Hétvégéig tart ki a meleg, napos idő

| 2020. szeptember 19. 16:28 | Frissítve:
Nyárias időt hoz a jövő hét is, ismét elérjük a 30 fokot. Hétvégére érkezhet meg következő lehűlés.

Sok napsütésre számíthatunk az előttünk álló héten is, melyet leginkább csak a fátyolfelhők zavarhatnak meg. Csapadék zápor, zivatar formájában, a hét második felében fordulhat elő néhol. A hűvösebb reggeleket pedig egyre melegebb délutánok követik majd. 

Kelemenné Gladys Viktória fotója

A meleg levegő egy tőlünk keletre elhelyezkedő anticiklon hátoldalán érkezik dél felől. Keddtől pedig még intenzívebb lesz a melegbeáramlás, ugyanis Nyugat-Európa felett egy magassági teknő mélyül ki, melynek előoldalán megerősödik a délies áramlás, így többfelé megközelítjük a 30 fokot.

Kimélyülő teknő (kék terület) az ECMWF 500 hPa-os nyomási szintre (kb. 5500 méter) vonatkozó geopotenciál anomália előrejelzésén. Ezekhez a magassági teknőkhöz kapcsolódnak a ciklonok. (Forrás: WXCharts.com)

Pénteken ennek a teknőnek az előoldalán kialakuló hullámzó frontrendszer vághatja ketté a kontinenst, ami csak lassan araszol majd kelet felé: Nyugat-Európában hűvösebb őszi időre van kilátás, míg a kontinens keleti felén az átlagosnál melegebb, nyárias időjárás ígérkezik. A Kárpát-medence a melegebb (elő)oldalon foglalhat helyet. A maximumok 30 fok körül alakulhatnak.

Az ECMWF 850 hPa-os (kb. 1500 méter) hőmérsékletre és tengerszinti légnyomásra vonatkozó ensemble átlaga jövő szombatra. (Forrás: WXCharts.com)

A frontrendszer hazánkat (a mostani számítások szerint) szombaton érheti el, érkezését záporok, zivatarok, köztük heves zivatarok is kísérhetik és jelentős hőmérsékleti kontraszt is kialakulhat a keleti és nyugati országrész között.

Hogy az ezt követő napokban mennyire esik vissza a hőmérséklet még meglehetősen bizonytalan, ahogy az is, hogy meddig tart a hűvösebb periódus. Csapadék kialakulására azoban nagyobb lesz az esély.  

Addig is kövessétek folyamatosan frissülő előrejelzéseinket ITT.

Borítókép: Sziklai Roland


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |