Itt a kiadós eső

Időkép | 2017. augusztus 30. 11:11 | Frissítve:

Hidegfront érte el nyugat felől pénteken az országot, véget ér a nyári idő. Nagy eső érkezett, néhol 30-40 mm-nél is több.

A friss számítások szerint hétvégén összesen ennyi eső hullhat:

A közép-európai radaron jól látszott, ahogy a ma éjjel és vasárnap kiadós esőzést hozó csapadéktömb elérte az országot.

Közép-európai radar

Szombat délelőtt: Délutántól délnyugat felől kiterjedt csapadék érkeziett, főként középen esett nagy mennyiség, az ország középső harmadán 30-40 mm-nél is több.

Péntek délután: Nyugaton helyenként már csak 20-22 fokot mutattak a hőmérők, az Alföldön azonban még sokfelé 34-35 fokos kánikula tombolt.

Hőtérképünk péntek délután fél négykor

Kora délután a nyugati határt elérték az első zivatarok, megkezdődött a lehűlés.

Sopronba így érkezett az égi áldás:

A Szent Orsolya Gimnázium által működtetett webkameránk gyorsított felvétele

Előzmények

Hétvégén egy lassan mozgó, hullámzó hidegfront érkezik, mely hétfőig vendégünk marad, így több helyen jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani, feltámad a szél, és több fokkal visszaesik a hőmérséklet, 

véget ér az igazi nyár.

Rippel Erik fotója, köszönjük!

Záporos, zivataros hétvége jön lehűléssel

Szombaton eleinte elszórtan, késő délutántól a délnyugat felől erősen megnövekvő felhőzetből már sokfelé kell esőre, záporokra, zivatarokra számítani. A Dunától keletre a nyugati, délnyugati, a Dunántúlon az északi-északnyugati szelet kísérhetik élénk, zivatar idején erős, viharos lökések. Megkezdődik a lehűlés: a Dunántúlon már csak 19-25, a Dunától keletre még 26-30 fokot mérhetünk.

Vasárnap is többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz az északi-északnyugati szél. Mindenhol mérséklődik a felmelegedés, többfelé a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet.

Hétfőn előreláthatólag folytatódik a szeles, keleten, északkeleten eleinte csapadékos idő, de nyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap. A tartósan felhős, eleinte esős keleti, északkeleti tájakon 20 fok alatt maradnak a maximumok, de máshol sem lesz melegebb 21-23 foknál. Beköszönt a kora ősz.

Borítókép: Garami Ágnes
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Nem sok eső volt nálunk még 2 mm se volt.

 • Igazi nyárbúcsúztató, áztató esőzés. Pontosan nem lehet semmilyen jellegű időjárást előrejelezni, csak egy bizonyos százalékos bekövetkezési valószínűséggel. Amikor valahova nem jut el az eső vagy nem éppen olyan pályán mozognak a frontok, mint ahogy azt a prognózisok jelezték, arról senki sem tehet. Mostanság a kiadós csapadékot adó tömbök elkerülik a nyugati, északnyugati országrészt, ez van.
  Akik azt mondják, hogy ilyenkor a 20 fokos nappali maximum a megszokott, Magyarországon ez egy nagy tévedés. Szeptemberben erős déli áramlással a régi időkben is visszatért olykor-olykor a kánikula, sőt a 35 fokot is meghaladó forróság, hisz a Mediterráneumban és Észak-Afrikában - ahonnan érkeznek a meleg légtömegek - ilyenkor még javában tombol a nyár. Ugyanakkor voltak olyan szeptemberek is, amikor legmagasabb csúcsaink befehéredtek egy ciklon hátoldalán az észak felől bezúduló, sarkvidéki eredetű légtömegek hatására. Ilyenkor a megszokott maximum hőmérséklet a 27-28 fok, míg a hónap végén a 20-22 fok.

 • golden002 igazad van :) egyetértek veled.Gyerekkotomban is mindig volt vénasszonyok nyara.

 • Én speciel nem okoskodásképp írtam, amit írtam, de tényleg annyira gáz, hogy látványosan, minden 2. hozzászólásban leírjátok, hogy megdöglötök olyan meleg van, megfagytok, mert olyan hideg van. Aki utálja a nyarat, az mindennek elhordja azt, aki szereti a nyarat, és fordítva. Ez az időjárás úgy a jó, ha változik. Nem megbántani akartam az itt lévő embereket, de túl gyerekes a viselkedéseket. Ők hisztiznek folyton ha valami nem tetszik nekik! :D Meg ha az emlékeim nem csalnak a vénasszonyok nyara még hátra van ami minden évben megmutatta a foga fehérét! :)

 • babyface én komolyan halálomon voltam egész nyáron,de ne haragudj olyan nehéz elhinni,hogy te 19 fokban halálodon lennél.Én most már jól érzem magam.Régóta figyelem az időképet,de mostanában a hozzászólások teljesen elmentek abszurdba mindig a veszekedés.Régebben normálisabb hozzászólások voltak.

 • gaborvagyok, bezzeg kapnék tőled ha én röhögtelek volna ki, amikor egész nyáron látványosan szenvedtél :)
  Amúgy tényleg vicces, a család is szokott rajtam röhögni, amikor ők 20 fokban pólóban vannak kint, én meg pulcsiban is remegek :)
  A központi fűtést még nem próbáltam kivinni magammal, viszont a teraszra egy kültéri hősugárzón erősen elgondolkodtam mostanában. Klassz lenne, ha legalább a teraszra kicsit ki tudnék menni télen anélkül, hogy szétfagynék.

 • babyface én bírlak és én rajtad szoktam jókat nevetni mikor írod nincs annyi ruha amennyit feltudnál venni :D a központi fűtést próbáltad már magaddal vinni télen? :D

 • extrem én nem emlékszem hanem engem olyan szinten érdekel az időjárás,hogy 1995 január elsejétől írom minden egyes nap békés megyében ahol lakom.Tavalyi csak a január volt kemény a december átlagos volt háromszor átlag fölé is emelkedett a hőmérséklet a február meg alighogy megérkezett hirtelen teljesen megenyhült a hónap közepére fagyos napok voltak pár napig de a hó végén igazi tavasz volt 20 fok körüli hömérséklettel.Ráadásul hó se volt szinte.Egyébként a kemény tél velejárója a nagy hó is kemény minuszokkal.2002 december enyhe idővel kezdődött majd 10.-e környékén sarkvidéki lehüléssel érkezett a hideg eleinte száraz volt ugyan,de 15.-e környékén leesett az első hó még nem nagy mennyiségben.A 23.-ai újabb havazás biztosította a fehér karácsonyt.Január első napjaiban két napig megenyhült az idő majd 5.-én jött egy front ez már jelentős havat hozott jött az újabb 7.-én hófúvással és 9-10-én az újabb.Jelentős havak.Ezt követően száraz idő volt de szinte folyamatosan fagyott.Február elején újabb pár napos jelentős hó esett és egész hónapban szinte fagyott.Még márciusban is nagyon hideg volt,de száraz.A tavaszodás 25.-e környékén jött.Azért írtam hogy szinte,mert előfordult egy két nap hogy kicsivel fagypont főlé emelkedett a hőmérséklet.

 • Bocs, most nézem, nem te írtad a hisztit... De azért akkor is, nézzük már meg, hogy hányan hisztiztek a meleg miatt, és hányan a hideg miatt. Nekem eszembe nem jutna csak azért ide írni, hogy jaj retek hideg de nagyon nemnormális, csak a hsz-okra szoktam reagálni. Mindenesetre ha már az idő ilyen szomorkás, mindenképpen lélekmelengető néha itt olvasni a kommenteket és röhögni ezen a vérre menő harcon :)

 • gaborvagyok, azért valahol nagyon vicces, hogy szerinted én hisztizek... Akkor amit te nyomattál napi 5-ször onnantól kezdve, hogy 20 fok fölé merészelt menni a napi max, az mi volt?

 • Egyébként meg egy kemény tél nem attól kemény tél mert méteres hó van, nagyon félreértelmezik sokan, az elmúlt telekben valóban nem voltak nagy havak, de a múlt téli időjárás az nagyon zord hideg volt kifejezetten a január ezen kívűl viszont tényleg enyhe telek voltak.

 • gaborvagyok1981, kemény tél a múlt tél volt és nem a te által említett időpont, tudom mert tapasztaltam.

  Egyébként meg golden002-nak elég sok mindenben igaza van, lehet régen is voltak hasonló melegek, de sokkal ritkábban voltak, lehet 5 évente 1x volt 40 fok körüli meleg, de ez mostanra már sokkal gyakoribb. Na de ha leáll a golf áramlat akkor lesz igazi katasztrófam ami elméletileg idönként már le is áll, lehet nem véletlen volt az elöző hideg tél...

 • Nem tudom ki hány éves, de elég vicces, hogy minden témához, ami a meleggel, lehüléssel foglalkozik, ugyanazok az emberek szólnak hozzá. Hisztizni azt tudtok, de elfogadni a tényeket azt nem! Komolyan, eddig olvastam a sok-sok hisztit, vitát és jókat röhögtem rajtatok! :D Talán van miértje az időjárásnak. Lehet Ti kevesek vagytok a változtatásához, de össze kellene fogni és ami befolyásolja azt elhagyni. Személy szerint én utálom a telet a hideget. Még se hisztizek, hogy: takarodjon a retek hideg és a többi. El kell fogadni. Van aki a nyarat szereti, van aki a telet. Ha ez az éghajlat nem tetszik senkinek, hogy változik, az mehet Szibériába, vagy Afrikába. Én megbékülök az évszakokkal. Tény és való, nincs ősz, se tavasz. De miért kell támadni egymást? Személy szerint én élek halok a nyárért, mert imádom a napsütést, imádom a vizet, imádom a strandot. Természetesen én is hulla voltam már a sokadik fülledt forróság után, de nem sírtam, hogy meghalok. A telet csak akkor szeretem, ha huzamosabb ideig hófehér a táj. Ha esik a hó. De a zord hideg, amikor kopár minden és legalább -25 fok van, azt nem szeressem. Az unalmas, a hangulatom is a halállal egyenlő. Mindenkivel egyet értek, de az már eléggé gáz, hogy aki a nyarat utálja az teljesen elitéli azt aki a nyarat szereti, sőt! Azt kívánja, hogy bár ne élne! Ez jön le az írásokból. Szerintem voltak régebben ilyen nyarak. Csak nem emlékeztek rá. Mesélte nekem egy iddősebb ember, hogy voltak ilyen nyarak, de az más volt. Akkor nem hisztiztek az emberek. De nem volt huzamosabb ideig forróság. Max, ha 3-4 napig tartott. Tehát nem értem miért vagytok kiakadva. Hisztizik mindenki, hogy meleg van, mikor jön a lehülés, akkor azért, mert hideg van. Ez van! Vagy megszoksz, vagy megszöksz. Nem a másikat támadni! Én se ítélem el azt, aki télen érzi jól magát!

 • peppo Amiről Te beszélsz az a szibériai tél. A 2017-es január a 10. leghidegebb január volt 1901 óta. A legalacsonyabb nappali maximumhőmérséklet Magyarországon -23 fok volt (1942 január 24. Kecskemét). Budapesten, legalábbis 1901 óta soha nem volt nappal -20 fok alatt! Nem hiszem, hogy éltél 1901 előtt, valószínűleg a nagymamád sem. Ne hülyítsd az embereket.

 • schumibacsi! Nálad a pont. Ezt a "módszert" alkalmazom én is és nem újkeletű a dolog. "Thermal insulation" a technológia neve, ami kb. a '90-es évek közepétől elérhető, mind utcai, mint melós változatban. Mindemellett a tiszta pamut (ritka, mint a fehér holló és drága) is alkalmas hideg és meleg ellen is, megfelelően kombinálva. ;-)

 • Végre vége a nagy melegnek. Már nagyon vártam. Most sokkal kellemesebb!

 • Azért az egy vicc hogy sokan a ruha mennyiségétől várják a megváltást télen nyáron - nem a mennyiség hanem a minőség és a technológia ami számít.

  Például télen egy szélorkánba teljesen mind1 hány melegítő van mert úgy is átfújja. De ha van egyetlen melegítő és rajta egy szélt át nem eresztő darab akkor a téma gyakorlatilag le van tudva.

  Ugyanez nyáron, pucér test és ettől várják a megváltást. Természetesen a víz az szakad és 30-35fok felett már semmi értelme, égetni persze megfelel.

  Egy vékony szál technikai öltözet lent/fent és letudva a napégés elleni védelem, plusz a hűtés is. Ma igen friss élmény volt amikor délután azért megszaladt a hőfok és be is indult a víztemető üzemmód de nem éreztem azt hogy itt a világvége - minden ment frankón tovább. Aztán kora este jól bezuhant a hőmérséklet, erre az a kis vízmennyiség elillant a culából szárazon meg szigetelt annyit hogy egy kis hőérzetet produkáljon.

  Egész nyáron ugyanez a cula persze váltásban, és 20-40fokig bármikor jó, nem égek le és nem rohadok meg benne. Valószínű hogy télen is jó lesz csak kell rá a már említett szélfogó verzió. Ezt még ki kell majd kísérletezni de a nyárral kapcsolatban engem már nem tud megfogni a klímaváltozás 35-40fokkal egyelőre.

 • Szerencsére lassan véget ér a meleg nyár és jön az elviselhetőbb idő.Babyface tudjuk,hogy te 19.5 fokban az intenzíven vagy kihülés miatt :D Kemény tél utoljára 2002-2003-ban volt sajna olyan régen.

 • @peppo ”Azért legyen akármilyen hideg, a tél vs nyár vitában egy dolgot el kell ismerni. Plusz egy pulóvert bármikor fel lehet még venni, de a hőségben előbb-utóbb kifogysz a levehető ruhadarabokból.”
  Azért ez nem ilyen egyszerű. Nem fér el végtelen mennyiségű pulcsi a nagykabát alá... Én például a téli mínuszokban, pláne ha szél is van, nem tudok annyi cuccot magamra venni, hogy ne fagyjak szét.

 • peppo! Mindent el lehet viselni, ha nincs más. Azonban én ezen a nyáron jöttem rá, hogy itthon azért viseltem a végefelé nehezen, mert ezt nem én "választottam", ellenben, mikor munka miatt éltem ilyen helyeken, akkor lenyeltem, mert tudtam, hogy zord lesz a tél és tikkasztó a nyár. Meg lehet-e szokni? Meg...

 • "Nyugatra érkezik a nyárzáró front"
  mint az esetek 99%-ban? ;-)
  Egyet bevallok, hogy most már nekem is elegem van, de nagyon a melegből.

 • Ahogy látom egyelőre nem fogunk vizbe fulladni a sok esőtől : (

 • Szerintem annak, hogy ki mikor született, nem sok köze van ahhoz, hogy milyen időjárást szeret/bír elviselni. Én nyári születésű vagyok, mégis a nyár az egyetlen az évszakok közül, amit nem szeretek. Az összes többivel elvagyok, de az ősz az abszolút kedvenc. A kora őszi meleget kifejezetten szeretem, amikor már hűvösek a reggelek, és az esték, de azért délután még jó pár órára felmelegszik a levegő.
  @babyface, több olyan ismerősöm is van, mint te, akik mindig meg akarnak fagyni. Én megértem, hogy van aki a 30 fok feletti hőmérsékletekben érzi a legjobban magát, csak azt nem szeretem, ha nem tudják elfogadni, hogy van akinek az a "halála".
  Mi, akik nem szeretjük a nyarat, éppen úgy vagyunk vele, mint ti az ősszel, téllel, csak ugye a fordítottja. Nem 20 fok felett, de mondjuk 28-30 fok felett van végünk. Viszont októberben a 15-18 fokos, nem ritkán erős szeles időben még simán ujjatlanban szoktam kint lenni, míg más lehet, hogy éppen akkor húzza magára a harmadik pulóvert.
  Ez van, nem vagyunk egyformák, ki ezt, ki azt viseli jobban.

 • Mikor volt itt kemény tél? Csak mert pár hétig voltak mínusz 10 alatti hőmérsékletek is? Az kemény tél lenne? Évtizedekkel ezelőttről emlékszem még méteres hóra meg vastagon befagyott ablaküvegekre, mikor tényleg szinte szúrta az ember orrát a levegővétel a szabadban, mert nappal is -20 alatt volt a hőmérséklet. Na, annak már volt valami köze a kemény télhez, bár még mindig semmi volt ahhoz képest, amelyekről nagyanyám mesélt. De ami mostanában van, az vicc, nem tél.

  Az extrém dolgok semmilyen irányban nem jók. A -30 ugyanúgy nem embernek való, ahogy a +40 sem.

  Azért legyen akármilyen hideg, a tél vs nyár vitában egy dolgot el kell ismerni. Plusz egy pulóvert bármikor fel lehet még venni, de a hőségben előbb-utóbb kifogysz a levehető ruhadarabokból.

 • Én is télen születtem, ennek ellenére nyárimádó vagyok. Iszonyatosan tudok fázni, nekem 20 fok alatt létezni kínszenvedés, télen pedig nem tudok annyi göncöt magamra aggatni, hogy ne vacogjak. Szóval nem örülök, hogy vége a nyárnak, pláne így, hogy én személy szerint nem voltam vele elégedett, egész nyáron kb kétszer 2 napig volt igazán meleg, a maradék időben általában hűvösebb, szeles idő volt, legalábbis felénk. Szóval én nem kívánok -30 fokot, és nagyon remélem, hogy nem lesz olyan durván kemény tél, mint az utolsó. De hát nem kívánságműsor...

 • Bi.. bi.. bi.. én őszi vagyok és a kánikulát szeretem. Drága jó nagymamám 83 évesen a kertet végig kapálta a tűző napon, nem számított a kánikula! Csak tiszta víz volt mellette. Hála Istennek az ő vére folyik bennem! Na ez a teljesítmény! Nem a nyafogás!! Kívánok Januárra -35,1 fokot!!! Én biztosan fázni fogok)))) de ki bírom;)))))))))

 • Meg van már egyes embereknek az öröme.Remélem lesz majd -30 fok télen.:)

 • Jól olvasom? Na végre már, felcsillant a szemem egy kis lehűlésre. Elég volt a nyárból, a pokolból, itt a szeptember az ősz hónapja, és végre a várva várt lehűlés :D Remélem jó sokáig tart majd, mert nem akarok szeptemberben még 28 fokot mérni. Ha már ősz akkor eső, szél. :D :) ;)

 • Jó meleg nyár volt az igaz. De hát ettől nyár a nyár. Utálom a nagy meleget, de ez már csak ilyen Júliusban és Augusztusban. Régen is így volt most is így volt. Lehet rinyálni, de a nyár az meleg... :D

 • Pontosan úgy lesz ahogy babyface írta. Ha az elvárttól 5 fokkal melegebb van, márpedig többnyire mindig az van ( októberben elvárják a -15 C és a méteres havat), megy a kesergés, ha beköszönt február végén a tavasz akkor már a pokol hetedik bugyrát látják.
  Minden esetre nem szeretném azt az életet élni amit Ők élnek...

 • @krampampuli nehogy azt hidd, hogy vége lesz a műsornak. Ősszel, télen, és tavasszal is mindig melegük van, folyamatosan megy a rinya, hogy ez nem igazi tél, bezzeg az ő idejükben... Ha 0 fok fölé megy a hőmérséklet, melegük van. Ha -20 fok van, és jeges, orkán erejű szél, akkor azon megy a sírás, hogy de jó idő van, úgyis mindjárt vége. És soha, de soha nem eshet elég hó. De majd meglátod...

 • @krampampuli: egyértelműen az 5. lesz, amit nagyon sajnálok, mert csodás dolgokat lehet látni a hidegben! :)

 • Végre elviselhetőbb lesz az idő...

 • Ez a cím már nagyon tetszik.Zene füleimnek :)

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak