Titkos kamera a MASAT-ban

Szente-Varga Bálint | 2012. március 15. 1:45 | Frissítve:

Teljes titokban készült el az első magyar műholdkép. Tekintse meg az első felvételeket!

Egy hónappal ezelőtt lőtték fel és állították sikeresen pályára a BME oktatói és hallgatói munkájából megalkotott első magyar műholdat, a MASAT-1-et. Az eseményt akkor élőben közvetítettük.

A kilövést követő napokban rendre érkeztek a sikeres manőverekről és rádióvételekről a beszámolók, azonban a csapatnak a fenti eredményeken túl egy további témában is jár az elismerés: titokban kamerát szereltek a mindössze 10x10x10 centiméteres, 1 kilogrammos műholdba, melyet hétpecsétes titokként kezeltek - egészen mostanáig.

Múlt szerdán, azaz 2012. március 8-án 13 óra 37 perckor született meg az első magyar műholdkép, mely Afrika keleti partvonalát kapta lencsevégre (fent, balra).

Az elmúlt egy hétben a műhold több képet is készített, ezeken a műhold forgásából adódóan jellemzően a Föld déli féltekéje, ill. a Nap látható. A MASAT-1 az antenna sugárzási irányával ellentétes oldalán hordozza a kamera lencséjét, mely a mágneses iránystabilizáció miatt csak déli sarkkör közelében billen úgy, hogy a kamera nézzen a Föld felé.

Ha kedvezőek a feltételek, akkor a felvételt 640x480 pixeles felbontásban képes elkészíteni az eszköz, melyet eltárol, és később képes a felszíni vevőállomásra sugározni. Mivel egy vevőállomás feletti áthaladás alig 10 percig tart, így egy kép több részletre bontva is letölthető.

Természetesen a képek minősége nem versenyzik millárd forintos költségű időjárási műholdak képminőségével, mégis úttörőként vonulhat be a MASAT-1 a magyar űrkutatás történetébe.

További információk a MASAT honlapján.
Cimkék: ,

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Nem értem, hogy miért nem ilyen embereket foglakoztatnak a NAGY cégek ! Azért valljuk be, hogy szarból építettek várat, és működik. Azért a magyar kreativitással, nem tudnak versenyezni a pénzzel eleresztett cégek !
  Nekünk itt a semmiből kell dolgoznunk !
  Pénzből mindenki tud ilyet, de csinálja ezt utánunk pénz nélkül valaki....

  Meg kell mondjam, azért ez egy kicsit jól esett, és dagad a májam...

  Gratulálok nekik !!!

 • Gratula nekik, hihetetlen siker ez az egész projekt!

 • Lehet, hogy az alkotóknak egy kis figyelemfelkeltő célja is volt a titkolózással, de úgy gondolom itélje el őket ezért, az aki különb dolgot vitt véghez. Itt nemcsak a műszaki virtusra gondolok, de a szervezési oldalon legalább akkorát alkottak. Gondoljuk csak végig, hány ekkora ország van a földön, néhány még jobb anyagi lehetőséggel is bír és hány jutott el idáig...
  A mobiltelefonnal kapcsolatban, csak annyit, ha mögöttük is ott lenne az a tőke ami a mobiltelefónia mögött van biztos más megoldást választanak...
  Ne irigyeljük a sikerüket, az a miénk is !

 • @szegvár Minek nagyobb felbontású kamera? Az adatokat 600 vagy 1200 bit/s sebességgel sugározza. Ez az 1960 .. 1980-as évek telefonos modemjeinek megfelelő sebesség. 500 000 byte-os kép átvitele kb. 2 óra lenne ( nem folyamatos az adás ).

 • Remélem nem egy telefonokénál is rosszabb 640x480-as kamerát építettek a masinába, mert akkor a kardomba dőlök :D A két csatolt kép nem túl bizalomgerjesztő.

 • @zuzmo87
  Amúgy az lehet, valahogy én is ilyesmire gondoltam :)
  De még is csak működik :)

 • És akkor még a titokban ráépített ionágyúról nem is írnak ami által ismét nagyhatalommá válik Mo. :D:D viccet félretéve, valószínűleg azért volt titok mert necces volt hogy működni fog e, és el szerették volna kerülni hogy azzal legyen tele a hírek hogy: na tessék ez sem működik...

 • ... és mennyi mindent lehet még titokban tartani a média "szeme" ELŐTT, élő közvetítés ide vagy oda. Persze a jó dolgokért nem "kár", de feltételezem: nagyobb publikálás mellé nagyobb szponzori támogatást is lehetett(?) volna szerezni. A jobb minőségű kamerák áraira gondolva mondom ezt.

 • Remélem nemsokára kaphatunk műholdfelvételeket, a legközelebbi ciklonról, vagy bármely más jelentősebb és látványos eseményről ;-.)
  Minden figyelem most a félaktív stabilizáló rendszerre irányul, amit a napokban kezdenek tesztelni a srácok. Sikeres irányíthatóság esetén Magyarország felett is készülhetnek majd felvételek (remélem).

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak