Halak vándorlása

Kurunczi Rita | 2009. február 14. 17:05 | Frissítve:

Az óceánok halállománya 200 km-rel közelebb kerülhet a sarkokhoz a globális felmelegedés következtében.
A túlhalászás, valamint a szennyezések több halfajt is veszészeztetnek, azonban felmerült egy másik problémaforrás is. "A globális felmelegedés miatt 200 kilométerrel közelebb kerül a sarkokhoz az évszázad közepére az óceánok halállománya" - jelentette be egy ezernél is több fajt átfogó nemzetközi tanulmány.

Amennyiben a halállomány ténylegesen északabbra vagy délebbre menekül a melegedő vízből, akkor Alaszka és Grönland élvezheti majd a nagyobb hasznot, míg a trópusi országok veszteséggel számolhatnak.

Míg az Északi-tengerben a tőkehalak száma 20 %-kal csökkenhet a pólus felé vándorlás következtében, a délebbre honos lepényhalak állománya 10 %-kal növekedhet. 2050-re az USA keleti partjainál élő tőkehal-populáció egy része is nagymértékben csökkenhet.

A tanulmányban mintegy 836 halfaj és 230 gerinctelen tengeri állat mozgását modellezték és elemezték ki; néhány fajt a kihalás fenyegeti.

A tervek szerint 2009 végére 190-nél több kormány részvételével új, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet segítő ENSZ-megegyezés fog születni.

Forrás: MTIHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

  • Remélem az az egy ponty, amit évente megeszek, az nem fog idõ elõtt elvándorolni! :)
    Marhahúsból mégsem fõzhetek halászlevet... :))

  • Hát igen! Ez ellen már nem tudnak semmit sem csinálni.... Csak az a baj, hogy ebben is a hasznot látják az északi országok, és "bõség" reményében mégjobban fokozzák majd a halászatot....

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak