Villámcsapás, radar, riasztás

| 2010. június 15. 1:01 | Frissítve:
Tegnap reggel villám csapott az Időkép-Meteopress Radar internetkapcsolatát biztosító antennába is. A radar túlélte, a szolgáltatást estére helyreállítottuk.

Ahogy az Időkép, a GFS, valamint egyéb időjárási modellek előrejelzése alapján várható volt, vasárnapról hétfőre virradó éjjel, illetve hétfőn reggel kiemelkedően intenzív zivatarhullám érte el a Kárpát-medencét rendkívül heves viharokat, viharos erejű szelet, 5-6 cm-es átmérőjű, gyilkos nagyságú jégtömbök esőjét eredményezve hazánkban.

Az Időkép-Meteopress nemzetközi együttműködésében Budapesten, a Tétényi-fennsík peremén elhelyezkedő radarunkat még hajnalban bekapcsoltuk (nyilvánossá téve), ami percenkénti frissítésű, 30-50 méter pontosságú adatokat továbbított szerkesztőségünkbe és az Időképre egészen 9 óra 42 percig. Ekkor azonban a villámtevékenység éppen a fővárosban élénkült meg, és ezek közül az egyik, vélhetően több milliió voltos kisülés éppen a radar internet-átjátszó antennáját találta telibe.

Az ezt megelőző, percenkénti frissítésű saját radarképünk lehetővé tette, hogy a főváros egészére időben kiadjuk a figyelmeztető SMS-eket, és bár a radar tovább működött, jelei nem jutottak többé el hozzánk (így 9:42-től nyilvánosságra sem tudtuk hozni). A villámcsapás során szétolvadt hálózati alegységek nagy részét még aznap, késő éjjel sikerült kijavítani, illetve kicserélni.

A mellékelt ábrákon az Időkép-Meteopress (magyar-cseh) együtműködésben működő meteorológiai lokátorunk 30 km-es előnézeti képei láthatóak, közvetlenül a direkt villámcsapás előtt.

Hamarosan újabb bejelentésre készülünk, amely nagymértékben kiegészítheti, illetve szélesebb hatósugárban teheti eredményesebbé az Időkép, illetve stratégiai partnere, a Generali-Providencia Biztosító SMS viharjelzési szolgáltatását.

Köszönjük nézőink, előfizetőink bizalmát!
2010. június 14.
Időkép.hu


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |