Automatikus zivatar figyelmeztetés

| 2009. július 16. 4:40 | Frissítve:
Nyaranta sokszor előfordul, hogy váratlanul felbukkan egy zivatar, és stábunknak éppen nincs lehetősége a Percről percre rovatot szerkeszteni. Mától mégsem maradunk figyelmeztetés nélkül!
A hirtelen kialakuló viharokat, jégesőket, helyenként megjelenő szélsőséges és rövid lefolyású időjárási jelenségeket nem mindig lehet előre jelezni. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a zivatarokat kiváltó légköri folyamatok nagyon kaotikusak, több ezer tényezőn múlhat, hogy mikor és hol kezdődik meg egy-egy zivatar életciklusa.

Különösen nyáron, a túlhevült, nedves légkörben nagy ennek a valószínűsége - szinte bárhol, bármikor kipattanhat egy-egy cella, amely aztán akár a fél országon átvonul.

Ha nagyobb front érkezik, az viszonylag jól kiszámíthatóan okoz csapadékot, szélvihart és villámlást, ha viszont ennek előjelei a felszínen nem mérhetőek, és/vagy a magassági szondák sem jelzik őket előre, akkor egészen váratlanul is felbukkanhatnak.

Az Időkép szerkesztőségében minden egyes alkalommal - amikor tudunk róla előre, vagy a jelenség legalábbis sejthető - elindítjuk Percről percre rovatunkat. Ha azonban váratlanul jelennek meg a zivatarok, nem mindig tudunk élőben jelentkezni.

Szerencsére észlelőink megfigyelései, az időjárási automaták által mért (szél, csapadék, hirtelen hőmérséklet-változá, stb), és természetesen a radarképek alapján lehetőség van a viharok, zivatarok behatárolására, sőt, akár valószínű mozgásuk előre jelzésére is. Radar videónkon ez automatikusan megtörténik, az újdonság az, hogy mostantól az érintett városok neveit is kiemeljük címlapunkon.

Ha egy-egy hevesebb zivatar 10-15 km-re megközelíti valamely városunkat, nyitólapunkon megjelenik a figyelmeztetés, az érintett települések nevével együtt. Rendszerünk azt is megpróbálja megbecsülni, hogy a következő fél órában merre, mely további városok felé mozdulhat el egy-egy vihargóc.

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy ez nem hivatalos riasztás, és a félórás előrejelzés sem tévedhetetlen, a viharok irányt változtathatnak, és új cellák is bármikor kialakulhatnak.

Mégis reméljük, mindenki hasznosnak találja majd ezt az apró (ám régóta kínálkozó) újítási lehetőséget, és gyakrabban tekint az Időkép címlapjára.

2009. július 16.
Nagy Gergely, Nagy Márk, Szente-Varga Bálint
Időkép-ViharVadász Project

hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

  • SMS riasztás - verifikáció Részletes analízis arról, hogyan működött SMS előrejelzésünk a kísérleti időszak utolsó zivataros napján.
  • Viharjelzés a Generali-nál Stratégiai együttműködésre lépett az Időkép a Generali Biztosítóval. Díjmentes SMS előrejelzés minden ügyfélnek!
  • Elcsendesült a világ Szeizmológusok követték nyomon, hogy a koronavírus hatására kevésbé vibrál a Föld felszíne.
  • Rekordok az előrejelzésben A napi hőmérsékleti minimum- és maximumrekordok mostantól előrejelzéseinkben is megtekinthetők.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |