illusztráció illusztráció

Szupercella Budán

Tegnap nem sokkal hét óra után egy szupercella érte el Budapestet. Cseresznye nagyságú jég, erős kifutószél, és felhőszakadás 10 percben.

A radarképek szerint öt óra magasságában pattant ki egy cella a Bakonyban. Kialakulását követően nem sokkal már erős csapadékintenzitást sejtetett a kompozit radarkép a rendszer központjában. A következő két órában kelet-északkeleti irányban haladva érte el a főváros térségét; illusztráció továbbfejlesztett, prediktív radar-videónk viszonylag jól becsülte meg a cella haladási irányát és sebességét, amely mintegy 27 km/h sebességgel lépett Budapest légterébe, és fél óra alatt haldt át a déli régiókon. Érden cseresznye nagyságú jég hullott, a látótávolság szinte a nullával volt egyenlő.

A jelenségről számtalan, elképesztő fotó készült (lejjebb), nem mindennapi élményben részesítve a szélsőséges időjárási események rajongóit. Szerencsére ezúttal úgy tűnik, a látványos vihar nem okozott jelentős anyagi kárt, és nem veszélyeztetett emberi életeket sem; mégis, ha például az M7-esen készült képeket nézzünk egy pillanatra Kansas végtelen kukoricamezőin érezhetjük magunkat, mondjuk egy F3-as tornádóra vadászva.

illusztrációNehéz megállapítani, hogy vajon a különleges viharok, tubák és tornádók, szuper- és multicellás zivatarok tényleg ilyen gyakoriak lettek (esetleg a globális felmelegedés hatására?), vagy csupán a technika fejlődése és a digitális fényképezők, kamerás mobiltelefonok terjedése okozza azt, hogy egyre gyakrabban látunk ilyeneket? Feltehetően ezek kombinációjáról beszélhetünk.

illusztrációKöszönjük a rengeteg gyönyörű képet, amit nézőink és észlelőink küldtek, amelynek csak kis töredékét tudtuk ide beválogatni. A többit bárki megnézheti a Webkamerák -> Képtár menüpont alatt. Május és Június általában is bővelkedik, bővelkedhet még ilyen látványos jelenségekben; reméljük, sokaknál lesz képrögzítésre alkalmas eszköz, ha éppen találkozik egy kavargó felhő-tölcsérrel, és el is küldi majd nekünk, hogy mindenki láthassa.

2009.06.11.
Nagy Márk, Nagy Gergely, Szente-Varga Bálint
Időkép.hu project
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés