illusztráció illusztráció

Amit itthonról sohasem láthatunk az égen

Chiléből felnézve az égre a látvány lenyűgöző.

Akik rendszeresen kémlelik a hazai égboltot az esti, éjszakai órákban, már megszokhatták, hogy az év mely részében hol, mit lehet megfigyelni. Viszont vannak más gyönyörű csillagképek, galaxisok is, melyek csak a déli féltekére utazva pillanthatóak meg. Így tett Rózsa Ferenc is, aki elutazott Chilébe, és onnan küldött látványos felvételeket hozzánk. Nemcsak távoli viharfelhőkkel találkozott az Andokban, hanem az éjszakai égbolt csodáit is lencsevégre kapta. A Las Campanas Obszervatóriumban sikerült többek között megörökítenie

a Tarantula-ködöt, valamint a déli Tejutat is.

A Tejutat talán nem kell bemutatnunk, melynek északi részét mi is láthatjuk hazánkból, viszont a Tarantula-köd annál érdekesebb lehet.

A Tarantula-köd a Nagy-Magellán felhőben található extragalaktikus csillagkeletkezési régió, mely egyben a lokális halmaz legintenzívebb csillagkeletkezési régiója. A Tarantula-köd az Aranyhal csillagképben található a Földtől nagyjából 160 ezer fényév távolságra. Kiterjedése több mint 1000 fényév.

A déli égbolt egyik ékkövének is szokták nevezni.

Ha távcsővel figyeljük meg, akkor póklábas alak vehető ki, emiatt született az elnevezése. A Tarantula-köd szabad szemmel is megfigyelhető a Föld déli féltekének egy távoli pontjáról - olvasható a Magyarasztrofotosok.hu oldalán.

A chilei kalandról pedig jöjjön pár gyönyörű felvétel, melyeket ezúton is köszönünk Rózsa Ferencnek:

illusztráció
Viharfelhők Argentína felett a chilei Andokból fotózva
illusztráció
Napnyugta a chilei Las Campanas Obszervatóriumban
illusztráció
A Tarantula-köd a Las Campanas Obszervatóriumból
illusztráció
A déli Tejút a chilei Las Campanasról

Borítókép: Rózsa Ferenc /Tarantula-köd - Chile/

Szavazás

Jártál már a déli féltekén? Ha igen, akkor láttad a Tarantula-ködöt és a déli Tejutat?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés