Vasárnap hidegfront érkezik

Berceli Balázs | 2012. augusztus 21. 14:13 | Frissítve:

Pénteken-szombaton tetőzik a hőség, délen közel 40°C is lehet, majd vasárnap hidegfront hoz jelentős felfrissülést.

Augusztus 20-án, állami ünnepünkön az előrejelzetteknek megfelelően egész hazánkban perzselő napsütés és 35°C körüli forróság volt az úr. Az esti tűzijátékot - melyről jó néhány kép érkezett szerkesztőségünkbe - nem veszélyeztette sem zivatar, sem viharos szél.

A kánikulától szenvedőknek előreláthatólag vasárnapig kell várniuk az igazi felfrissülésre. Addig az ország jelentős részén 35°C körüli, főként az ország déli felén ezt meghaladó csúcshőmérsékletekre készülhetünk, a forróságot inkább csak csütörtökön enyhítheti az északi országrészben és a Dunántúl nyugati részén elszórtan zápor, zivatar, akkor ugyanis egy gyenge hidegfront súrolja hazánkat.

Ez a front jelentős felfrissülést azonban még nem hoz, sőt pénteken és szombaton - amikor is tetőzik a forróság - délen, délkeleten közel 40°C-ig is felkúszhat a hőmérők higanyszála, a forróságot a megélénkülő délnyugati szél is alig enyhíti majd.

A legfrissebb számítások szerint vasárnapra immáron jelentős lehűlést hozó hidegfront érkezik északnyugat felől. A front várhatóan vasárnap hajnalban éri el nyugati, északnyugati határainkat, majd az napközben fokozatosan kelet felé halad tovább és hétfőre virradóra átvonul hazánk fölött. Bár az átvonulást kísérő csapadék területi és időbeli eloszlása még mindig  bizonytalan, nagyobb eséllyel a keleti megyékben akár szervezett zivatarrendszer is kialakulhat, melynek mentén a zivatarokat felhőszakadás, nagyobb méretű jég és viharos erejű széllökések kísérhetik. Keleten ekkor még marad a kánikula, nyugaton azonban már jó 10 fokkal visszaesnek a hőmérsékletek, és az északnyugatira forduló szél zivataroktól függetlenül is egyre többfelé megerősödik.

A front mögött jövő hét elejére kellemes nyárvégi idő alakul ki, 25°C körüli csúcshőmérsékletekkel, ismét sok napsütéssel, viszont a hajnalok már meglehetősen hűvösek leszek, így elsősorban a korán kelők tapasztalhatják majd, hogy lassanként megérkezik a kora ősz.

Folyamatosan frissülő előrejelzésünket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek Kovács Sándor és Barbabee1982 fotói, melyeket ezúton is köszönünk!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

 • Mammák, színes felhők A hidegfront távozásával keleten mammák díszítették az égboltot, máshol csodaszép színekben tündököltek a felhők.
 • Ma is sok esőre készülhetünk Vasárnap egy hidegfront hoz esőt, záporokat, zivatarokat. Viharos szél és nagy mennyiségű csapadék kísérheti a cellákat.
 • Keddre hidegfront hoz lehűlést Keddre virradóra záporokkal, zivatarokkal, feltámadó északnyugati széllel és lehűléssel hidegfront éri el az országot.
 • Vihar tarolt Erdélyben Heves szélvihar, nagy mennyiségű csapadék okozott jelentős károkat Maros és Kolozs megyében.

Hozzászólások

 • Itt délkeleten mennyit fogunk érezni a lehülésből? 40-ről 33-ra fog lehülni? Mert általában mindig ez van itt! :SS

 • Szerencsére már csak 3-t kell aludni az enyhülésig.

 • Gyurci! Köszönet a linkért. Nem hitetlen vagyok-e téren, csak nem hallottam - olvastam róla?! Igaz ez lokális dolog, talán emiatt nem? A környező településekről sincsenek ilyen szélsőséges adatok.

 • Igen, részben igazad van tomjoe, részben nem. Szeretem a nyarat is,az az egyik kedvenc évszakom,szeretem a 25-28 fokot, de a 38-40 fokot gyűlölöm. Nem értem, hogy miért vannak olyan emberek, akik odavannak ezért a hőségért, mikor idősek tucatjai lesznek rosszul a nagy melegben, és a Balaton lassan teljesen eltűnik az aszály, és a forróság miatt. Felettébb hülyének nézem azokat az embereket, akik azokat írogatják, hogy : "remélem télen is nyár lesz". Akkor lenne jó a téli hőség, ha az Adria felérne hazánk déli területeire (határvonaláig), mert akkor vonzó turizmust építhetnénk ki pálmafás tengerpartokkal. De nem ez a helyzet. Nálunk 4 évszak van, mely teljesen elkülönül egymástól. Mindegyik évszakot szeretem, mertmeglátom bennük a szépet. Ősszel a falevelek hullását, télen a havas, jéghideg csendet, tavasszal a virágok illatát, az ébredező természetet, nyáron a balatonpart nyüzsgő életét, szóval mindennel meg vagyok elégedve. De ez a meleg már nem idevalósi. Az oké, hogy júliusban 1-2 hétig ilyen meleg van, de ez ha nagy aszállyal párosul, az már katasztrófális hatásokkal járhat. Gondoljunk bele, hogy sok helyütt 200 mm-t sem éri el az idei csapadékmennyiség. Itt az aszály, jön az áremelkedés. Kinek jó ez? Jön a szegénység, plusz az 1000 forintos kenyér vele együtt. Ja, és ha azt írtam, hogy végre találtak egy páratlan természeti kincset hazánk egyik elfeledett részén, az még nem jelenti azt, hogy imádom a telet. Pusztán örülök annak, hogy Mo. nem az a dögunalmas, egyszínű ország, mint Kelet- Európa.
  Ennyi.

 • +20 , +25 Celsius fok az ideális hömérséklet. Ez még nem ösz hogy enyhül. Gyurci láttom tél imádó vagy! Ajánlom neked Szibériát vagy Alaszkát. Amugy Én a nyarat szeptember 22 - én bucsuztatóm. A nyár nem csak akkor nyár, ha kánikula van!

 • Sziasztok!Most néztük:15:33-kor Dél-somogyban a fél éves hőmérőn 42Celsius van!Na?Akkor?Most ilyenkor mi van?

 • Gonda Éva! Biztos nem lesz vége még a nyárnak, arra várj még egy kicsit. Egyébként én már el tudom képzelni a vasárnapi "hidegfrontot". Az ország nyugati és északi része megkapja a várt esőt (ahogy legutóbb is volt) a többi országrész meg száraz marad(kivéve egy pár helyet), ahogy eddig és csak egy kis szél meg hőmérséklet csökkenés jelzi jöttét. Főleg itt dél-keleten nem várok semmi jót.

 • Mostanság (fél-1éve) íródott ez a szöveg a töbrökről/dolinákról (egy miskolci lap írta anno). Eléggé hihetetlen, de új, mostanáig felfedezetlen meteorológiai területekre bukkantak a szakemberek:
  "Amatőr meteorológusok egy lelkes kis csapata évek óta hőmérsékleti méréseket végez a Bükk-fennsík dolináiban, melyek meteorológiai szempontból hazánk még feltáratlan területei. Nemrégiben hihetetlen hőmérsékleti minimumokat mértek itt." Ez az a hely, ahol nyáron is télies hőmérsékleteket mérhetünk- persze hajnalban :)

 • A mérések szerint júliusban 2, míg augusztusban eddig 6 nap reggelén volt fagy.

 • Itt van a bizonyíték a töböri-fagyásról:http://www.metnet.hu/?m=logger&l=92
  Forrás: MetNet.hu

 • A francba, addig még ötöt kell aludni?! :-)
  Erről a töböri fagyásról nincs valami "bizonyíték"?

 • Remélem lesznek nagy viharok percröl-percré-vel :D

 • Aki nem tud várni vasárnapig, vagy akinek melege van, az menjen a bükki töbörbe! Ott a hőmérséklet nyáron is képes -7 fokig lemenni! Eléggé szép dolog, hogy nincs ott az omsznak mérőállomása, tuti lett volna ott -40 fok is az elmúlt években. Minden télen lemegy a hőmérséklet -30 fok alá :) Öröm látni, hogy van egy mini-szibériánk, ahol még nyáron is szokott fagyni :)!

 • Szerintem lesz egy újabb cikk azzal a címmel, hogy "2012 legmelegebb napja." Mondtam én augusztus elején, hogy elég korai volt az a kijelentés. :)

 • Még semmilyen formában nem lesz vége az idei nyárnak, sőt valószínűbb a nyárias folytatás, egyelőre kevés csapadékkal.

 • Vasárnapig mindenki be lesz csigázva!:D Ha jó viszonyok lesznek a viharvadászok elővehetik a ókori exponáló lőporos fényképezőjüket:)

  Én már nagyon várom,valami elviselhetetlen ez a meleg! :@
  Vihar vihar hátán gyere!

 • az en homerom szerint nem kell szombatig varni a negyven fok kornyeki homersekletekig, ugyanis a mai csucs, erre delen, 39.1 fok volt.

 • Hali!
  Nem ide tartozik, csak kérdezném, hogy az előrejelzési verseny végeredménye mikor lesz meg?

 • Jöjjön már, mert nagyon kell az eső, de már sok növénynek késő, a burgonya szó szerint a földben aszalódik meg, de a szüretet még megmenthetné, nekem vannak tőkéim, amelyek már száradnak ki, sajnos.

 • Már alig várom! Végre vége a nyárnak!

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak