Radioaktív eső hullott Pozsonyban

| 2011. március 30. 15:44 | Frissítve:
Pozsonyban a szokásos érték 500-szorosát (de küszöbérték alattit), a japán tengerben a küszöbérték 4355-szörösét mérték.

Frissebb hír a témában: Budaörsön is kimutatták a radioaktivitást

A március 11-ei földrengésben megsérült 1-es atomreaktorblokktól 300 méterre délre vett vízminták vizsgálata azt az eredményt hozta, hogy a tengervízben a jód 131-es izotópja 4355-szörösen meghaladja a küszöbértéket - közölte Nisijama Hidehiko, az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán bizottság helyettes főigazgatója. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindez nem jelent veszélyt a lakosságra, mivel a kiköltöztetett lakosság kellően messze (mintegy 20 km-re) van a sugárzás forrásától, és a térségben a baleset óta beszüntették a halászatot.

Mindemellett ezen izotóp felezési ideje is rövid, mindössze 8 nap, vagyis gyorsan lebomlik. Szakemberek közben különleges szövetburokkal vonják be a megsérült reaktorépületeket, valamint az energiablokk turbinatermeiből kiszivattyúzott radioaktív vizet is begyűjtik speciális tartályhajók segítségével - megakadályozva ezzel a szennyeződés továbbterjedését.

Mindeközben Pozsonyban az esővízben március 29-én a szokásos sugárzási érték ötszázszorosát mérték a Comenius Egyetem kutatói, ugyancsak a 131-es jódizotópra vonatkoztatva. Veszélyt ez azonban nem jelentett az ott élőkre, ugyanis az egészségügyi határértéknek még ez a megnövekedett izotópkoncentráció is csupán töredéke, valamint a háttérsugárzás mértéke is mindvégig a biztonsági küszöbérték alatt maradt. A jelenségből arra lehet következtetni, hogy a magaslégköri áramlások által a japán sugárzás már elérte Közép-Európa térségét. Magyarországon egyenlőre semmiféle sugárzó anyagra nem mutattak kiugró értéket a szakemberek.

Forrás: greenfo.hu, index.hu


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |