Ciklon érkezik

| 2011. március 16. 10:14 | Frissítve:
A következő pár napban egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, helyenként nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat.

A március 15-ét is magába foglaló "hosszú hétvégére" nem is kívánhattunk volna kellemesebb időt, mint ami az elmúlt néhány napban uralkodott hazánkban: a szabadtéri programokhoz kitűnő kirándulóidő, az átlagosnál magasabb hőmérsékletek jellemezték a nappalokat, és reggelente sem süllyedtek mélyre a hőmérsékleti értékek. Sok napsütésben lehetett részünk, csupán az időnként megélénkülő szél okozhatott kellemetlenebb perceket.

Ma azonban gyökeres változás áll be az időjárás jellegét illetően: délnyugat felől egy mediterrán ciklon melegfronti felhőzete éri el a Kárpát-medencét, melynek hatására ma már egyre kevesebb helyen várható többórás napsütés. Napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és beborul az ég, és kezdetben csak a Dunántúlon, majd egyre többfelé elered az eső. A csapadék mennyisége egyes helyeken igen jelentősnek ígérkezik: csütörtök estig, illetve péntek reggelig helyenként a 20 mm-t is elérheti.

A mai nap folyamán a keleti országrészben még némi napsütés, gyorsan emelkedő hőmérsékletek várhatóak, ám csütörtökön országszerte borongós, esős napunk lesz. Egy-egy intenzívebb gócban beágyazódott hevesebb záporok, a déli területeken akár zivatarok is kialakulhatnak. 

Pénteken délelőtt még sokfelé, délután inkább már csak keleten és északon folytatódik az esős idő, a legfrissebb kilátások szerint sok csapadék várható, ugyanakkor délen már borult, ám szárazabb idő lesz jellemző.

A ciklon a hétvégére lassan elvonul, mögötte az eddigieknél hűvösebb, de szárazabb levegő áramlik fölénk: a záporokkal tarkított hétvégén 10°C körül alakulnak majd a csúcsértékek, hajnalonként  pedig visszatérhetnek a gyenge fagyok is.

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |