illusztráció illusztráció

Kelet is reménykedhet

A Dunántúlon 20-30 mm csapadék áztatta a kiszáradt földeket, éjszakától az Alföld is jelentősebb égi áldást kaphat.

Holnap az Alföld lesz a nyerő (péntek 18:30): Ma reggelig a Dunántúlon több helyen 20, helyenként 30 mm-t meghaladó jótékony hatású eső áztatta a csontszárazzá vált földeket, miközben az Alföld keleti felében tovább tombolt a kései nyár. A legfrissebb modellfutások zöme szerint azonban szombaton az Alföldön élők is jelentősebb esőben reménykedhetnek, miközben a hőmérséklet ott is jelentősen visszaesik, helyenként alig lesz 15°C-nál több. A Dunántúl nagy részén holnap már nem várható csapadék, arrafelé az elmúlt két naphoz két naphoz képest jelentősen melegszik az idő, bár a hőérzetet jelentősen befolyásolja majd a gyakran erős északnyugati szél. A Balatonon alkalmas lesz az idő szörfözésre.

"Novemberi ősz" a Dunántúlon (csütörtök 13:20): A várakozásoknak megfelelően alakul a hőmérséklet: miközben a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén barátságtalan, sokfelé csapadékos, szeles, amolyan novemberi hangulatú idő a meghatározó, addig a Tiszántúlon tovább tartja magát a nyár és a fátyolos napsütés. 13:00 óra körül a Kendig-csúcson mindössze 7°C-ot mért automatánk, ezzel szemben Nyírségben a hét eddigi napjaihoz hasonlóan ismét a 30°C-ot közelíti a hőmérséklet. A legerősebb széllökések a Dunántúl nyugati, északnyugati tájain és a Balaton környékén jellemzőek: a Kendig-csúcson legutóbb 84, Fonyódon 80 km/órás széllökést regisztrált másodperces szélmérőnk.

 

Ritka látvány idén (csütörtök 7:00) - Csapadék a csapadéktérképen! (Csekély vigasz, hogy csak a Dunántúl nyugati felén.)

Megjegyzés - Radar-korrelált csapadéktérképünk konkrét mérőpontjaink, illetve a radarmérések interpolatív összegzésének összehasonlításából készül, és 15 percenként frissül itt, az Időkép-en. Élő csapadéktérképünk a "További térképek" között található! 

Visszatekintő - a tegnapi Székesfehérvár melleti zivatarok és a "front széle" a pilótafülkéből (A tegnap, valamivel 17 óra után készült képeket ismét a Travel Service Légitársaság Zaragozából Budapestre tartó járatán Dobránsky Péter kapitány, illetve Felső Dénes másodpilóta fotózta, és külde el szerkesztőségünkbe - köszönjük!)

(a képek kattintással nagyíthatóak!) Ugyanez a fedélzeti radaron -

 

 

 

 

 

 

 

Szeles, hűvös hajnal (csütörtök 5:30): A hideg levegő beáramlását mutatja, hogy a Kendig-csúcson már mindössze 4 fok van, miközben a Dunántúlon továbbra is tépkedi a fákat a szél, a Balaton térségében nem ritkák a 70-80 km/h-s lökések, Fonyódon az imént 86 km/h-t mértünk. Az ország nyugati felén szakad az eső.

Tombol a szél a Dunántúlon (szerda 20:40) Mostanra szinte a teljes nyugati országrészben viharos a szél, Balatonfenyvesen 20:40-kor 93-94 km/órás lökéseket is mértünk. 

Széltérkép

Zivatar Győrnél és Székesfehérvérnál (szerda 16:55): A front előhírnökeként Győrtől délkeletre és Székesfehérvár térségében zivatarok alakultak ki, melyek észak, északkelet felé mozognak. Hamarosan belép a front nyugati határainknál.

Jobbra: Bolero fényképe Győrből, köszönjük!

Jön és megtorpan (szerda 6:45): A legfrissebb számítások szerint a front eleje szerda este 6 körül ér Sopronba, a Balatont este 9, Budapestet este 10 óra körül éri el, majd "megtorpan". Csapadék a Dunántúlon várható.

Kimarad a Tiszántúl? (kedd 17:55): A két fő időjárás-előrejelző modell, az ECMWF és a GFS legfrissebb futása szerint is a Tiszántúl sajnos ismét kimaradhat a csütörtöki jelentősebb csapadékból, a front nagy bizonyossággal a középső területek felett megtorpan. Itt csütörtökön is is 25-28°C közé emelkedhet délutánra a hőmérséklet, miközben a Dunántúl egy jelentős részén 15°C sem lesz.

Előzmények

Az elmúlt hetekben több hidegfront is elérte hazánkat, ezek ugyanakkor az érkezést megelőző napokban olyannyira legyengültek, hogy alig lehetett őket észrevenni. A szél kicsit megélénkült, kicsit frissebb lett a levegő, de eső alig-alig esett valahol.

Balra: vasárnap esti műholdkép 
(forrás: sat24.com)

Napok óta körvonalazódik ugyanakkor egy, várhatóan a korábbiaknál erősebb hidegfront, mely a legfrissebb számítások szerint szerda este érheti el hazánkat. A frontot ezalkalommal eső és jelentősebb, 12-14 fokos lehűlés kísérheti. Csütörtökön akár viharos széllökések is előfordulhatnak majd.

A legfrissebb számítógépes modellfutások szerint az északnyugat felől közelítő hidegfront szerda este érheti el az ország nyugati területeit, Budapestre csütörtök hajnalban, az Alföldre csütörtök reggel érkezhet. Jelenleg még Angliánál jár.

Cikkünk folyamatosan frissül az újonnan érkező információkkal.

További részletek előrejelzésünkben »

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés