A zivatarok előfordulásáról

| 2011. április 14. 12:59 | Frissítve:
Kutatók kiszámították a Földön lecsapó viharok előfordulási arányát és gyakoriságát.

Bécsben az Európai Geotudományi Egyesület ülésén ismertették a legújabb, a viharok előfordulásáról szóló vizsgálatok eredményeit. Eszerint bolygónkon óránként mintegy 760 zivatar alakul ki és csap le valamelyik szárazföld vagy vízfelszín felett. A legújabb eredmény az előzőekhez képest lényegesen alacsonyabb számot mutat, ugyanakkor abban megegyezik a korábbi megfigyelésekkel, hogy  a zivatarok a trópusokon fordulnak elő legnagyobb számban, azon belül is a Kongó-medence a legaktívabb. Ezen kívül szoros összefüggés van a viharok kialakulásának időpontja és a napállás között is. A megfigyelésekhez azon globális mérőhálózatot használták, melyek az intenzívebb villámok által keltett elektromágneses hullámokat detektálják.

1925-ben már zajlottak kísérletek arra vonatkozóan, hogy óránként mennyi vihar keletkezik a Földön.  Akkor a kutatások nagyjából 1800-ra becsülték ezt a számot, de számos hibás feltételezésen alapult a modell. Azóta az is kiderült, hogy zivatarok jóval kisebb arányban alakulnak ki tengerek, mint szárazföldek felett.

A legújabb megfigyelések több mint 40 állomás adatait vették figyelembe: a villámokat érzékelő World Wide Lightning Location Network detektálja az elektromos kisüléseket, egy program pedig hozzárendeli az adott villámot a hozzátartozó zivatarhoz. A módszer elemzése után adódott, hogy átlagosan 760 vihar sújtja a Földet óránként.

Általánosságban elmondható, hogy a Nap járását követve szárazföldek felett a nappali órákban van a legtöbb zivatar, közép-európai idő szerint dél körül. A viharok a trópusokon koncentrálódnak, a Kongó-medence területén (valószínűleg itt a legjobbak a besugárzási, nedvességbeli és labilitási feltételek a viharok kialakulásához).

További terv, hogy a zivatarokat, villámlásokat ezek után is vizsgálják, figyelik még több mérőállomás bevonásával, valamint a kevésbé intenzív villámok figyelembevételével is szélesítenék a kutatások körét.

Forrás: hirado.hu, BBC


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Komoly áradások Spanyolországban Egy magassági hidegörvény okoz kiadós esőzéseket Spanyolország délkeleti tartományaiban, ami komoly áradások kialakulásához vezetett.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Szélviharral, jégesővel pusztított a zivatarlánc Míg a középső országrészben egy zivatarlánc alakult ki, és tart keleti tájaink felé, a Dunántúlon szupercellák is létrejöttek.
  • Letarolta Szegedet a vihar Óriási pusztítást hagytak maguk után a hétfői zivatarok, Szegeden fákat csavart ki, háztetőket bontott meg a városon átrobogó vihar.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak