Ki a felelős a klímaváltozásért?

| 2008. június 4. 15:02 | Frissítve:

Lehet, hogy megdől az elmélet, miszerint az emberi tevékenység az oka a klímaváltozásnak?
A napokban meglepő kérvényt indítványoztak az USA-ban. 31.000 tudós írt alá egy olyan kezdeményezést, miszerint a régóta sokak által vitatott éghajlatváltozásért, és globális felmelegedésért nem az ember felelős.
Több, mint 30 ezer tudós, akadémikus, PhD fokozattal rendelkező kutató állásfoglalásában ez áll: Nem a szennyező anyagokat kibocsátó emberi tevékenységek állnak a folyamat hátterében; a klímaváltozás a környezetszennyezés nélkül is bekövetkezett volna. Sőt, az üvegházhatású gázok még jótékonyak is az élővilágnak .
A kezdeményezés már 10 évvel ezelőtt felmerült. A Kiotói egyezmény után egy évvel, a pár hónappal ezelőtt elhunyt fizikus, Frederick Seitz, ösztönözte az amerikai kormányt, hogy vonja vissza a megállapodást. Semmilyen tudományos magyarázat nincs arra, hogy az emberi kibocsátás lenne a felelős az üvegházhatásért, és ha betartják a megszabott határokat, azzal gátolnák a tudomány és a technológia további fejlődését.
Arthur Robinson szerint, ha ilyen sok tudós aláírja ezt a kérvényt, akkor ezentúl nem lehet egyértelműen állást foglalni abban a kérdésben, hogy ki a felelős.
A Brit Tudományos Akadémia egyik szóvivője ellenben azt nyilatkozta: Világon számos olyan éghajlatszakértő kapott Nobel-díjat a klímaváltozás kutatásában elért eredményekért, miszerint 90% az esélye annak, hogy az ember, és a környezetszennyezés a felelős a változó éghajlatért. Véleményük szerint, ez azért megbízhatóbb állásfoglalás e témában. 1998 óta elsődleges cél az, hogy megfékezzék az üvegházhatású gázok mennyiségét a légkörben, hogy ezzel egy veszélyes klímaváltozás lehetőségét kiküszöböljék.
Hasonló témában viszont a CNN egyik cikkében arról értesülhetünk, hogy a NASA legutóbbi jelentésében alábecsülte a klímaváltozás veszélyeit.

Elgondolkodtató, hogy 31000 tudós véleménye változtatni tud-e azon az állásponton, amit ugyancsak több 10.000 tudós állított fel az évek folyamán...

Forrás: Daily TelegraphCimkék:


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Influenzatérkép

Influenzatérkép
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Adaptive Média Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak