Halak vándorlása

| 2009. február 14. 17:05 | Frissítve:

Az óceánok halállománya 200 km-rel közelebb kerülhet a sarkokhoz a globális felmelegedés következtében.
A túlhalászás, valamint a szennyezések több halfajt is veszészeztetnek, azonban felmerült egy másik problémaforrás is. "A globális felmelegedés miatt 200 kilométerrel közelebb kerül a sarkokhoz az évszázad közepére az óceánok halállománya" - jelentette be egy ezernél is több fajt átfogó nemzetközi tanulmány.

Amennyiben a halállomány ténylegesen északabbra vagy délebbre menekül a melegedő vízből, akkor Alaszka és Grönland élvezheti majd a nagyobb hasznot, míg a trópusi országok veszteséggel számolhatnak.

Míg az Északi-tengerben a tőkehalak száma 20 %-kal csökkenhet a pólus felé vándorlás következtében, a délebbre honos lepényhalak állománya 10 %-kal növekedhet. 2050-re az USA keleti partjainál élő tőkehal-populáció egy része is nagymértékben csökkenhet.

A tanulmányban mintegy 836 halfaj és 230 gerinctelen tengeri állat mozgását modellezték és elemezték ki; néhány fajt a kihalás fenyegeti.

A tervek szerint 2009 végére 190-nél több kormány részvételével új, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet segítő ENSZ-megegyezés fog születni.

Forrás: MTIKapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Tavaink vízhőmérsékletei:

Balaton: 6 °C

Velencei-tó: 8 °C

Tisza-tó: 7 °C

hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Adaptive Média Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak