Egyre hosszabb lesz a parlagfűszezon?

| 2011. február 23. 13:33 | Frissítve:
Egy pár hetet ugyan várni kell még az idei hivatalos pollenszezon kezdetéig, a kutatók azonban semmi jóval nem kecsegtetnek.

Amerikai kutatók a hét elején hozták nyilvánosságra azt a tanulmányt, melyben az elmúlt 16 év adatait vizsgálva megállapították: a klímaváltozás hatására évről évre hosszabb ideig virágzik a parlagfű, és ez a jelenség a magasabb szélességi körök felé haladva  egyre rosszabb.

A tudósok az Egyesült Államok adatait vették alapul: ezek alapján 2009-ben például egyes területeken 27 nappal tartott tovább a - többek között -  asztmatikus tüneteket és szénanáthát okozó parlagfű pollenszórása, mint 1995-ben. Mindemellett egy meglepő felfedezést is tettek: azokon a területeken, ahol időtartamát tekintve rövidült a pollenszezon, a virágpor mennyiségét tekintve még ott is meghaladták az utóbbi évek értékei a vizsgálat kezdetén mért értékeket. 

Ugyan a kutatások Észak-Amerikában folytak, és csak a parlagfűre terjedtek ki (azért pont erre a növényre, mert ennek pollenszórását könnyen nyomon lehet követni), nagy a bizonyossága, hogy a klímaváltozás tekintetében hasonlóan "viselkedő" Európában is ugyanez a jelenség zajlik: vagyis minden évben egyre több parlagfűpollen kerül a levegőbe (jobboldali kép). Ezzel együtt a növény virágzási területe egyre északabbra tolódik, ezzel is tovább nehezítve az allergiások amúgy is keserves napjait. Mivel a parlagfű általában az első fagyok megjelenéséig is virágzik, annak következtében, hogy a felmelegedés miatt az első fagyos nap egyre későbbre tolódik, összességében hosszabb lesz a parlagfűszezon.

Egy korábbi német tanulmány szerint pedig az éghajlatváltozással együttjáró légköri szén-dioxid-koncentráció növekedése is jelentősen megélénkíti a pollentermelést. Karl-Christian Bergmann allergológus professzor hozzátette: a globális felmelegedés miatt megváltozó légköri áramlatok pedig még nagyobb területre képesek eljuttatni a levegőbe került virágporokat.

Úgy tűnik tehát, hogy az allergiások helyzete nem javul a közeljövőben, sőt, minden bizonnyal egyre többen lesznek azok, akiknek kellemetlen napokat okoznak majd a virágport szóró növények.

Jelenleg a ciprus- és tiszafafélék pora okozhat tüneteket, a pollenszezon kezdetével pedig oldalunkon ismét elérhető lesz majd a heti legfrisebb pollenjelentés.

Forrás: index.hu, rutherfordhosp.org

 

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |