Szupercella Budán

| 2009. június 10. 20:33 | Frissítve:
Tegnap nem sokkal hét óra után egy szupercella érte el Budapestet. Cseresznye nagyságú jég, erős kifutószél, és felhőszakadás 10 percben.
A radarképek szerint öt óra magasságában pattant ki egy cella a Bakonyban. Kialakulását követően nem sokkal már erős csapadékintenzitást sejtetett a kompozit radarkép a rendszer központjában. A következő két órában kelet-északkeleti irányban haladva érte el a főváros térségét; továbbfejlesztett, prediktív radar-videónk viszonylag jól becsülte meg a cella haladási irányát és sebességét, amely mintegy 27 km/h sebességgel lépett Budapest légterébe, és fél óra alatt haldt át a déli régiókon. Érden cseresznye nagyságú jég hullott, a látótávolság szinte a nullával volt egyenlő.

A jelenségről számtalan, elképesztő fotó készült (lejjebb), nem mindennapi élményben részesítve a szélsőséges időjárási események rajongóit. Szerencsére ezúttal úgy tűnik, a látványos vihar nem okozott jelentős anyagi kárt, és nem veszélyeztetett emberi életeket sem; mégis, ha például az M7-esen készült képeket nézzünk egy pillanatra Kansas végtelen kukoricamezőin érezhetjük magunkat, mondjuk egy F3-as tornádóra vadászva.

Nehéz megállapítani, hogy vajon a különleges viharok, tubák és tornádók, szuper- és multicellás zivatarok tényleg ilyen gyakoriak lettek (esetleg a globális felmelegedés hatására?), vagy csupán a technika fejlődése és a digitális fényképezők, kamerás mobiltelefonok terjedése okozza azt, hogy egyre gyakrabban látunk ilyeneket? Feltehetően ezek kombinációjáról beszélhetünk.

Köszönjük a rengeteg gyönyörű képet, amit nézőink és észlelőink küldtek, amelynek csak kis töredékét tudtuk ide beválogatni. A többit bárki megnézheti a Webkamerák -> Képtár menüpont alatt. Május és Június általában is bővelkedik, bővelkedhet még ilyen látványos jelenségekben; reméljük, sokaknál lesz képrögzítésre alkalmas eszköz, ha éppen találkozik egy kavargó felhő-tölcsérrel, és el is küldi majd nekünk, hogy mindenki láthassa.

2009.06.11.
Nagy Márk, Nagy Gergely, Szente-Varga Bálint
Időkép.hu project

hirdetés


Cimkék:


Kapcsolódó hírek

  • Tudatosság és technológia - kulcs a jövőhöz (X) Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
  • Nyaraljunk tudatosan (X) Tájékozódjunk megbízható forrásból a nyaralás megkezdése előtt.
  • Strandidőt tartogat a hétvége Szombaton még több lehet a felhő, egy-egy zivatar sem kizárt, de strandolásra is bőven marad időnk a hétvége folyamán.
  • 4-5 centis jég tarolta le Szlovéniát Este nyugat felől zivatarok érték el Magyarországot, előtte Szlovéniában és Ausztriában több helyen is jégverés pusztított. Szlovéniában 4-5 centis jégszemek estek.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |