illusztráció illusztráció

Frissítve - HD műholdkép

Már Közép-Európa HD++ felbontású NASA (Terra és Aqua Modis) műholdképei is folytonosan, szabadon elérhetőek Műhold aloldalunkon, ahol ma kibukkant az Alpok és az Adria is a felhőtakaró alól.

Frissítve - a Műhold aloldalon már 4 verziót érhető el (Magyrország/Aqua Modis, Magyarország/Terra Modis, Közép-Európa Aqua Modis, illetve ugyenezen régió Terra Modis) felvételei. Utóbbiakon gyönyörűen látszik az Alpok szinte valamennyi gleccsere, tavai, jéggel és hóval borított csúcsai - már amikor éppen nem borítja átlátszatlan felhőréteg őket. Sokak kérdésére válaszolva, a képek pontos készítési időpontja naponta változó, de általában délelőtt 10 és délután 14 óra között kerülnek rögzítésre, sokszor a műhold áthaladásától függően több részletben. Ilyenkor a képeken éles, ferde csík jelzi a különböző időpillanatokban készült felvételek illesztésének helyét.

Tipp - A Magyarországi kivágat kb. 2500x1900, a Közép-Európai változat pedig 5500x3000 pixeles méretben tölthető le, amelyet természetesen teljes méretűre nagyítva érdemes nézegetni, hiszen így rajzolódnak csak ki az pró, szinte észrevehetetlen, mégis gyönyörű részletek.

A nagy felbontású (full HD-televíziós felbontásúnál is nagyobb) részletgazdagságú műholdképeket az USA űrkutatási hivatalához tartozó Terra és Aqua műholdak készítik, amelyek jóval alacsonyabb Föld körüli pályán keringenek, mint a meteorológiai műholdak általában (néhány száz kilométer magasan, éppen hogy csak a légkörön kívül). Ez lehetővé teszi, hogy az ún. geostacionárius (földfelszínhez viszonyítva állandó) pozíciójú, ám 36 ezer kilométer távolságra levő optikáknál sokkal-sokkal jobb minőségű élőképeket készítsenek a planéta szinte valamennyi részéről. Ennek hátránya viszont, hogy ugyanazt a területet csak naponta 1, maximum 2 alkalommal tudják lefotózni, hiszen folytonosan arrébb sodródnak spirálisnak tűnő pályájukon.

Az így keletkező képek tehát nem igazán alkalmasak valós idejű események nyomon követésére, és/vagy előrejelzésre, viszont a lassabban változó környezeti folyamatok elképesztő részletességű nyomon követésére ideálisak. Ilyen például az erdők, mezők növényzetének változása, a vizek/tavak, folyók vízminőségének, örvénylésének megfigyelése, télen pedig a fagy, jég és hóhatár lassú eltolódásának láthatóvá tétele.

Hamarosan az Aqua/Terra műholdképek speciális, saját fejlesztésű feldolgozásaival is jelentkezünk, amelyek jobban láthatóan (is) kiemelik a fent említett jelenségeket mind állókép, mind pedig videó formájában nem csak Magyarországra, hanem a teljes kelet-közép-európai térségre nézve is. Egyelőre hazánk HD felbontású, legfrissebb képkockáját jelenítjük meg a Műhold aloldalon, amelyen ez a kivágat kattintásra nagyíthatóvá válik.

Természetesen nagyon jó volna, ha ilyen felbontásban valós időben is nyomon követhetnénk az eseményeket, erre azonban még kicsit várni kell; Az EUMETSAT műholdak optikája és adattovábbítási képessége sajnos nem teszik lehetővé mindezt (ráadásul az EUMETSAT 5 percenként frissített, legnagyobb felbontású képei nem is szabadon felhasználhatóak). Elképzelhető viszont, hogy tavasszal az Időkép egy nemzetközi partnerének segítségével hozzájut majd fél, esetleg negyed órás bontásban a jelenleginél nagyobb részletességű, több spektrális tartományt kínáló valós idejű adatfolyamhoz, amely - ha sikerül - rendkívül érdekes lehetőségek egész sorát kínálja majd nem csak az ultrarövid távú előrejelzések, de a publikusan elérhető színes, érdekes és látványos vizualizációink terén.

Minderre még várni kell, és a lízingelés viszonylag bonyolult nemzetközi jogainak való megfelelés sem egyszerű, de reméljük, nyár elejére sikerül mindezt megvalósítanunk. Addig is, érdeklődő nézőink figyelemmel kísérhetik a Kárpát-medence, illetve hamarosan egész Közép-Európa HD felbontású állóképeit ill. napi, heti változási videóit Műhold aloldalunkon.

Várjuk az észrevételeket, köszönjük!

2009. december 5.
Nagy Gergely
Időkép.hu

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés