Szupercella Budán

| 2009. június 10. 20:33 | Frissítve:
Tegnap nem sokkal hét óra után egy szupercella érte el Budapestet. Cseresznye nagyságú jég, erős kifutószél, és felhőszakadás 10 percben.
A radarképek szerint öt óra magasságában pattant ki egy cella a Bakonyban. Kialakulását követően nem sokkal már erős csapadékintenzitást sejtetett a kompozit radarkép a rendszer központjában. A következő két órában kelet-északkeleti irányban haladva érte el a főváros térségét; továbbfejlesztett, prediktív radar-videónk viszonylag jól becsülte meg a cella haladási irányát és sebességét, amely mintegy 27 km/h sebességgel lépett Budapest légterébe, és fél óra alatt haldt át a déli régiókon. Érden cseresznye nagyságú jég hullott, a látótávolság szinte a nullával volt egyenlő.

A jelenségről számtalan, elképesztő fotó készült (lejjebb), nem mindennapi élményben részesítve a szélsőséges időjárási események rajongóit. Szerencsére ezúttal úgy tűnik, a látványos vihar nem okozott jelentős anyagi kárt, és nem veszélyeztetett emberi életeket sem; mégis, ha például az M7-esen készült képeket nézzünk egy pillanatra Kansas végtelen kukoricamezőin érezhetjük magunkat, mondjuk egy F3-as tornádóra vadászva.

Nehéz megállapítani, hogy vajon a különleges viharok, tubák és tornádók, szuper- és multicellás zivatarok tényleg ilyen gyakoriak lettek (esetleg a globális felmelegedés hatására?), vagy csupán a technika fejlődése és a digitális fényképezők, kamerás mobiltelefonok terjedése okozza azt, hogy egyre gyakrabban látunk ilyeneket? Feltehetően ezek kombinációjáról beszélhetünk.

Köszönjük a rengeteg gyönyörű képet, amit nézőink és észlelőink küldtek, amelynek csak kis töredékét tudtuk ide beválogatni. A többit bárki megnézheti a Webkamerák -> Képtár menüpont alatt. Május és Június általában is bővelkedik, bővelkedhet még ilyen látványos jelenségekben; reméljük, sokaknál lesz képrögzítésre alkalmas eszköz, ha éppen találkozik egy kavargó felhő-tölcsérrel, és el is küldi majd nekünk, hogy mindenki láthassa.

2009.06.11.
Nagy Márk, Nagy Gergely, Szente-Varga Bálint
Időkép.hu project

hirdetés


Cimkék:


Kapcsolódó hírek

  • Fagy után enyhülés Hét közepén fagyni fog, vegyes csapadék jön, aztán enyhülés.
  • Az ártalomcsökkentés mindannyiunk érdeke (X) Köztudott, hogy a cigarettázás káros az egészségre. Az már nem ennyire nyilvánvaló, hogy a cigaretta égése során keletkező füstben lévő anyagok a dohányzással kapcsolatos betegségek elsődleges okozói, amelyek nem csak a dohányzók egészségére, hanem a környezetükben lévő nemdohányzókéra is károsak. Az ártalomcsökkentés tehát a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke.
  • Ártalomcsökkentés és tudomány (X) Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentései szerint ma több mint egymilliárd ember dohányzik a világon, és ez a szám – a népességnövekedési előrejelzésekre figyelemmel – 2025-ben is hasonlóan alakul majd. Tehetünk-e valamit azért, hogy a dohányzással kapcsolatos ártalmakat csökkentsük?
  • Viharos szél támad holnapra A hidegfront mögött keddre feltámad az északi-északnyugati szél, a Dunántúlon nagy területen kell viharos széllökésekkel számolni.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |