Még kitart a szeptemberi nyár, de már látszik mikor lehet vége

| 2020. szeptember 11. 18:58 | Frissítve:
Jó ideig élvezhetjük még a meleget és a napsütést, de már látszik, mikor érkezhet a lehűlés.

A napos, nyáriasan meleg időtől még egy ideig nem kell búcsút vennünk. Hétvégén egy újabb erős anticiklon alakul ki Közép-Európa felett, melyenek délnyugati peremén az átlagosnál jóval melegebb levegő érkezik a mediterrán térségből a kontinens fölé. Ennek köszönhetően szerdáig még biztosan száraz, napos időre és 26-31 fok közötti csúcshőmérsékletekre lehet készülni. 

Az ECMWF valószínűségi (ensemble) előrejelzési térképe keddre a 850 hPa-os magasság (kb. 1500 méter) hőmérsékletére, valamint a tengerszinti légnyomásra vonatkozóan. Forrás: WXCharts.com

De meddig tart ki a szeptemberi nyár?

A legfrissebb előrejelzések szerint péntekre változhat a helyzet. A meleget hozó anticiklon ekkorra elhagyja térségünket és északról több fokkal hidegebb levegő érkezhet a Kárpát-medencébe. A lehűlés mértéke azonban még rendkívül bizonytalan, amit az alábbi fáklyadiagram is jól szemléltet.

A GFS valószínűségi előrejelzése a 850 hPa-os nyomási szint hőmérsékletére és a csapadékra vonatkozóan. Forrás: Wetterzentrale.de


A jelenleg felvázolható, lehetséges forgatókönyv szerint tehát csütörtök este érkezhet meg a lehűlést hozó hidegfront záporos csapadék kíséretében, melynek mennyisége és területi eloszlása még nagy kérdőjel. Ezt követően péntekre visszaesik a hőmérséklet, de ennek mértéke bizonytalan. Az érkező hidegfrontot megerősödő, akár viharossá fokozódó széllökések is jó eséllyel kísérhetik. Az ezt követő napokról csak annyi mondható el, hogy a most tapasztalt nyárias meleg nagy eséllyel már nem tér vissza.

Kövesd folyamatosan frissülő előrejelzéseinket ITT.

Borítókép: Györkő Zsombor (Pécs)

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |