110 év legszárazabb novembere

| 2011. december 1. 12:39 | Frissítve:

Egyik legcsapadékosabb hónapunk idén igencsak száraznak bizonyult, az országos átlag még az 1 mm-t sem érte el.

Foglalkozhatunk mezőgazdasággal, legyünk közgazdászok vagy dolgozzunk tanítóként, egy dolog biztos feltűnt az elmúlt hónapban: csapadékkal - legyen szó esőről, hóról vagy havas esőről - bizony aligha találkozhattunk. 

A hetek óta tartó, ködös, párás időben a vastag rétegfelhőzetből ugyan néha szállingózott a hó, helyenként gyenge ónos szitálás is kialakult, de országos átlagban az elmúlt hónap csapadékmennyisége még az 1 mm-t sem érte el, mindössze csapadéknyomnyi mennyiség hullott hazánkra, ezzel pedig - az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint - az elmúlt 110 év legszárazabb novemberét tudhatjuk magunk mögött: utoljára a századfordulón, 1901-ben hullott ennyire kevés csapadék.

Érdekesség még, hogy novemberben átlagosan 10 napon szoktak csapadékot regisztrálni, míg idén több mint kétszer ennyi napon jegyeztek fel csapadékot - ám szinte kivétel  nélkül nyomnyi mennyiségben.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Azért azt se felejtsük hogy idén tavasszal még minden mezőgazdász össze vissza árkolta meg csatornázta a határt hogy az utolsó csepp vizet is levezesse, pedig április májusban már lehetett érezni hogy átlag alatti a csapadék 2011-ben.
  És ha belegondolunk hogy a vízügy is gőzerővel kotorja még a csatornákat meg az árkokat akkor az látszik hogy egyenlőre még nemhogy betárolásra készülnénk hanem még növeljük a lefolyást (és ez egyben okoz nagyobb szárazságot és nagyobb áradásokat, hisz a pufferelés helyett kiszárítunk és a "fölösleg" hatékony elvezetése azt eredményezi hogy a sok pici árhullám egyre rövidebb idő alatt fut le, és fut egymásra)

  El kellene kezdeni végre egy nem 100%-ban mérnöki szemléletű vízgazdálkodást. Sok helyen nagyon könnyen lehetne segíteni ha részben visszatérnénk a természetes viszonyokhoz. A patakok folyását a külterületeken lassítani kell, a folyók árterén pufferterületek kell létrehozni, a belvizek elvezetését felül kell vizsgálni. És mindezt minél természetesebb módon, minél kevesebb, de okosan elhelyezet műtárgy építésével.

 • Szombathelyen sem esett csapadék az elmúlt hónapban, igaz a sok köd miatt vizes a föld, szal nincs szárazság. Plusz Vas megyében pl a napraforgó 50%-al nagyobb hozamot produkált idén mint tavaly. Sőt Vas megyében az összes termelő azt mondta, hogy ilyen jó termés mint idén már 20-30 éve! nem volt. Ezzel szemben 100km-el odébb már pocsék volt a termés.

 • Na azért annyira nem kell kétségbe esni, tavaly duplája jött le a normának. Lehet 2012-ben, ismét olyasmi lesz, és megint nem tudok amellett elmenni, ami ebben a drága nagybetűs országban zajlik, hogy a világon keresve is alig lelni olyan adottságú helyet mint ahol vagyunk. Annyi vizünk lehetne hogy exportálni lehetne mint az olajat az araboknak. Gátrendszereket kellene építeni, hogy ha jön az árvíz, megfogni, ha jön az aszály megtartani. Alapból semmi ilyen intézkedés nem folyik, csak egyetlenegy: a víz úgy ahogy van szinte szabad folyással megy le mindkét nagy folyón... hadd hajtsa a Vaskaput! Üdv!

 • Kíváncsi leszek a folytatásra. Egy biztos itt Tiszalúcon szeptember 1.-től 31mm csapadék eset de novemberben semmi!

 • Pásztón is elég sanyarú a helyzet, mert a levágott búza tarlója alatt a földön néhol 5-10(!!!) cm. széles repedések is vannak. Tavaly ilyenkor már 15 centis volt az őszi búza a földünkön, most még megszántva sincs, mert beletörne az eke (nem is vállalta el a traktoros)! Már most a hó sem enyhít sokat a talaj szomjúságán, ha előtte nem fog legalább egy-két tucat milliméter eső esni, ami egy kicsit feláztatná, mert a száraz - és majd fagyott - földre hullott hóból nem sok fog a talajba kerülni még egy lassú olvadáskor sem, ám ha gyors lesz az olvadás, akkor csak le fog futni a földről, mintha betonon lett volna. Belegondolni is rossz, mi lesz az élelmiszer árakkal jövőre, ha így marad! Kezdek komoran gondolni a jövőre. :(

 • Felénk (Bátorfalu, Szlovákia), Július második fele óta nem esett, szinte már sivatagi a talaj.

 • Baranyai Richárd! Attól tartok, hogy nemcsak a December, de még az elkövetkező hónapok sem hozzák meg a várt csapadékot. Ugyanis úgy néz ki ez az anticiklon, ami felettünk van nagyon makacsul ki fog tartani .Én már a tavalyi esős időszak után mondtam, hogy ennek böjtje lesz. És tessék ez is van.

 • Nálunk az elmúlt 4 hónapban 30 mm csapadék volt,

  http://metnet.hu/?m=napi-adatok&sub=4&pid=6321&date=2011-11

 • Hát ez nem is kétség...

 • Elolvastam az OMSZ cikkét is ezzel kapcsolatban, és ott szó sincs arról, hogy az 1901-es november szárazabb lett volna, hanem az szerepel, hogy soha nem regisztráltak ilyen kevés csapadékot novemberben!!! Szóval itt valami hiba van!!!

 • Nem éppen a legszebb cikk, értem a szárazságot rajta! Remélem December pótolja az elmúlt hónapok csapadékhiányát!

 • A városunk gyakorlatilag egy porfészek...

 • Szerintem sem fogja az idő bepótolni hóval ezt a száraz időt. De bár csak ne így lenne. :)

  2012.December 21. - A világ vége :DDD :))) :D

 • Én meg attól félek nem pótolja be a hó....

 • félek,hogy a hoo bepotolja,sok lapátot,seprüt elkoptatunk

 • az "ingyenes napilapban" nyilatkozott egy termelő, neki a repce 50%-a ment már a levesbe...és ő csak egy a sok közül.
  Hogy milyen száraz időszak van mögöttünk? Az hagyján,egyáltalán látja már valaki a végét??? Kötve hiszem...Agyrém ami van.

 • Csapadék szempontjából eddig igen száraz volt ez az év. Szigligeten nagy nehezen jött össze a novemberi hónapban 3 mm-nyi csapadékmennyiség, amely mindössze az esetleges szitálásból, ónos zsitálásból, ködszitálásból, ónos ködszitálásból valósult meg, eső azonban nem esett. Ha eső v. hó szempontjából ítéljük meg mindezt, akkor elmondhatjuk hogy ennek a hónapnak a csapadékösszege 0 mm. Ebben az évben az átlagos 600-800 mm-hez edddig mindössze 350 mm körüli mennyiség hullott. Reméljük, az év utolsó hónapja már több csapadékkal kecsegtet.

 • "Nagybátyám mezőgazdasággal foglalkozik, gyakran segítek neki. Óriási hantokat fordít ki a traktor. " Az nem számít majd ráér szétfagyni a télen. Még fájni fog a fejünk ha majd leszakad 30-40mm csapadék hó formájában. És nem bánnám ha hó formában esne kevesebb lesz a fagykár repcében mint pedig az őszi búza vetésben.

 • Tényleg nagyon száraz volt ez a november. Semmi eső nem volt, de nem csak novemberben, az elmúlt 3 hónapban szinte. Egyszer esett az ősz folyamán... Az őszi vetés megsínyli a dolgokat szerintem is. A földek művelése szinte lehetetlen. Nekünk szerencsénk volt, akkor vetettük el az árpát, amikor másnap esett egy keves eső. De azóta sincs semmi.

 • Így igaz, ahogy Észlelőtársam írja... Nagyon nagy gond van, és bizony az árak az egekbe fognak szökni... Itt nálunk (Kisújszállás) már nem is emlékszem hirtelen mikor volt utoljára jelentős csapadék. Novemberben egy csepp sem esett... De nyáron is nagyon kevés... Zivatar -- ami telibe kapta volna a várost -- nem is volt... :(

 • Nagybátyám mezőgazdasággal foglalkozik, gyakran segítek neki. Óriási hantokat fordít ki a traktor. Itt Makón novemberben egyetlen mm csapadék sem volt, mindössze tegnap este volt jelentéktelen hószállingózás, mely nyomnyi csapadékot sem adott. Utoljára október 24-én esett, akkor 6,7 mm.

 • Szép cikk, de Gergőéhez hasonlóan ez is siralmas dologról szól...és itt nem csak a Novemberről szól! Nem volt itt eső a korább időszakban sem! Nyáron volt 3 zivatarunk, ami jelentős mennyiség esőt adott, és azzal kész! Óriási bajban a mezőgazdaság, és éljen nagyvárosban az, aki ezt olvassa, de rá is hatással lesz mindez...az árak még jobban el fognak szabadulni!

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak