Havazott a Kékestetőn

Szente-Varga Bálint | 2010. október 26. 10:23 | Frissítve:

Megérkezett a tél hazánkba: az ország legmagasabb pontján 0 fokot mértek és havazott is kedden.

Friss: Hétfőn érkezett hazánkba egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon csapadékmezője, mellyel párhuzamosan fokozatosan hideg levegő áramlott először a Dunántúlra, majd az ország keleti felére is. Az 1014 méter magasan fekvő Kékestetőn a kedd reggeli órákban 0 fokot mértek, az ott elhelyezett Webkamera szerint hó esik, mely a képen látható ház tetején, ill. a talajon is megmarad.

A jobb oldali képen látható hógolyót a Dunántúl legmagasabb, 882 méteres pontján, Írott-kőn készítette Snowcrazy nevű észlelőnk.

Hamarosan az ország más magasabb pontjain is átválthat az eső hóba. A dobogókői automatánk fél 11-kor például 0,2 fokot mért, a hőmérséklet folyamatosan csökken. Délutántól azonban fokozatosan megszűnik a csapadék, és északnyugat felől egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet.

Az Index.hu fotósa által készített fényképen már megidéződik a téli hangulat: a frissen lehullott őszi faleveleket szépen befedte a nem túl vastag hóréteg.

Fotó: Index.hu

Fotó: Kékestető.hu

A hét további részében délnyugat felől azonban egyre enyhébb léghullámok érik majd el hazánkat, így jellemzően nyugodt, napos, csapadékmentes időre számíthatunk; csak a szél élénkülhet meg időnként. Hajnalonként többfelé lehet gyenge fagy és ködfoltok is nehezíthetik a közlekedést. 
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • vártam hogy november legyen most írok... nem jött meg a hó, csak eső van, meg a dunántúlon zivatar, a télnek még nyma sincs

 • Atis88

  Teljes mértékben egyetértek mint már mondták a balesetek nem a hó miatt szoktak lenni hanem azért mert a sok idiot nem képes a megengedett sebességgel hajtani. És nem értem magyarázd meg miért jó hogy 40 fokban megdöglessz a lakásodban mert nem tudsz mit csinálni ellene télen meg megy a fűtés és ha meleged van kinyitod az ablakot 1-2 percre és kész. Szeretem a nyarat is de a TÉL a CSÚCS.. :)

 • Hát én igenis jobban várom mint a nyarat. Miért?
  -Nincs annyi bogár,
  -Nyáron ha meleged van nincs mit levegyél magadról, de télen csak fel kell öltözni.
  -Baleset? Ugyan már. Nyáron sincs kevesebb... Sok hülye Román nyáron is ugyan úgy nem tud közlekedni mint télen, mert fingja nincs a Kresszről...

 • Jó, akkor inkább úgy fogalmazok, hogy az otthon melege. De a tűzhely alatt sem feltétlenül kályhát kell érteni,hanem a bennünk lévő szeretet tüzét, aminek nyáron is meg kellene lennie.
  Néhány ujabb érv a hideg ellen: ki szereti azt a sok ruhát magán cipelni? Nyilván sokkal jobb a nyár,mikor alig kell valamit felvenni. Na aztán a közlekedési nehézségek, a balesetek..Bár lehet,hogy van akinek ez csak jó szórakozás..
  Na ezzel a magam részéről befejeztem,hiszen annyira nem is utálom a telet,amennyire ezek után gondolnátok. Én csak azt mondom, hogy a nyár mindenképp jobb! A telet is el kell fogadni, csak nem érdemes olyan nagyon várni!!
  Azért ha leesik a hó, egyből nekivágok én is a havas tájnak egy nagy túrára lévén nagy természetjáró.
  Ajánlom a fotóimat megtekintésre a képtárban!

 • 4 ÉVSZAK 4 EVER! :)

 • Juharp! Ha nem lenne hideg akkor nem lenne a "családi tűzhely melege" kifejezésnek értelme! A kéz melege is csak hidegben érvényesül, nyári hőségben mi értelme... :))) Nyáron nem fűtök be a kandallóba és mesélek mesét a gyereknek, hanem irány a strand. Télen meg síelés, korcsolyázás... Számunkra nem jelent a tél "egy rossz érzést okozó időszakot". :) Ha nem lenne tél mi értelme a tavasznak?

 • Akkor is nagy kár, hogy jött ez a fagy. Most pl. lefagyott az a sok finom gomba, amit még le lehetett volna szedni! Sajnos nem csak a réteken, de még at erdőkben is lefagytak. Talán egy huzamosabb fagy nélküli időszak után még lehet majd szedni idén. Néha még decemberben is van, főleg fenyvesekben. Tavaly dec 10- én is szedtem még! Szerintem, ez többet ér, mint a hó.

 • Pro és kontra... de én a -20...-30 °c ellen könnyebben tudok védekezni, mint a nyári 30-35 °C ellen (főleg napon mennyi van olyankor)! Sokat kerékpározom is (télen is!), és nekem az átmeneti évszakok jönnek be jobban. A szépség valóban -nekem biztosan- másodlagos a testi érzékek, érzékelés mögött.

 • Sziasztok!
  Szerintem teljesen felesleges azon vitatkozni, hogy melyik időjárás a jó. (Szerencsére, nem az emberek irányítják, mert úgy járnánk mint a Hupikék Törpikékben)
  - Szép a tél. Gyönyörű a frissen esett hó, amikor megcsillan rajt a napfény. Jó látni a gyerekek kipirosodott, csodálkozó arcát. Hóangyalkát és hóembert készíteni közösen. Reggelente szánkóval húzni őket az oviba. (Budaörsön lakunk és itt is megoldható volt tavaly.) Etetni a kismadarakat és figyelni őket az ablakból. Csodaszép nézni, ahogy hull a hó.
  - Szép a tavasz. Figyelni, hogy melyik virág dugja ki először a fejét. Milyen lesz a virágoskert. (Rengeteg virághagymát ültettem el.) Nézni a fákat, ahogy kivirágoznak. És a húsvét a barkával, a misékkel, a tojáskereséssel.
  - Szép a nyár. Figyelni, mikor jelennek meg a friss gyümölcsök. Jóérzés a fészekből kiesett fiókát visszajuttatni a szüleihez. Jó rohangálni egy nagyot a réten a többi gyerkőccel vagy pancsolni egy nagyot az unokatesókkal. (Az udvarban 6 gyerek van - két családban, 6 éves a legnagyobb.) Nagyon szeretem a frissen vágott fű illatát. Jó tenni a környezetünkért, virágot tenni a kerítésre, elmenni szemete gyűjteni. Vagy csak egy nagyot kirándulni a környéken. Vagy az autóból megcsodálni a búza- és napraforgótáblákat.
  - Szép az ősz. A friss mustot és az almalevet semmi nem pótolhatja. A levelek gyönyörű színe felvidítja az emberlelkét. Az a sok szín, a csipkebogyó pirosa, a kökény kékje... A levelek söprése és szétrugdosása nagyon jó játék. (Ez volt a ma délutáni program.) A kora reggelek deressége. (Nézd Anya, hogy csillognak a levelek!)
  És még folytathatnánk.
  Mindennek megvan a szépsége. És ezt vegyük észre. Hideg? Meleg? Nem. Magyarország ilyen! És nagyon jó helyen van!!! Őseink tudták, hogy hová telepedjenek le. Inkább örülni kellene ennek!

 • De várom hogy itt is esen a hó! Vajdaság(Óbecse)

 • Nem tud valaki a 2011 es dávid naptár időjárás előrejelzéséről valamit? (érdekelne):)

 • Jól megfogalmaztad Misiniszta. A jelenben kell élni és abban megtalálni a szépet. :) Ha mindíg a jövőt várjuk, várjuk a telet, várjuk a nyarat... Megint csak azt tudom mondani: Minden eljön a maga idejében.Én szeretném ha őszies lenne az idő még egy darabig.Így is hamar elszáll az idő felettünk.Még szinte fel se fogtam hogy vége van a nyárnak, de már lassan itt a tél.

 • Valójában kétféleképp közelíthetjük meg a dolgot, a szépség és a jóság szempontjából. Lelkünknek a szépség a tápláléka, testünknek a jóság. Ezért, ha lelki oldalról nézzük, akkor minden évszak egyformán szép, és mindég van valami szép. De mivel most ezen a Földön mi testben vagyunk, azt bizony csak az boldogítja, ami jó, kellemes. A hideg pedig nem az. Gondoljunk arra,hogy a nyelvünkben is a legszebb dolgok, mind a meleghez kötődnek (szívünk melege, a szeretet melege, családi tűzhely melege, a kezed melege,stb) a hideghez viszont csupa negatív dolog kötődik (hidegzuhanyként ér valami, hidek acél, rideg, mogorva ember, hűvös ész, a halál hidege, stb) Ebből is látszik,hogy a testi érzetek talán fontosabbak nekünk. Viszont valóban azon kell lennünk,hogy minél inkább a lelkünkben legyünk, és vegyük észre a szépet.
  De ha megfigyeljük az embereket az utcán, minél melegebb van, annál oldottabbak, jobb az általános hangulat, ez tagadhatatlan! És ez minden évszakra igaz.Inkább a nyáron nem kéne panaszkodni a nagy melegre, hiszen minél melegebb van, annál gazdagabb az élővilág! Inkább meg kell tanulni együtt élni minden lénnyel, még az úgynevezett károsakkal is!Viszont gondoljunk bele, hogy egy jégkorszaknál nagyobb szörnyűség aligha fordulhatna elő! Főleg a mai válságos, és egyre energiahiányosabb időkben. Mert az nem csak kisebb területeket érintene,hanem mindenkit!
  Ennek ellenére én is biztosan sok szép havas fotót fogok majd készíteni, és jó síelést mindenkinek. De az előzőeket ne felejtsük el közben!

 • Szép estét! IIITomiIII: nagyon egyetértek Veled - különösen az utolsó mondatoddal! Kár, hogy vannak, akik ezt nem osztják, vagy nem így csinálják, őket viszont csak sajnálni tudom, mert rengeteg kellemes pillanattól, szép élménytől fosztják meg magukat. De nem lehetünk egyformák...

 • Én személy szerint nagyon várom a telet és a havat mert a télnek is mint a többi évszaknak megvan a maga szépsége és öröme.Így kell elfogadni kicsiny de annál gyönyörűbb hazánkat és akkor nincs semmi gond. Én nem vagyok az a panaszkodó típus mert így fogadtam el ezt az országot a maga előnyeivel és hátrányaival ami a kárpát medencét illeti.Szerintem inkább tiszteljük,csodáljuk és szeressük a természetet amíg módunkban áll...

 • Én szeretem a havat, ezért várom már nagyon és ahogy már elöttem megfogalmazták: a hideg a kártevők nagy részét elpusztítja. Jó lenne ha jövőre nem lenne annyi kullancs mint idén volt, mert nem túl kellemes kiszedni a bőrből.
  Egyébként én biztos elcsomagolok pár hógolyót, mert amikor 40fokban kimenni se tudtam, nagyon irigyeltem G. Gergely észlelőtársat amikor a hűtőből elővett hógolyókkal kiment hógolyózni! :D

 • Én abszolút nyár,illetve melegpárti vagyok,útálom, mikor jön a tél. Sose fogom megérteni, miért várjátok olyan sokan a havat. Habár fiatalabb koromban én is szerettem, és valószínűleg majd ti is megváltoztok idővel. Hiszen a fázás egy negatív érzés, és nem hiszem, hogy bárkinek is jól esne. Akkor mi értelme van egy rossz érzést okozó időszakot annyira várni? Az egy más kérdés, hogy a havas táj nagyon szép, és magam is szeretem, télen is járom a természetet. De ettől még jobb volna, ha nem volna, csak ha már van, hát élvezzük a szépségét, okosabbat nem tehetünk. De az igazi mégis csak az, amikor tavasszal újra meleg van, megjelennek az égen a csodás gomolyfelhők, kinyílnak a virágok,énekelnek a madarak. Nem tudom,miért kell annyira örülni annak, amikor ősszel mindennek vége szakad, és már csak a hó élettelen és kegyetlen szépsége marad majd nekünk. Na jó, ez csak az én véleményem, de szólásszabadság van. Mindenesetre én szívesebben élnék a trópusokon.

 • Sok pénz kell és mindegy milyen az időjárás: oda utazol, ahol éppen jól érzed magad. Ezt kell elérni.

 • Sziasztok!
  Az idővel kapcsolatban: Minden eljön a maga idejében.
  Szerintem felesleges vitázni és teljesen egyet értek carphunter-rel.Mindenki örülhet annak, hogy olyan országba született ahol 4 éveszak van.Kell a változatosság, és nem azt kell várni nyáron hogy mikor lesz már hidegebb, vagy télen azt hogy mikor lesz már melegebb.Mindenben meg kell taláni a szépet és boldognak lenni. :)

 • Szerintem itt az ideje a hóesésnek!
  Elég hüvös az idö itt lent az alacsony területeken is!
  hát még ott fenn!!!!
  Nem olyan küéönös esemény de érdemes megemliteni:d

 • Akár már kezdődhetne is a síszezon. Már annyira várom !!!:)

 • Itt Szlovákiábak is hazavik! Juhúúú itt a tééél ! :))))

 • Amúgy én igazán nem értem mit kell ezen vitázni hogy tél a jobb vagy nyár... Inkább győzzünk hálát adni a sorsnak hogy itt születtünk,ahol 4 évszak van,sőt egy frontbetörés sem úgy zajlik le mnit a futótűz,mert a Kárpátok erődfalként védenek bennünket. A nyárnak és a télnek is emgvan a maga előnye ha pl enyhe tél lenne,akkor a kártevők lárvái nem fagynának el,sokkal több lenne nyáron pl a kullancs,a lepke,melynek hernyója sok kárt tesz a veteményben,vagy nemtudna téli álmot aludni sok állat. Ha a nyár viszont hűvös az nem kedvez a gabonafélék termésének,így télre az egekig szökne a kenyér ára pl. Én örülök neki hogy vannak átmeneti évszakjaink is,nézzetek el most egy erdőbe gyönyörű vörös-narancs,citrom,zöld színben pompázik :) Nekem is nagy szenzáció az ország első hava,nagy hópárti vagyok én is :) És teljesen megszokott dolog hogy október végén pl esik egy kis hó az ország magasabban fekvő pontjain,bár remélem a kemény mínusz fokok váratnak még magukra,szeretném ha végig kitartana a tüzifa x)

 • Nem lehet egy komoly hó, jó lucskos, nedves.Hírverésnek jó, másnak nem.

 • Végre egy jó hír, legalábbis annak, aki szereti a havat :)
  Most már biztosan mondhatjuk azt, hogy az országban (legalábbis a magasabb hegyeinkben) már leesett az első hó :)

 • Jeeee !!

 • Orosz Tibor

  A szívemből beszéltél!!!!!! :):):):):):):)

 • Tetszik, nem tetszik, szerintem ez a gyorshír tényeket tár az Olvasók elé. A légzésszámom -mint a hír megjelenésekor is- most is normális, viszont attól kissé lassulni szokott, ha valaki a "lesz" szót emlegeti a várható időjárással kapcsolatban. A másik gondolatom pedig abból fakad, hogy ha egy újszerű és példa nélküli kísérletre a végkifejlet megismerése előtt rásütjük a hasraütés-szerű jelzőt, sőt kijelentjük, hogy semmi köze a tudományos megalapozottsághoz, akkor ugyanezt gondolhatjuk akár a Péczely-féle makroszinoptikus besorolásról is, amiről hébe-hóba beszélni szoktak egyik-másik (tudománytalan) egyetemi előadóban.
  Alföldi gyerek lévén nekem igenis különleges eseménynek számít minden évben az első lehullott hó megjelenése, és nem csak akkor ha ez Debrecenben fordul elő. Ezt az élményt pedig nem veheti el senki. :)

 • Johhnyblond azon elgondolkodtál, hogy pl. vajon milyen kenyeret fogsz enni, ha langyos telünk lesz, amit te óhajtasz?
  mert elég, ha megkérdezed az öregeket, a tél kell a mezőgazdaságnak is, a fagyok és a hótakaró.
  nekem meg nincs ínyemre a nyár, tele van a tököm a meleggel, nehezen bírom, inkább a tél, szép havas táj. mégse kívánom, h legyen enyhe 20-25 fokos nyár, mert józan paraszti ésszel gondolkodva, amit te úgy látom, mellőzöl, belátom, szükség van a napfényre, hőmennyiségre a növényeknek, állatoknak, stb. ez a természet rendje.

 • Akinek nem tetszik az ország időjárása, az elmehet melegebb éghajlatra!

 • Johhnyblond! Ne haragudj, de nálatok meg ki fizeti a gyógyszereket??? :))) Ha szerinted az lenne normális, idézem "Szerény véleményem szerint februárig maradhat az enyhe, langyos idő, utána meg legyen egyre jobb!" akkor az igen csak kedvezne a baciknak és még sorolhatnám, miért is nem olyan jó az "enyhe" tél!De csak a fűtésszámla felől megközelíteni a dolgokat igen badarság. Egyéb iránt a szép oldalát is nézni kellene!Egy vers talán segíthet ebben:
  Kis István Mihály: Hópihécske
  Megjelent egy szél-szörföske,
  le-fel szállt a levegőbe’;
  alábukott, majd felrebbent,
  fickándozott, tovaröppent.

  Társaival fogócskázott,
  ide-oda csalingázott;
  orromra szállt, incselkedett,
  nyomban pici cseppecske lett.

 • hoffmann14! Ne haragudj, de nálatok ki fizeti a fűtés számlát? Mert, ha bejön a tél, akkor bizony azzal is számolni kell! Szerény véleményem szerint februárig maradhat az enyhe, langyos idő, utána meg legyen egyre jobb!

 • tőlünk 20km -re hó esett el se hiszem...

 • Úgy utálom ezt hogy végre hideg van aztán már megint jön egy hülye felmelegedés most már legyen végre tartósan hideg.

 • Nálunk csak a lópiacon van hó.... hóóóóó...hóóóóóóóóóóóóó :-D
  :-D

 • Nem érdemes túllihegni ezt az egyébként sem különleges eseményt - október végén. Főleg annak fényében túlzó az a kijelentés, hogy megérkezett a tél, hogy a következő hetekben tartósan enyhe idő várható, csak a ködös részeken lesz hasonló a felmelegedés mint most, másutt többnyire 14-15 fokos meleg várható. Ezt pedig fogalmazhatnám úgy, hogy beköszöntött a tavasz? Az időjárás változékony, a tél még nem köszönt be és novemberben sem lesz a tavasz az átmeneti enyheésgben. Egyszerűen hidegfront robog át felettünk, máskor meg melegfront. A 15 napos előrejelzés itt is és máshol is hasraütés-szerű, semmi köze a tudományos megalapozottsághoz.

 • A pilisen lévő webcamon is látszanak már a hópelyhek! :)

 • Reggel volt egy kis havas eső,most 3 fok van és nincs csapadék.
  De van egy érzésem,hogy sokat nem kell várni rá!

 • Hócsaták lesznek a Kékesen?

 • Én kinézek az ablakomon és már látom is Kékestetőt, amint fehér felhők takarják el :)

 • Meg jött az első HÓ!:O)

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak