Napenergia a vállalkozásoknak? Nem biztos, hogy őrültség (X)

| 2016. június 15. 8:31 | Frissítve:
A magyar vállalkozások sokáig úri huncutságként tekintettek a megújuló energiára, különösképpen a napenergiára.

A magyar vállalkozások sokáig úri huncutságként tekintettek a megújuló energiára, különösképpen a napenergiára. Ellene szólt a rossz tervezhetőség és a nagy beruházásigény. Mi a helyzet most?

Hosszú évekig nagyon kevés hazai vállalkozás próbálkozott a napenergia felhasználással, ennek hátterében komoly érvek álltak. Az egyik legfontosabb a megtérülés kérdése volt, hiszen az eleve nagyobb beruházást igénylő napelemes rendszerek kiépítése – főleg egy kisebb tőkeerejű vállalkozás számára – komoly tőkét igényelt. Ráadásul a relatív magas banki kamatok mellett a megtérülés is nagyon hosszú volt.

A másik fontos ellenérvként azt emlegették, hogy a napenergia időbeli eloszlása és intenzitása csak korlátozott mértékben tervezhető előre. A folyamatosan termelő vagy szolgáltató vállalkozások számára pedig az sem volt túl vonzó, hogy hazánkban a megoszlása szezonális (legnagyobb mennyiségben nyáron áll rendelkezésre). Ezért ha találkozhattunk is ilyen beruházásokkal, azok vagy szezonális szolgáltatók voltak, például idegenforgalomban működő vállalkozások, vagy a fenntarthatóság iránt erősen elkötelezett cégek.

Az elmúlt években azonban folyamatosan csökkent a napelemek teljesítmény-arányos fajlagos ára, ami világszerte, így Magyarországon is a kapacitások növekedéséhez vezetett.

A megtérülési időt emellett az is javította, hogy a kamatkörnyezet jóval kedvezőbb lett, és a 2012-ben még 7 százalékos magyar alapkamat jelenleg 0,9 százalékra csökkent. Ezeknek köszönhetően a ma egy saját erőből végrehajtott beruházás is 10 év körüli megtérüléssel kecsegtet, ami vissza nem térítendő pályázati forrásoknak köszönhetően akár meg is feleződhet. Ezt követően pedig kvázi ingyen lesz a vállalkozás számára a napelemes rendszer által megtermelt elektromos áram, ami hosszú távon komoly versenyelőnyt jelenthet. 

Jöjjön valaki, szökik az energia

A beruházás mellett persze akár már rövid távon is lehetőség nyílhat arra, hogy a cégek az energiafogyasztásukon megtakarítást érjenek el. Sokan emlékeznek a klasszikussá vált reklámra, amelyben Forgó Morgó az állandóan pörgő mérőóra azt dalolta, hogy „Jöjjön valaki, szökik az energia”. Ez a cégek egy részénél jelenleg is érvényes, így érdemes szakemberek segítségét kérni. Ma már elérhetők a piacon olyan szolgáltatások, amelyek garantálni tudják a vállalatok energia felhasználásának racionalizálását, illetve csökkentését. 

Az egyik legnagyobb hazai energiaszolgáltató vállalat, az MVM Partner három területen is kínál ilyen segítséget. Az Áramőr villamosenergia-audit mellett a Gázőr termékük révén a földgáz felhasználás, illetve a Fényőr szolgáltatás keretében a világítástechnikai berendezések kapcsán is végeznek felmérést az energiafelhasználás racionalizálása érdekében. Ezen kívül a 2015. évi LVII energiahatékonysági törvényben meghatározott energetikai auditot kínálja nagyvállalati ügyfelei részére. 

A vizsgálatok ugyan vállalkozásonként eltérő eredményeket hozhatnak, ám szinte mindenütt vannak tartalékok, amelyek gyakorlatilag nem igényelnek beruházást, csupán odafigyelést és tudatos magatartást. Ezt tükrözi a KÖVET Egyesület Ablakon Bedobott Pénz Programja is, ahol a résztvevő vállalatok a gazdaságilag is megtérülő környezetvédelmi beruházásaikat és intézkedéseiket mutatják be. Az elmúlt években a ráfordítást nem igénylő intézkedések kategóriájában rendre olyan nagyvállalatokat díjaztak (Spar, Mol, Opel), amelyekről azt gondolhatnánk, hogy figyelemmel vannak arra, hogy a gazdálkodásuk minél költséghatékonyabb legyen.

A cikk megjelenését az MVM Partner támogatta. 

A cikket az mfor.hu szolgáltatta


hirdetés


Cimkék:

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |