A kánikula utolsó napja

Időkép | 2017. augusztus 7. 10:15 | Frissítve:

Pénteken 5 megyére érvényes harmadfokú figyelmeztetés hőségre. Estétől zivatarokra számíthatunk.

Keddtől dél, délnyugat felől forró, afrikai eredetű légtömegek érkeztek térségünkbe, így pár napra újra visszatért a forróság, csütörtökön

ismét közel 40 fokot mérhettünk!

Boely nevű felhasználónk fotója, köszönjük!

A pénteken még folytatódó nagy melegben ismét ajánlatos lesz kerülni a nehéz, zsíros ételek fogyasztását, illetve napi 3-4 liter cukor-, koffein-, illetve alkoholmentes folyadékot meginni. Emellett az UV-sugárzás is nagyon erős lesz, ha tehetjük, kerüljük a közvetlen napfényt, magas faktorszámú fényvédő krémekkel óvjuk bőrünket a leégés ellen, valamint viseljünk szalmakalapot, napszemüveget!

A következő figyelmeztetések élnek az országban a pénteki napra az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint:

Pest és Győr-Moson-Sopron megye is harmadfokú figyelmeztetést kapott délelőtt

Újabb hidegfront a láthatáron

Délután előreláthatólag újabb hidegfront éri el térségünket, a Dunántúlon már záporokat, zivatarokat okozhat. Az Alpokalján kissé már enyhülhet a forróság, máshol még kitart a 34-39 fokos kánikula.

Borítókép: Pandur Gábor
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

 • Szombaton még strandidő Itt a hétvége, szombaton még marad a kánikula. Tavaink közül a Tisza-tónál lesz jobb idő, a Balatonnál már feltámad a szél.
 • Természetfotók a nyárról Felhasználóink az időjárási témájú képek mellett számos csodás pillanatot is megörökítettek.
 • Hőségmentes strandidő Hétfőtől újra a napsütésé lesz a főszerep, egyre melegebb, csapadékmentes időre készülhetünk.
 • Berobbantak a zivatarok a Dunántúlra Pénteken az esti óráktól a Dunántúlon robbant be a légkör, Somogy megyében szupercella is kialakult.

Hozzászólások

 • Nevetséges ez a nyígás amit itt egy páran leművelnek a meleg miatt,mint az óvoda.Azt hiszitek,mert veletek van tele az egész forum,attól enyhül a meleg vagy bármi is a kedvetekre változik?Egyáltalán ti mikor dolgoztok ha mindig csak írkáltok?Sétáljatok este nagyokat vagy rakassatok légkondit ha nem bírjátok a meleget.

 • @bkrisz80: a GFS-ben én annyira nem bízok, főleg azután a hiba után amióta a felszín közeli eseményekkel is kalkuláltak és elképesztő hülyeségeket jósoltak előre...
  Egyébként a ventun most 19.-ére 15 fokot jósol délutánra a GFS a GEM viszont 28-at :D

 • krisztian5 sajnos igazuk van, bármilyen rosszindulatúak is itt némelyek, nem tudunk változtatni ezen. Nálam jobban senki nem gyűlöli ezt az időt, sőt az egész klímaváltozást, rossz időben születtünk és rossz országba. Én sem vagyok már fiatal, súlyos beteg is vagyok, a szívem se sokáig bírja már. De elköltözni sem nyaralni nem tudok, és felesleges bosszankodni azon milyen jó azoknak akik nem ilyen ocsmány éghajlaton élnek. Amikor én születtetem MO-on még kontinentális éghajlat volt és négy évszak, imádtam mindet. Most már gyűlölök itt élni de nem tudok mit tenni ellene.
  Amúgy nagyon ne örülj a 20-a utánnak mert a GFS op. futás és kontroll futás elég régóta masszívan adja egy újabb egy hetes 40 fok lehetőségét arra a hétre. :(

 • @terri: pár generáció után feketék leszünk mind (és nem csak az időjárás miatt) :D

 • @krisztian5: Időjárás mondja, -Vagy megszoksz, vagy megszöksz!

 • @koborkandur: Akkor ezt a feltételezésedet nagyon bebuktad. Már rossz az indítás, sőt igen rossz indulatú a hozzáállás, úgyhogy ezt felvéve folytatom tovább én is:
  Attól mert neked nem tetszik a komment szekció már egyből legyen megszüntetve? Diktátornak jó lennél, de amíg nem vagy az addig fejlesztgesd csak az ignorálási képességedet, mert még gyerekcipőben jár.
  Jah menjen az ember több mint egy hónap szabira, fasza ötlet :D Főleg úgy hogy sokkal tovább szoktak tartani ezek a retkek és a cég rendelkezik a 75%-al :D) én pl csak szeptemberben tudok...
  Kb azért nem olvastál ilyeneket mert az emberek nagyrésze dolgozik ebben a retekben. (Hűha, van ilyen is). És! itt nálunk az jó idő 2! napig tartott -hétközbap-, (igen vasárnap is még 39 volt szerdán meg 39) Nem ennek fogunk örülni hanem a 20. utáni időszaknak. Az már faszának látszik!
  Üdv ismét a pirosból!

  @gergoszabobp
  na még jó hogy szó volt a második nick-ről? :D

 • To koborkandur: hasonlóan gondolom én is. Nem igazán lehet sajnos ezt a helyzetet felszámolni, legalábbis egyelőre. Mindenesetre elszomorító! Szép napot mindenkinek! Doki

 • Nem akarok megbántani senkit, sem nevesíteni, de nekem úgy tűnik mintha egy ember több néven regisztrált volna az oldalra, hogy saját beteges világmeglátását igazolja, saját magának tapsikáljon és a végén még el is higgye, hogy neki(k) van igaza, elvégre a hangok megmondták. Az a gond hogy ennek sok köze nincs a meteorológiához inkább klinikai pszichiátriához..
  Legjobban akkor járnánk, ha az Időkép megszüntetné a kommentelési lehetőséget, mert igazából értelme nincs az egésznek, annak meg hogy itt sírtok ( meleg - szárazság- eső - nálunk miért esett a hó vagy miért nem, stb ), attól semmit nem fogtok változtatni az időjáráson.
  Ha valaki nem bírja a meleget, tervezze be úgy a szabadságát, hogy az ilyen kánikulai időszakokban ( azért elég régóta július 10 és augusztus 20 közzé esik a legmelegebb időszak ) tudjon felmenni a hegyekbe, erélybe, skóciába stb. Kicsit kinyílik a világ és sokkal elviselhetőbb a számukra adott helyek klímája... Bejött a hét elején a hűvös idő de sehol nem olvastam, hogy jaj de jó, mekkorát kirándultunk, kimentünk este a városba, megettünk egy fagyit vagy megittunk egy sört a haverokkal, végre nem kell fulladoznunk az esti 30 fokban... Ehelyett, csak azt, hogy igazaból nem tudott áthűlni a lakás, na végre tudtam aludni... Tessék kimozdulni.

 • @gaborvagyok1981: nyári hőmérséklet max az érkező hidegfront és a pokol visszatérése közötti pár napban várható csak, ez van elcsesződött az éghajlat, afrika terjeszkedik (mindenféle értelemben)

 • @drfe: Dzsonatán, csalódtam benned. Ezt már elsütötte a mestered, gyere valami újjal :D

  @krampampuli: Látom az értő olvasás kifejezéssel keresztrejtvény kitöltése közben találkozhattál maximum :D
  Ugyanis; ha nem értesz egy nyelvet vagy dialektust az nem ugyanaz mintha egy beszélt nyelvnek a szövegkörnyezetét nem értenéd. Egyébként is mit keresel már megint a gép előtt?? Mindjárt vége a reteknek és futás helyett csak siránkozás megy ilyenkor is?! Azt a teremburáját neki, holnap reggeltől estig pótolás lesz!!! :D

  @franci1968: jó van már, rinya megint... 38-40 fok az nem átlagos, az omega blokkodat meg ragaszd a lutra albumodba :) ennyi bizony :D

 • Bocsánat a helyesírásért csak gyorsan írok és ez a forróság is kikészít.

 • Hűt idén nem volt nyár :( csak Afrika :( úgy látom 20.-a után megint 33 fok de szerintem lesz abból 40 is.Tavaly viszont igazi nyár volt.Remélem jövöre megismétlődik megint :)

 • krisztian5
  Valahogy sejtettem, hogy nem fogod érteni :(
  Sajnos eccerűbben nem tudom elmagyarázni, mi az alkalmazkodás.

  drfe
  Valahogy azt sem érti, hogy nem arról akarom meggyőzni a hőzöngőket, hogy a kánikula a jó.Inkább arról, hogy az értelmetlen rinyálást hagyják abba.....
  Értő olvasás.......

 • franci1968 milyen pár napos?már két hetes hőség van!Azt a két napot nem veszem figyeloembe,mert az nekem nem volt elég a felfrissüléshez.De szerencsére vége ennek a pokoli nyárnak és jönnek a kellemesebb napok.

 • cseppet se átlagos idei nyár,hanem átlagosnál jóval melegebb és
  szárazabb.
  Az időnkénti nagyobb csapadék ellenére a nyár
  zömére a csapadékhiány volt jellemző.
  És az,hogy voltak "hűvösebb"időszakok,az még nem teszi
  átlagossá a nyarat.
  Mellesleg "mindegy",hogy "csak" 2-3 nap,vagy 1 hetes
  a forróság. 1 napos nagy meleg is megterhelő ,
  semmivel se jobb.
  De szerencsére szemét nagy meleg hamarosan elmegy,ocsmány nyárból nem sok
  van hátra :D

 • ad971
  Sírdogáltok itt pár napos hőség miatt.
  Jobb lenne egy kialakult OMEGA blokk 1 hónapig tartó afrikai meleggel?
  Mikor a 25 napos hőhullámban ha jól emlékszem 15 trópusi éjszaka is volt.
  Ez a nyár még átlagosnak mondható.
  Gondolod, hogy mások nem szenvednek a melegben az egész országban?
  Senki másnak nincsenek ki tudja milyen nyavajái, amikről persze semmit nem írtál még,hogy esetleg tanácsot tudnánk adni a túléléshez.
  Az alatt az idő alatt,még itt írkálod a hozászólásokat,felkészülhettél, trükközhettél volna, hogy mérsékeld a meleg hatását.
  ENNYI!

 • Na, már megint a fogadatlan prókátor... A jó Isten áldja meg a közléskényszeredet. Ki szólt hozzád?

 • @drfe: jah hogy itt meggyőzésre megy a játék? bocs ezeknek a jehovásoknak sem szoktam hinni nemhogy a hőgutásoknak :D
  Az én álláspontom az hogy ahogy beüt a 38 fok azonnal! el kell kezdeni futni, bringázni napi szinten 11 és 15 között, mert
  1; Ha már a munkában nem fáradnak ki egyesek, legalább ebbe izzadjon már bele :D
  2; a reteknek nemsokára vége így ki kell használni minden egyes pillanatát, nincs veszteni való idő, most azonnal futás... mindjárt jön a 28 fok és fagyhalál :D

 • Krampapuli, szerintem engedd el, lehetetlen meggyőzni őket. A panaszkodásnak élnek :-) Ne feledd, Gábort idegesíti, hogy Te a melegben futkározol! Jut eszembe, én megyek ma délután a szigetre futni 12-t. Azt hiszem, az ő olvasatukban ez felér egy rituális öngyilkossággal. Hát még a trágárkodás! Főleg ad971 jeleskedik abban, hogy azt gondolja, nyomatékosabb amit mond, ha káromkodik közben! Hölgy létére... Gyönyörű!

 • @gaborvagyok1981: semennyi, szeptembertől vége, Dávid papa megmondta! és! mint tudjuk az ő vérében igen magas a midikloriánok száma, ezért én hiszek neki :D

 • @krampampuli: elnézést, a sivatagi dialektust nem igazán értem... :D

 • krampampuli biztos azért mert nem vagy neki szimpatikus.dE BOCS ENGEM SE SZÚLITOTTÁL MEG.Amúgy jön az ötödik hőhullám aztán 20.a környékén a 6. ki tudja mennyi lesz még októberig

 • krisztian5

  Már 3x előfordult,hogy te válaszoltál, amikor nem téged szólítottalak meg. Eddig nem szóltam, de jpobb, ha tudod, hogy ez illetlenség :)

  Nem genetikai/evolúciós értelemben vett alkalmazkodásról beszéltem. Az ember is tud alkalmazkodni: Modjak példákat?
  napozás során lebarnulsz, mert a bőröd alkalmazkodik
  a súlyzós edzéstől megnőnek az izmaid, hogy elbírják a nagyob súly, ez is alkalmazkodás
  a hosszútávfutáshoz alkalmazkodik a keringésed
  a szervezeted valamilyen szinten minden körülményhez megpróbál alkalmazkodni. ha ez nem így lenne, akkor csak egyfajta milőben tudnál létezni. Most lehet, hogy nem tudsz lefutni 5 km-t sem, de ha tréningezed magad, meglesz a 10 is.
  Májusban már siránkoztatok a 28 foknál, most meg hogy örültök 40 után a 30-nak ! :)
  Én éltem 1 évet floridában, ahol egész nyáron 30-35 fok és 100% páratartalom van. Éjszaka sem megy soha 25 alá. Sokkal durvább, mint ez a meleg. Ott pl 1 hónapig csak kapkodtam a levegőt, aztán megszoktam, mert alkalmazkodtam hozzá.

 • Sajnos 20-tól sincs vége, 18-tól újabb hőség jön 35 fokokkal. :(

 • @krampampuli: kevered a fogalmakat, a (kellemes) meleg az most van, -viszont a retek, hőség ki hogy nevezi teljesen más.
  Alkalmazkodni ehhez adott generáción belül nem lehet. Afrikában az alkalmazkodás már rég lezajlott ezért annyira mások ott az emberek. Több generáció kell az alkalmazkodáshoz és folyamatos megváltozott körülmény hogy az evolúció ki tudja fejteni a hatást.

  A hőség oka meg egyértelműen te vagy, ezt mindenki tudja :D

 • ad971
  Azért olvasom a hozzászólásaidat, mert tetszenek. Mindig valakit próbálsz okolni a meleg miatt ( most az időképet).
  Úgy gondolod, hogy direkt sokkolni akarnak téged a magas értékekkel?
  Fogd fel úgy , hogy milyen kellemes meglepi lesz, ha nem lesz 38 fok, csak 35!
  Fogd fel úgy, hogy már csak négyet kell aludnod és megkönnyebbülsz.
  Csak nézőpont kérdése.
  Együtt érzek veled, tudom, hogy az emberek 90%-a szenved, de ez van, és nyavajgással nem változtathatsz rajta. Engedd el ezt a témát, egyszerűen nincs ráhatásod a dologra. Csak alkalmazkodni tudsz. Én például csak a havat nem kedvelem, de elfogadom és nem mérgelődöm miatta. Sok haszna nincs a városban, de akkor is esik, ha nem akarom.

 • @ad971 Mondja a székely gazda....-Bandi szolgám, ha még sokáig tart ez a hőség, minden barom elpusztul. Csak a nagyságos urat tartsa meg a Jóisten!


 • @krampampuli

  1. igen agyamra ment a hőség, bocs nem mindenki olyan kemény gyerek rohadtul letompultam szellemileg is (nem hogy fizikailag). A munkába járást is fel kellett adnom 2 napig, nem részletezem miért ha ennyire nincs szolidarítás benned úgy sem értenéd meg...nekem is ciki volt, de legalább olyan munkaadónál vagyok aki megértette a problémát.

  2. Tőlem lehet 3 nap a hőség vagy 7 nap utálom mint a xart, valakinek már említettem itt eleve 30 fok felett izzadok mint a ló akkor képzelheted 35 fokban és azon túl (roppantul kellemetlen számomra minden tekintetben).

  3. A múlt héten már a negyedik hőhullám volt lesz...om, hogy most volt a csúcs, az előzőek is az voltak nekem

  4. Még mindig nem jutott el az agyadig, nem azzal van a baj, hogy néha meleg és hőség van, meg, hogy régen is volt hanem amit mások is mondanak ezek a hőhullámok (így mondják csak ti hőségimádók könyvelitek el ez természetes minden nyáron többször) ismétlődnek 3szor 4szer a nyári szezon alatt 7-8 sőt 10 napig, és hiába akarnál meggyőzni a 90-es évek előtt ilyen nem volt. Volt egy pár nap hőség 36-37 fok maximummal a nyár folyamán... de mindegy nem ismétlem magam

  5.

  Nem tetszik a hozzászólásom tovább lehet görgetni és nem beszólni...

 • ad971

  Csak csöndben megsúgom, hogy nem azért lesz hőség, mert az időkép azt " jósolja". Ez a dolog tőlük függetlenül működik, annyi lesz, amennyi lesz. És a lehűlést sem ők rendelik el.
  Egyébként nem tart senki pisztolyt a fejedhez és kényszerít, hogy az előrejelzéseket olvasgasd.
  Ne haragudj, de nem normális dolog, amit itt hónapok óta összehisztizel. Ez a mostani volt a csúcs, de az sem volt semmi, hogy a vasárnap délutánt azzal tültötted, hogy összehasonlítottál és belinkeltél jópár lőrejelzést és kiakadtál azon, hogy az egyik 36, a másik 37 fokot jósolt Bp-re. Magadat hergeled és teszed neveztségessé! Vedd már észre! Vagy tényleg agyadra ment a hőség?

 • Ami biztos, eddig minden évben, augusztus 20-a után már reszeltek a nyárnak. :-)

 • A mai idő aranyat ért :) kár hogy a jó idő nem tart sokáig,de úgy látom a rossz meleg se szerencsére.

 • Itt (Nyíregyháza) elég villámfényes éjszaka volt kb fél 12-ig. Villám érte a villámot, egész éjszaka szakadt az eső, látványos volt.
  Most meg újra felmelegedés, a franc kivan már a felmelegedésből... igazuk van azoknak,akik azt írják, hogy ez nem nyár. Nem az. A 40 fok már maga a pokol, de ha az nekik nyár... én élvezem a friss levegőt, a 16-18 fokot, az esőt, a szelet. Én ezt szeretem, ítélnek emiatt avagy sem. Sokkal jobb a kellemes időjárás, mint a nap 24 órájában legyezni magad, mert döglesz meg a melegtől. Egy szó mint 100, INKÁBB HŰVÖS mint FORRÓSÁG!

 • Végre jön a felmelegedés már kezdtem fázni. :)

 • A nappali 22 fokos hőmérséklet ellenére vasárnap délután rendesen megvadult a légkör! Közel 14 mm csapadék jött össze, ami így sem sok. Volt egy látványos becsapó villám is. Nem lehet panaszkodni az elmúlt 3 napra, elszabadultak az energiák!

  Vasárnap délután:


  Vasárnap hajnal / reggel:


  Péntek este, szombat hajnal:

 • Hello ad971!
  Igazad van :)
  A hőség,forróság xar ocsmány
  levegőtlenségről szól.
  A hőség imádók csücsüljenek a tűzhely elé,gyújtsanak
  be,süssenek,főzzenek egész nap és akkor egész évben megkaphatják a forróságot.

 • @krampampuli  Engedj meg aggódni. A lakást nem sikerült átszellőztetni még mindig 25 fok felett van (jó lenne még a szabi előtt kipihenten munkába járni és nem a közel 50 fokos betonutcán elérni az irodát) és erre rájön két nap forróság, b...odjon meg tényleg a hazai klíma, ez a forróság minden de nem közép-európai embernek való (max tűrjük) ezt nem fogjátok ti fel hőségimádók. Mediterrán vidéken Afrikában természetes a napokig 35 felett lévő értékek

  Parttalan vita, hagyjuk a francba... az a szerencse az ősz eleve közelebb van már mint ez a 3,14csa nyár immár az 5. hőhullámmal

 • Na most kellemes az idő :)
  Aztán az a rohadék meleg,ami látszik modelleken
  szerencsére hamar kotródni látszik.
  Szemét nagy meleg hiába erőlködik ,már nem sok
  van hátra nyárból,az ősz már a kanyarban van és
  akkor egyre több és több lesz a jó kellemes hűvös
  időből :-)

 • Megjött a "felfrissülés". Egy, egyetlen egy!!! fülledt 26 fokos nap nap, aztán jön vissza a retek.
  Elcseszett egy időjárás ami most van (fék) hidegfront nélkül ez a szr úgy beáll 38-40 fok közé mintha itt az lenne a természetes, kösz dél felől áramló fekete levegő...

 • Ez az őszt idéző időjárás nagyon tetszik. Még az életkedv is visszatért belém.
  Kár, hogy holnap mindennek vége, de talán tartja az emberben a lelket, hogy péntekre újabb hidegfrontot ígérnek. Remélem nem tévednek az időjósok. Augusztus 2. hete környékén minden évben szokott érkezni pár napos komolyabb lehűlés, bízom benne, hogy ez most nem a mai 1 napos, hanem péntektől több napra is elviselhető időjárás érkezik.
  Legalább 1 hétre kellene a 28 fok alatti hőmérséklet, hogy kicsit azok is élvezhessék a nyarat, akik nem bírják a 30+-okat.

 • ad971
  Próbálj már egy kicsit annak örülni, ami van és nem azon aggódni ami úgyis elkerülhetetlen :)
  Élvezd ki a hűvős időt !

 • Ez a hőmérsékleti "hullámvasút" is kib... ott jó de tényleg mi a francért nem áll le már az afrikai levegő áramlás - a kérdés csak költői.

  Az előrejelzés "még csak" 36 fok de lesz még rohadt 38-39 is b+

  Hőségimádók nem kell a duma "...de hát nyár van...", ez nem nyár hanem hőség xar időjárás

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak