illusztráció illusztráció

Idén is elmaradhat a fehér karácsony

Jövő hétre tavasziasan enyhe idő köszönt be, jelentős mértékű lehűlés ezután sem látszik, nagy valószínűséggel ismét elmarad a fehér karácsony.

15-16 fokig is emelkedhet jövő hét első felében a hőmérséklet, Afrika irányából szubtrópusi eredetű léghullámok érkeznek.

A számítógépes modellek többsége szerint a jövő hét második felében és karácsony környékén is maradhat az átlagosnál enyhébb idő. Igaz némi lehűlés bekövetkezhet, de a jelenlegi számítások szerint ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy téliesre forduljon az időjárás.

illusztráció

Az amerikai GFS modell valószínűségi előrejelzése a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méteres magasság) hőmérsékletére és csapadékra vonatkozóan (forrás: Wetterzentrale)

Az ünnepek felé közeledve úgy tűnik, ismét egyre jobban elérhetnek minket a nyugat felől érkező ciklonok frontjai, így csapadékosabb idő is jöhet. Ha a jelenlegi számításoknak hinni lehet, akkor viszont ez a legtöbb helyen eső lesz. A fehér karácsony esélye így egyre kisebbnek mutatkozik.

illusztráció

Ne feledjük, az utolsó szó az időjárásé, karácsonyig még 12 nap van, jelen cikkünk a legvalószínűbb forgatókönyvekre alapozva íródott.

Borítókép: Holdszivarvany

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés