Cunami a Csendes-óceánon

Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint | 2011. március 10. 12:09 | Frissítve:

Richter-skála szerinti 9-es földrengés volt Japánban, túlnyomás miatt radioaktív gőzt kellett kiengedni egy atomerőműnél.

Szélfordulás (hétfő 20:30): Újabb négy, 5,1-5,2-es erősségű utórengés rázta meg Japán északkeleti partjait, ráadásul a szél is megfordult, ami Tokió felé fújhatja a radioaktív felhőt.

Nincs megállás (vasárnap 14:35): Az Amerikai Földtani Intézet (USGS) adatai szerint péntek óta kétszázötven utórengés volt, amelyek közül harminc legalább 6-os magnitúdójú volt.

A valaha mért 4. legerősebb rengés (vasárnap 11:00): Vasárnap reggel módosították a fő rengés besorolását, a szakértők a Richter-skálán 9-es erősségű rengésnek nyilvánították, ezzel a történelem 4. legerősebb rengése lett.

A Fukushima erőmű környezetéből szombaton mintegy 200 ezer embert evakuáltak, az atomerőmű reaktorhűtője ugyanis elromlott.

Magyar idő szerint a péntek reggeli 6 óra 46 perckor újabb, a Richter-skála szerinti 8,9-es rengés rázta meg Japánt. A rengés epicentruma a partoktól mintegy 125 km-re, 24 km-es mélységben volt, a legmagasabb fokozatú cunami riadót rendelték el. Nagyjából ezer halottról érkezett jelentés. A rengést még a magyar műszerek is érzékelték

A legtöbb halálos áldozatot követelő hasonló katasztrófa 2004-ben pusztított, a cunami akkor mintegy 200 ezer ember életét követelte.

 

Az RSOE riasztási térképén figyelemmel követhetőek az aktuális események, a térségben kiadott riasztások is.

A kezdetben 10 méter magas szökőár 800 km/h sebességgel halad, Japán után Tajvant, majd a Fülöp-Szigeteket, Indonéziát, Új-Guineát majd Hawaiit követően, Ausztráliát fél 4-kor, Új-Zélandot fél 7 körül érheti el - olvashatjuk a NOAA világidőben megadott előrejelzésében. Számos, a tengerből csupán néhány méternyire kiálló csendes-óceáni sziget került veszélybe.

Tokió repterét lezárták, nem járnak a metrók, a további balesetek elkerülése végett leállítottak minden veszélyes üzemet, olajfinomítót, atomerőművet is. Japán szerencsére jól felkészült a rengésre, az embereket gyorsan figyelmeztették a cunami veszélyére is, így csak kevés áldozatot követelt a katasztrófa.

Az Al-Jazeera alábbi felvételein betekintést nyerhetünk a jelenlegi helyzetbe: az autókat egyszerűen elsodorja a víz, lángol egy olajfinomító, káosz uralkodik a térségben.

Hogyan keletkezik a cunami?

A szökőár keletkezésének két fő módja van: tenger alatti földrengés vagy tenger alatti vulkánkitörés válthatja ki, ritkábban viszont földcsuszamlások is okozhatják. Míg a cunami a nyílt tengeren - akár 800-1000 km/h-s sebességgel (!) - halad, addig alig észrevehető,  ahogy azonban közeledik a parthoz, sebessége egyre csökken, míg a hullámnak a tengerfenékkel érintkező része a megnövekvő súrlódás miatt lelassul, egyensúlyát elveszti, aszimmetrikussá válik. A rettegett szökőár a part közelében 10-15 perc alatt eléri a 15-30 méteres magasságot. 

Egy nappal korábban

Szerdán, helyi idő szerint dél körül igen erős, a Richter-skála szerinti 7.2-es rengés rázta meg Japánt. A földrengés hipocentruma a Csendes-óceánon, az Ojika-félszigettől 150-160 km-re keletre volt a tengerfenék alatt. 

A földrengés után 4 tartományban is cunamiriadót rendeltek el, a földrengést több utórengés követte, ezek közül a legerősebb 6.3-as volt, a fő rengésnél állítólag még Tokió felhőkarcolói is kilengtek.

Japán mellett Kínában is megmozdult a föld, ott helyi idő szerint csütörtökön délután 1 óra előtt, a mianmari határ közelében, mintegy 34 km-es mélységben pattant ki az 5.4-es erejű rengés.

Az AFP hírügynökség szerint a katasztrófában legalább heten életüket vesztették, Jingcsang megyében sok ház összedőlt és a sérültek száma a 200-at is meghaladja.

Forrás: AFP, [origo], Index, BBC, Asiaone, Guardian, Bloomberg, TheAtlantic 
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • 1986 április 30-án ennyit tudott a szovjet helyzetről az amerikai ABC News hírtelevízió. Érdemes végignézni mert a Pick szalámi importját kérdésessé teszik:-)
  http://news.yahoo.com/video/us-15749625/april-30-1986-chernobyl-nuclear-disaster-24502473

 • Cilu!
  Nem ellenséges repülő becsapódást akartak szimulálni hanem áramszünetet.
  "1986. április 25-én a 4. reaktort ideje volt leállítani a rendszeres karbantartási munkálatok céljából. Úgy döntöttek, kihasználják a lehetőséget arra, hogy teszteljék, a reaktor turbinagenerátora képes-e arra, hogy a külső forrásból származó áram hiánya esetén elég elektromosságot termeljen a biztonsági rendszerek (különösen a hűtővízszivattyúk) működtetéséhez. A csernobilihez hasonló reaktoroknak egy pár dízelgenerátoruk van ilyen esetekre, de ezek nem lépnek működésbe azonnal – a reaktort tehát arra akarták használni, hogy pörgesse fel a turbinát, ami ezután leválik a reaktorról, és saját inerciája miatt forog tovább. A teszt célja az lett volna, hogy megtudják, a turbinák képesek-e működtetni a szivattyút, míg beindulnak a generátorok. A tesztet korábban egy másik reaktoron sikerrel végrehajtották (a biztonsági rendszerek kikapcsolása nélkül), és az eredmény negatív lett (a turbinák nem voltak képesek működtetni a szivattyúkat), de azóta történtek kisebb fejlesztések a turbinákon, és emiatt szükségét érezték egy újabb tesztnek."

 • Ajánlom az alábbi blog olvasását, tanulmányozását:
  http://nukleraj.blog.hu/2011/03/12/a_foldrenges_es_tsunami_altal_sujtott_fukushima_i_atomeromu?fullcommentlist=1#comments

 • Európát beleértve Magyarországot nem fogja veszélyeztetni. Akkor sem, ha erősen radioaktív anyag kerül a légkörbe. De viszont ha elég magasra fel tud jutni hónapokig a levegőben maradhat és egy-egy eső folyamán ez lejuthat a felszínre. (Eső után amúgy is megnő a mérhető sugárzás), de itt nem valószínű, hogy feltörjön olyan magasra. Chernobilban az volt a gond, hogy elszállt a reaktor teteje és nagyon magasra jutott a radioaktív anyag. És ez esők folymán kimosódhatott. Mi is kaptunk belőle, bár állítólag ez sem volt veszélyes, de azért nem is volt teljesen veszélytelen. Itt ha lesz is szivárgás kicsi az esélye, hogy olyan magasra törjön, azonban ez is hetekig a levegőben maradhat, de ez idő alatt max amcsikig érhet el hozzánk nem.

 • Ezt nem értem! hogy jön ide a sugárzás,mikor 15 ezer kilóméterre vagyunk japántól? Akkor mit gondoljanak a japánok? ott majd mindenki meghal?Az osztálytársaim ma aszt mondták, ők félnek a sugárzástól.SZerintem nincsenek tisztában a távolságokkal, mert ha tudnák, milyen messze van, nem mondanának ilyet.AZ lehetetlen, hogy ha esetleg valami ide is jön,hogy ártalmas legyen!Hülye hisztéria az egész,majd pont mi fogunk sugárzást kapni.

 • Elnézést:
  Ez a helyes link 30 km-es körzet.


  http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=hu&sl=ja&u=http://www.mapion.co.jp/f/mapion/topics/genpatu/&prev=/search%3Fq%3D%25E6%259E%2597%25E3%2583%258E%25E8%2584%2587%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Dti0%26rlz%3D1R1GGGL_hu___HU396%26prmd%3Divns&rurl=translate.google.hu&usg=ALkJrhg0GgLuCyhGW2ph2L6-kGPxI5Wm_A

 • Friss:
  Aktuális értékek a veszélyeztetett vidéken.

  Szél és időjárás adatokkal:
  http://www.k4.dion.ne.jp/~ngtl-rad/

  Illetve ez japánul van, de ha rákattintasz a helyre akkor mutatja amit kell.

  http://gensiryoku.pref.aomori.lg.jp/atom/index.html

  Az alábbi egy térkép a 30 km-es övezetről.
  http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=ja&u=http://www.mapion.co.jp/address/02406/41/&ei=lkOBTaOtK8r2sgaD4em0Aw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCEQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3D%25E6%259E%2597%25E3%2583%258E%25E8%2584%2587%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26hs%3Dti0%26rlz%3D1R1GGGL_hu___HU396%26prmd%3Divns

 • elaine30! Ezt a képet küldtem én is. Mégsem látod rajta azt, amit kellene... erről már nem én tehetek.

 • http://blogs-images.forbes.com/christopherhelman/files/2011/03/nuke-ge-mark.jpg

 • kedves CILA, akkor tessen megnézni ezt a képet itt jól ábrázolódik hol van a reaktor.

 • Benne maradt egy téves mondat, itt nem a föld alatt van a reaktor, az egy másik hely, példaként akartam, csak már bonyolult lett. A lényegen nem sokat változtat.

 • elaine30! A fotón tudod, mi van? Ez egy fotó. A hír pedig egy hír. Az, hogy odaírnak valamit, meg valaki gondol valamit, az nem egyenlő a valósággal. A képen nem látszik a reaktor. Már csak azért sem, mert szegényke a FÖLD ALATT van, a teteje van a föld felszínén. Amit te látsz, az a reaktorcsarnok külső burkolata. Ezen belül még van egy belső burok (amit már nem látsz), és azon belül van maga a reaktor, aminek van az a bizonyos jó vastag acél burkolata... ezt sem látod. Akkor miért állítod, hogy felrobbant a reaktor? Javaslom megtekintésre az 5. oldalát a linkben található dokumentumnak, ott a felépítése a konkrét berendezésnek. http://www.reak.bme.hu/fileadmin/user_upload/felhasznalok/aszodi/letoltes/Japan/20110312_Aszodi_Japan_v3.pdf

 • Nemigen értem, ha ilyen álapotba kerül egy reaktor, az nem felrobbanást jelent... A link magáért beszél..

  http://photoblog.msnbc.msn.com/_news/2011/03/16/6277564-tokyo-electric-power-company-released-new-images-of-damaged-nuclear-reactors

 • Most Friss:
  Makai Mihályt, a Budapesti Műszaki egyetem reaktorfizikus egyetemi tanárát kérdeztük.
  http://index.hu/tudomany/2011/03/16/nem_kell_csernobili_katasztrofara_szamitani/

  Forrás:Index.hu

  Más ugyan ezt megnézte valaki?
  http://mu.jklmnop.net/japan/
  alias
  http://park18.wakwak.com/~weather/geiger_index.html

  itt ugyan a dupla az érték..
  http://www.ustream.tv/channel/geiger-counter-creature
  De nem tudok japánul és nem tudom beazonosítani a helyet..

  Ez pedig Tokyo környéke
  http://www.ustream.tv/channel/%E3%82%AC%E3%82%A4%E3%82%AC%E3%83%BC%E3%82%AB%E3%82%A6%E3%83%B3%E3%82%BF

 • elaine30! EGYETLEN REAKTOR SEM ROBBANT FEL! És remélhetőleg nem is fog! Csernobilban sem robbant fel. Ott a teteje repült el, mivel nem volt ami megfogja. De Csernobillal hasonlítani nincs sok értelme, mert más rendszerű az egyik (RBMK), meg a másik (BWR). Pakssal sincs, mert az meg egy harmadik típus (PWR).

 • Atillakirálydombi! Hogy jön ide a katonai kísérlet folyományaként megsemmisített csernobili erőmű katasztrófája, és annak részletei? (Mert ne feledjük, a fő oka az egésznek az volt, hogy szimulálni akarták egy ellenséges repülő becsapódásakor lezajló folyamatokat, ezzel kapcsolatban a vészleállást. A műszaki leírás egy dolog, de az indíték a legfontosabb.)

  Hogy azóta ki és miért kapott bármilyen megbetegedést, arra legfeljebb blöffölni lehet. Ha pedig megnézzük, hogy napi szinten csak a passzív dohányzás, meg a sok élelmiszerméreg hány áldozatot szed, és ezekkel a kutya nem foglalkozik... továbbra is hisztéria az egész. Egy - az összes többi problémához képest - jelentéktelen dolgot miért kell vajon így felnagyítani. Ez sem jobb annál, amikor a csernobili balhét eltitkolták. Mert a hamis pánikkeltéssel jobban lehet ölni, mint a sugárzás eltitkolásával. (lásd a nyáron 2004 óta rendszeres médiahisztéria "hőségriadó" névvel. meg lehet kérdezni a mentőket, hogy amióta hisztériával kapcsolják össze, hányszor több a halál és a megbetegedés...)

  Ha meg már atom-eltitkolásnál járunk, Chelyabinsk 65 és környéke, a szovjet atombombagyár... 14 település tűnt el a nyomdokain a nukleáris környezetszennyezés következtében. Mégsem érdekel senkit, pedig Csernobil ehhez képest egy "játék", az ottani sugárszennyezés ennek csupán 5%-a volt... persze ezt is előre megfontolt emberi ostobaság okozta.
  visszatérve:
  Természeti katasztrófák márpedig lesznek. Ez még csak a bevezetőnek is a demó verziója. Ha terveznek bármiből 5x biztonságosabbat, akkor lesz 5x nagyobb katasztrófa is. Majd aztán egyszer csak leesik az embereknek, hogy aki testben bízik, az így jár. A vészkijárat még nyitva van.

 • Üd4
  Kedves CILU kommentár,nem akarom elkeseríteni ,de ég és föld különbség Csernobil) és egy a (Japánban megsérült) működésű rektor között!(ezt ön is közölte.
  -Kedves észlelő társ,bizonygatja szakértelmét,itt senki sem atomfizikusként ír véleményt,tudósítást..hogy az atomlobbi mit bizonyít az meg kétséges.
  Az általad beszámolt adat,hogy Csernobil -(Pripjátyk szovjet várostól néhány km-re ) felrobban atomerőmű nukleáris katasztrófája "bizonyíthatóan" néhány ezer,(talán tízezer) áldozatot okozott,nem azt jelenti hogy IGAZ!!
  (ELNÉZÉST akkor szovjet-oroszt nyelvet elvből utáltam ,így nem biztos,hogy helyesen írtam le a város nevét)
  Kérlek az áldozatok számát és a - (sugárzás valódi mértékét)-mivel akkor a K-i blokkban nem volt demokrácia sem kellő részecske számláló A MAGAS RANGÚ KGB-s politikai vezérkar eltitkoltatta.Ilyenre még volt példa számos más jellegű (atom,vegyi)katasztrófánál még az USA-ban is!--))Tényleg nem vicc a Csernobili tragédia egy atomkatasztrófa volt,csak nézz utána,hogy mi vezetett a katasztrófához és ,hogy történt a folyamat és milyen légköri esemény történt az követően.(mi az föld feletti atomszennyezés atomrobbanáskor?Azt nem a kacsák készítik ám!
  Sajnos még most is forr az atom-nézd(nézze) meg mit jelent ez tudományosan kifejezve-!Nézzük meg milyen a Föld kéreg szerkezete!!!
  A hasadó anyag mértékét nem kívánom egy élő szervezetnek,nem kell csak a buksza felől megközelíteni,hogy tiszta ez az energia stb..a term.háttérsugárzás mindig jelen van a Földön ,de Csernobili kibocsájtás mértékét nem kívánnám senkinek--a kommunista rendszerben igen is eltitkolták az adatokat-(más mindent is)- pl:hazánkban, akkori felelős politikai vezetőség elvtelenül letagadta még a csillagos eget is,(a kötelezően előírt vörös máj.o1.én is felvonultunk,miközben már a Svéd média vette a szennyezést,sőt felettünk a Kárpát medencében is rendesen ülepedett a rádióaktív részecskék sokasága -azóta néhány éve (elmúlt 8évben) sajnos ismét valamilyen politikai szerepet vállalt ez az akkori hazug egészségügyi miniszter-nincs gátlása.
  Hogy az "atom" besugárzást mérsékeljük valóban nem kívánnám azt a népviseletet, amit egy ilyen atomkatasztrófa estén viselnünk kellene például a közelebbi veszélykörzetben.
  Szerintem nem szívesen éreznéd kényelmesen magad,ha ebből kifolyólag 10-"30"cm-es ólom szoknyában,védő felszerelésben kellene menteni a ment(hetetlent.
  A Sugárfizika nem tréfa!-nem csak elméletben- hatolnak át a részecskék sokasága a környezetben az élő szövetben és nem csak elméletben kerül a magasabb lérétegekbe és keveredik el az időjárási folyamatokkal az egész Földgolyón.
  A kezdeti kihulló csapadék sem tréfa...időnként sugárzó elemeket tartalmazó záporeső várható a térségen című időjárás jelentés valós lenne.később a porszennyezés az utak mentén stb---karantén--
  Bővebben oda kell figyelni az atom energetikára,a Japán estet a szökőár+ műszaki károkozata is gerjesztette ekkorára- az igaz ,hogy egyszerűen erre a együttesen fellépő (rekord 9,0°rengésre+ cunami) károkozás valószínűségére nem lehetett számítani ,a tervezők ekkora biztonsági elemet nem terveztek,a jelentések alapján azonban atom reaktor ,mint objektum átvészelte volna magát a rengést!
  Akkor is nem tréfa a sugárbiológia...és nem igaz a csernobili katasztrófa áldozatainak száma--sokat lehet megtudni forrásanyagból--)) műszaki könyvek stb..,mint pl: a hidegháború és atomsugárzás problémája
  Sok ezerrel magasabb az áldozatok száma!Az összeadódó egészségügyi utóhatásról nem is beszélve -nézzük meg az örökletes és krónikus betegség utóhatásokat.
  Az atom létesítmények kifáradt fűtőelemeit is földtanilag biztos karámba kell helyezni-nézzük meg a felezési időt is.(nem a gépsonkáéra gondolok....

 • mind a négy reaktor felrobbant ami azt jelenti, hogy akár a Csernobil négyszerese is elképzelhető!
  Mai jelentések szerint bórsavval fogják leönteni a reaktorokat, ami meggátolja a sugárzást, viszont a radioaktív felhő terjedését már nem állítja meg...
  Lehetséges, hogy a felhő nem ér ide el, de szeretjük ugye a tengeri halakat, ami jőcskán szennyezett lessz ezután..
  Alább olvasva, említették, hogy a Csernobilnak "csak" 4000 áldozata volt.. Itt szeretném megjegyezni hogy míg anno 4000 áldozat volt az a mai napig szedi áldozatait a külkönféle rákos megbetegedésekben...
  Sajnálatos a Japán esetek, de megnézném én azért a tervüket amit ilyen esetre készítettek... mert ugye földrengés veszélyes helyen van Japán, tovább cunamik voltak ezelött is, és ugye mivel a Fukusimai erőmű a tengerparton fekszik gondolni kellett volna ilyen esetre is, ami szerintem mulasztva volt, ezért nem tudtak semmit tenni hogy elkerüljék ezt a katasztrófát...

 • Üdv!
  Híradásokban gyaníthatóan egy atomszennyezés sem lehetetlen,a főburkolata a reaktornak megsérülhetett,tovább bővítik az evakuációs területet.-már nem csak gőzzel kerül ki szennyező részecske:?
  /Japán:-(100ms-ber feletti kapott sugárdózis (rövidebb - hosszabb időn át)már okozhat rákos utóhatást egy felnőtt szervezetében.(?)

 • CILU! 100%ig egyetértek. Aki egy atomerőmű felrobbanásáról beszél az nincs tisztában az erőművek műküdésével. Akkor meg minek okoskodik bele?
  Az atomenergia az egyetlen olyan környezetkímélő alternativa ami egy ideig még megoldhatja energiaproblémáinkat. Sajnos az sem tart ki örökké! Hosszútávon csak alacsony hatásfokú, drága, kevés áramot termelő források jöhetnek szóba ( Nap, szél -erőművek ) de addigra le kell szoknunk nagyon sok elektromos költekezésről, hiszen a gáz és az olaj után ( ami csak most kezd emelkedni árban ) az elekrtomosság is nagyon - de nagyon meg fog drágulni.

 • Mennyi sok sötétzöld okoskát vonz ez a weboldal. Mind atomszakértőnek tartja magát. Aztán meg leír olyat, hogy "felrobbant az atomreaktor". Ezzel az egy mondattal máris elárulja magát, hogy halvány fogalma sincs az egészről, csak nyomja a hisztériát. Már a kutyát sem érdekli, hogy hány10ezer ember veszett oda, már kitört a nukleáris hisztéria. A csernobili balhénak is "csak" 4000 bizonyított áldozata volt, az elmúlt 25 évben vonatkozó betegségek tekintetében nem volt kimutatható változás. Itt meg helyből egy 19 ezer fős település lakosságának fele nyomtalanul eltűnt, fél millió embert járványok és éhhalál fenyeget. Ehhez képest egy kitelepített környezetű erőmű körül megy a hisztéria.

  Atomerőművek nélkül sehol nem lennénk. Semmi mással nem pótolható, ezek adják a villamosenergia ellátás gerincét. Az jelentkezzen, aki tud alternatívát. A szél- és a napenergia nem jöhet szóba, kizárólag "szünetmentes" energiaforrások jöhetnek szóba. Akinek pedig nincs ötlete, és nyomja a hisztériát, az járjon élen. Mondja le valamennyi közműszolgáltatását, dobja ki az összes elektronikus cuccát. Vegyen egy farmot, és távol a világtól legyen önellátó. Akkor hiteles személy. Egyébként csak képmutatás és cinizmus az egész atomellenes lobbizás.

 • Megint Földrengés volt Japánban
  http://hvg.hu/vilag/20110315_japan_foldrenges_6_os_ereju#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_3_15

 • Nem volt elég nekik a földrengés, a szökőár,most még ez a radioaktív sugárzás is keresztbe tesz nekik.

 • Két live videostream a sugárzás mértékéről Japán

  Helyszín: Chiba pref.
  200km délre Fukushima Atomerőmű,10 km ÉSZAK-KELET-re Tokiótól

  http://www.ustream.tv/channel/geiger-counter-chiba


  10 percenként frissül
  http://mu.jklmnop.net/japan/

 • Bármi is fog történni Fukusimában az nem fogja letöri az etomenergiát... Sőt pl amicsik továbbra is bővíteni akarnak, sőt európa is kisírletezget, lehet hogy pont nálunk legalábbis volt róla szó, hogy pakson épülne fel a világ első 4. generációs atomblokkja amely atomhulladékból táplálkozna. Igaz így a felezési időt 100-szorosan le lehetne rövídíteni, de azért van benne kockázat.

 • Ebbe a világban mindent a pénz írányít. Az olcsó nukleáris energiának így kell az árát megfizetni. Az "atomlobbi" elég jól dolgozott az elmult negyven évben, rengeteg erőművet építtetett, kilóra megvette a tudósokat, politikusokat. Sajnos nekünk is sikerült egy Paksot megépíteni.

 • Már a Fukusimai Atomerőműben a kettes reaktor is felrobbant!!!!
  és ráadásul megrongálodott a belső védőburok már az atomerőmű közelében 16-szorosan meghaladja a határértéket a sugárzás szintje.

 • Valamelyik Tv csatornán hallotam, h nem volt ekkora pusztítás Japánba a 2. világháború óta. Meg olyasmit olvastam, hogy a GPS-ek szerint valamelyik város, nem tudom pontosan melyik, kb. 2,5 métert csúszott el, sőt a föld is 8-12 cm mozdult a tengelyén ami miatt december 31-én szökőmásodpercet fognak alkalmazni. Azért elképeztő mire képes a természet!

 • Szerencsére Magyarországon kizárt egy ilyen nagyságú földmozgás, hiszen nem kéreglemez határán vagyunk, ráadásul a Csendes óceáni lemez a leginkább mozgó lemez jelenleg. De ha mégis lenne ekkora, hát nem nagyon kéne túlélők után kutatni. Itt már egy 4-es is képes megrepeszteni a falakat egy 6-7 től pedig minden épület összedőlne. 9-esről meg inkább ne is beszéljünk..

 • Nagyon sajnálom őket,de az biztos,hogy itt nagyobb pusztítást végzett volna a földrengés.

 • :(

 • Ma újabb robbanás volt az erőműben!
  Videó :

 • Hát nem sok:S :(

 • Hát nem sok:S :(

 • Ez tényleg rettenetes!

  http://www.abc.net.au/news/events/japan-quake-2011/beforeafter.htm

  Mekkora az esély a túlélésre ennyi vízben?

 • Kétezer holttestet találtak a tengerparton Japánban

  Két helyszínen összesen kétezer holttestet találtak hétfőn Japánban a fővárostól északra, a földrengés és szökőár sújtotta Mijagi kormányzóságban.
  A tetemeket a tengerparton fedezték fel; feltehetően a víz sodorta őket oda. Ezzel jelentősen megnőtt a pénteki katasztrófa veszteségmérlege. Közép-európai idő szerint vasárnap estig 1597 halálos áldozatot azonosítottak, és 1481 eltűntet tartottak nyilván.
  Ebben nincs benne az a legalább kétszáz, de legfeljebb 300 ember, akik Mijagi prefektúra székhelyén, Szendaiban vesztették életüket, de akiknek a holttestéhez egyelőre nem fértek hozzá a mentők.
  Eddig összesen 450 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről a természeti csapás miatt Mijagiban és öt másik prefektúrában.
  A szerencsétlenség sújtotta északkeleti partvidéken több millióan vannak immár három napja víz, élelmiszer vagy fűtés nélkül, miközben nulla Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Kétmillió háztartásban továbbra sincs áram, és az embereknek négy-öt órát kell sorban állniuk, hogy üzemanyaghoz jussanak.
  A kormány 100 ezer katonát küldött a térségbe, hogy segítsék mentést. Eddig 120 ezer takarót, 120 ezer palack vizet és 110 ezer liter üzemanyagot, valamint élelmiszert juttattak el a katasztrófa sújtotta övezetbe. Ugyanakkor közölték, az áramszolgáltatás helyreállítása több napig is eltarthat.

 • Két videostream :
  A vulkán közeléből.
  itt frissíteni kell.
  http://www.kuju-walker.net/live/
  egy másik kép
  http://www.ustream.tv/channel/ktsshow2

 • Az első gyorsjelentés a földrengésről:
  http://www.jma.go.jp/jma/en/News/2011_Earthquake_01.html

  A Japán vulkánokról pedig az aktuális adatok itt.
  http://ds.data.jma.go.jp/svd/vaac/data/index.html

  Illetve térképes formában.
  http://www.jma.go.jp/en/volcano/
  Illetve itt.
  http://www.jma.go.jp/en/volcano/map_6.html

 • Fölötébb érdekes, hogy egy olyan fejlett országban mint Japán, és megtörténik egy nukleáris szerencsétlenség, hasonló mint Csernobilban, de messze elbeszélik a következményeket, hogy nem is nagy baj, pedig tessék csak a videofelvételt megnézni, ahogy villámcsapásszerűen tünik el a szem elől a reaktor épülete, az nem semmi...

 • Nem jósolnak csak következtetnek a sok utórengés miatt. Le az atomenergiával !!!

 • Most azt jósolják hogy az elkövetkező 3 napban egy ujabb nagy erejű földrengés várható.Én ezt erősen kétlem hiszen földrengéseket nem lehet előrejelezni.
  http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/ujabb-foldrenges-razhatja-meg-japant-343325

 • @Geri:
  Az a vulkán már februárban is aktív volt...
  lásd: http://www.idokep.hu/tarsalgo#170
  ha egyről beszélünk..

 • szegény japánoknak nincs szerencséjük az atommal :/

 • Most már egy vulkán is kitört.

 • KimiRoland:
  Közben megtaláltam a "forrást"..
  partnereink hírei,+ Index...
  Majd meglátjuk, hogy hány centi..
  (az a jó, hogy mindenki mást mond.)

 • logic-szegvár

  ebben a cikkben szerintem benne van minden lényeges.


  http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/world/japan-nuclear-reactors-and-seismic-activity/

  Live blog:
  http://thelede.blogs.nytimes.com/2011/03/11/video-of-the-earthquake-and-tsunami-in-japan/

 • KimiRoland!
  Ok, csak a forrás megjelölés elmaradt..

  Csak ezért az egy mondatért ragadtam billentyűt..

  "Ez azonban semmilyen hatással nem lesz bolygónkra."
  Ezt aki ilyen biztonsággal állítja azt megkérdezném, hogy mire alapozza.. A "SEMMILYEN" hatáson van a lényeg

  Megnézném statisztikailag,hogy az időjárásban milyen változások voltak a következő években..
  Hőmérséklet és csapadék viszonylatában..
  Arról nem is beszélve, hogy hosszabbodtak a napok...  De hogy ne mondjak hülyeséget próbálom alátámasztani:

  Itt Chilei földrengésről olvashatunk:
  http://news.nationalgeographic.com/news/2010/03/100302-chile-earthquake-earth-axis-shortened-day/

  Egy kis video általánosságban hozzá:
  http://video.nationalgeographic.com/video/player/environment/environment-natural-disasters/earthquakes/earthquake-101.html

  Itt amúgy csak 8-10 cm-t mondanak, később utánanéznek..

  http://earthsky.org/earth/march-11-japan-earthquake-powerful-enough-to-shift-earths-axis

  ebben a cikkben az alábbi adatok vannak..

  * The 8.8 magnitude earthquake in Chile in February 2010 shifted Earth’s axis by 7.6 centimeters and shortened the length of the day by 1.26 millionths of a second.
  * The 9.1 magnitude earthquake in Sumatra on December 2004 shifted Earth’s axis by 7.0 centimeters and shortened the length of the day by 6.8 millionths of a second.


  Tehát a "semmi" azért nem semmi
  A hosszabb nap még ha oly picinek számít is a későbbiekben már szerintem nem olyan "pici" hatás..

  A jelentéktelent azt elfogadnám..

  Ja köszi a pontosítást , gondolom majd a szerkesztők esetleg utánajárnak hogy milyen hatások voltak...lesznek..

 • Az a durva hogy ennyi tudatlan vészmadár csinálj mű pánikot.

 • Inkább az a durva hogy nem sokára Csernobil 2 lesz...

 • tyű...ez nagyon durva.=(

 • "A 2004-es földmozgások (Indonézia) közel 7cm-rel a 2008-as földmozgások (Chile) során pedig 10 cm-rel mozdult ki a Föld tengelye. A mostani rengések során felszabaduló energia pedig egyes intézetek szerint 10 mások szerint 21 cm-rel mozdult ki a tengely. Ez azonban semmilyen hatással nem lesz bolygónra. Hosszú távon elmondható, hogy egy ponthoz képest 100cm-nél jobban nem mozdul ki a bolygó, mivel az egyik földrengés taszít míg egy másik lök a bolygonkon, és maga a Föld is képes korrigálni hosszútávon az elváltozásokat. Földünk amúgy sem kering egy tengely körül, mivel saját tengelye körül is évi 20-30 méteres kilengéssel elliptikusan mozog"

 • 25 cm-el mozdult el a Fold tengelye a frissebb hírek szerint.

 • Szörnyű, ami történt! Az érdeklődők figyelmébe ajánlom, hogy a hazai állomások is regisztrálják az utórengéseket (persze itt jóval szolídabbak a kilengések), ennélfogva a mai magyarországi szeizmogramok is elég "látványosak". Ha az oldalra látogattok, a megjelenő térkép alá görgetve láthatóak a szeizmogramok (ha rájuk kattintotok, megjelennek új lapon, nagyítva). Tehát a cím: http://www.seismology.hu/index.php/hu/kezdooldal/eloszeizmogramok

 • Tudom hogy semmi köze a témához, de nagyon zavaró felült a Yaht Club reklámjában a fordított Balaton

 • a Föld tengelye elmozdult 10 centiméterrel Japán legnagyobb szigete 2,4m-rel tolta el, 2004-es Szumátrai az 6 centiméterrel mozdította el 2004-es földrengés (9.1) ez meg 8.9 ez azért durva!

 • Hova lett a frissebb hírek a cikk elejéről?

 • A halottak száma már eléri a 2000-et az eltűntek száma pedig több mint 10.000fő. Kiderült, hogy egy északkeleti kis kikötőváros melyben 17.000-en laktak teljesen elmosta a cunami és nem kaptak róla informcáiót, hogy cunami jön, így az embereket a házukban érték a 10 méteres hullámok. A város 17.000 lakójából 10.000-en eltűntek sajnos nagy valószínűséggel többségük életét vesztette.

 • Szerintem ez csak a kezdet :S
  lesznek itt még csúnyább dolgos is úgyérzem!
  :/

 • Konkrétean felrobbant az 1-es reaktor épülete...

 • Rosszabbra fordult a helyzet. "A Fukusima erőműnél a normál sugárzási szint ezerszeresét mérték a helyszínen lévő japán biztonsági bizottság szerint. A reaktort üzemeltető Tepco vállalat azt közölte, hogy már elszökhetett némi sugárzás. Naoto Kan miniszterelnök azt mondja, az erőmű tíz kilométeres körzetében mindenkit evakuálni kell." - írja az Index.

 • Jön a nukleáris katasztrófa!

 • A címben újabb földrengés...
  Adatok itt:
  http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/quakes_big.php

  Ott szinte folyamatos az 5 M -nél magasabb utórengések ?

  NHK LIVE:http://www.livestation.com/channels/123-nhk-world-english

 • Ha jól tudom a Fukusimai atomreaktor mellől folyamatosan telepítik ki az embereket és eldöntötték, higy kiengednek egy kevés radioaktív gőzt, hogy csökkentsék a nyomást a reaktorban. A gond pont az amiért sokan kritizálják az atomerőműveket. Egy normál gond nélkül működő erőműnek is kb 2 nap kell míg teljesen kihül és ártalmatlan lesz. Egy ilyen sérült reaktornak 2-3 szor annyi idő kell, erre pedig nincs idő. Ha nem sikerül megoldaniuk a reaktor túlmelegedését akkor max fél 1 napjuk van a megolvadás elött. Ez lenne a legroszabb forgatókönyv.

 • ez de durva, ez már nem ilusztrácio...

 • Nagyon sajnálom azokat az embereket akik ott laknak :( !!!
  Szörnyű mindkettő a földrengés és a cunami is !! Remélem nem vesztették életüket olyan sokan !! :(
  ( VESZPRÉM )

 • Jelenleg itt 4 élő videostream megy.
  http://edition.cnn.com/video/flashLive/live.html?stream=stream1

  Itt egyéb csatornák különböző helyekről..
  http://www.ustream.tv/discovery/live/all?q=japan%20earthquake

  A földrengés adatai:
  http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eqinthenews/2011/usc0001xgp/#details

  A 7.2-es és ez a 8.9-es földrengés közel azonos helyen volt
  kb 40 km a különbség ..

  Kérdés, mi van arrafelé, hogy ilyen változások vannak ?

  Aki a cunami adatokra kíváncsi itt megnézheti..
  http://ptwc.weather.gov/ • Nem irigylem azokat az embereket, akik ott laknak, szörnyű, ami ott történik :S

 • Unokaöcsém ezekben a percekben száll repülőre Tajvanon. Egész nap izgulok, hogy már induljon és legyen itthon.

 • Úristen, ez nagyon durva :(

 • Igen már látom a hazai mérőműszerek adatai is bekerültek az időképre..
  Jelentős változások a domborzaton talajfelszínen,látni megcsúszásokat,hasadásokat, gyűrődéseket--(eközben a közelebbi épületekben számottevő kár nem keletkezett,biztos a talajszerkezet is más és földrengésnek jobban tűrő az épület szerkezet is.(v csak Isteni áldás)

 • Ó de durva.:O :O

 • Hát, most már nincs szükség "illusztrációra"...

 • Ezt a filmet láttátok már ? Ugyanott történik helyileg, ahol most az epicentrum volt.... http://thecovemovie.com/freejapanesedownload?tr=Agree

 • Azért érzékelhették a műszerek, mivel a rengéshullámok a Föld belsejében terjednek, ott a rétegek határainál visszaverődnek, terjedési irányuk megtörik.
  Egy link, akit igazán érdekel:
  http://www.agt.bme.hu/volgyesi/mszeizmo/mszeizmo.htm

 • Úgy hogy nagy rengés volt.

 • :O:O hogy érzékelhették a magyar műszerek???? ezt nem értem

 • Attilának!
  http://www.foldrenges.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=78&Itemid=27
  Itt nézd meg akármelyik magyar mérőállomás szeizmogramját!

 • BBC legfrissebb hírei szerint 26 áldozat...

 • A CNN reggeltől élőben közvetít Japánból. Borzalmas amit látni.
  Én nem is tudom, hogy mi lenne velünk, ha itt történne ilyen.
  Szegények, nagyon sajnálom őket....

 • Igen sajnálatos esemény ez!
  A városok rengéseb biztos épületi jobban átvészelik -(talán)-,
  sok helyen megtörtek a közmű hálózatok,tüzeket okoztak.
  Látom az időképen is láthatóak a friss tudósítások a CNN -ről,látványos volt a helyi irodában átvészelt rengés.
  a CUNAMI RIADó akár 10méteres árral is járhat,a tegnapi napon kérdezte szegvár észlelő társunk ,hogy volt-e cunami jelenség,igen egy kisebb elérte a partot,de a tudósítások alapján ahol partot ért az ár ott 50cm közeli,alatti maradt.
  Áldozatok,sérültek is sokan lehetnek É-Japánban?--))reméljük a cunami hálózat riasztása időben eljut az óceáni szigetvilágban élő emberekhez és időben felkészülnek és egy magasabb helyre menekítik családokat.
  ///Kíváncsi lennék,hogy a hazai-érzékelő- műszereink a hegyen mikor érzékelték a fölmozgás erejét és mekkora mértékű volt.

 • Ilyen nincs már 8,9-es földrengés is volt!

 • TV élő
  http://www.ustream.tv/channel/japan-earthquake-news

 • újabb hatalmas erelyű rengés volt Japán partjainál ez még a multkorinál is sokkal nagyobb 7,9-es erősségű volt cunami riadót rendeltek el 6 méteres szökőár is lehet.

 • A 2:45-t elirtam. 1:45 a jó.

 • Hajnal 1:45 körül érezhető volt egy kisebb rengés Gánton.

 • Hajnali 2.45kor érezhető volt kisebb földrengés Gánton.

 • Vajon lett belőle azóta szökőár? Tudja valaki?

 • Én úgy tudom jelenleg Kínában 22 halott van és kb ennyien eltűntek. japánban ahol sokkal erősebb rengés volt viszonyt csak 3 halottról és pár eltüntről tudnak

 • Természetesen csak illusztráció, ha a kurzort a kép fölé viszed, ki is írja! Viszont a legfrissebb információk szerint már sajnos 19-re emelkedett a kínai földrengés áldozatainak száma. :(

 • gondolom a fenti kép csak illusztráció, mert ott nem csak 200 sérült lenne... esetleg 200 halott + a sérültek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak