Hol marad a tavasz?

| 2011. március 1. 11:20 | Frissítve:
A mai nappal elkezdődött a meteorológiai tavasz, ám az időjárás nem ezt támasztja alá.

Ugyan március 1-jén hivatalosan is elkezdődött a meteorológiai tavasz, az időjárás az elkövetkező napokban inkább mondható majd téliesnek, mint napsütéses, madárcsicsergős tavasznak. 

Miközben északkelten kevés felhő van az égen, és sokfelé süt a Nap, jelenleg is havazást jelentenek észlelőink a déli és a nyugati területekről (legfrissebb időkép-térképünkön nyomon lehet követni a csapadék útját), igazi téli hangulat uralkodik az ország több pontján. Az elmúlt időszak borongós, hideg időjárása után joggal leszünk mind türelmetlenebbek és türelmetlenebbek, és merül fel egyre többünkben a kérdés: vajon meddig marad ez még így?

(A délelőtti műholdképen is szépen látszik a felhőzet, amelyből a csapadék hullik, sőt, egy igen érdekes kép rajzolódik ki a Duna vonalától nyugatra. )

Tavaszváró alkalmazásunk szerint "még nem" érkezett el az idei kikelet a Kárpát-medencébe, és rövid időn belül nem is látszik tartós, kellemes időt ígérő felmelegedés. Az elkövetkező napokban  a reggeli (helyenként keményebb) fagyokat követően napról napra emelkedik ugyan a hőmérséklet, pénteken már szinte mindenütt 5°C feletti értékeket mérhetünk, szombaton pedig 10°C felett alakul a legtöbb helyen a csúcshőmérséklet, vasárnapra virradóra azonban egy markáns hidegfront jelentős lehűlést hozhat. 

Addig marad a lassan melegedő, számottevő csapadékkal nem járó idő, jelentős havat vagy esőt pedig az említett front sem fog hozni: futó hózáporok jelzik majd nyomát. A szél viszont vasárnap szinte az egész országban erős lesz, többfelé viharos széllökések kíséretében áramlik be a szombatihoz képest több fokkal hidegebb levegő.

Tehát legyünk még egy kis türelemmel, a tavasz minden bizonnyal nem marad el, csupán nem "menetrend szerint" érkezik; dehát volt már ilyen, ez a szép az időjárásban: minden év más és más, és talán 1-2 hét múlva már verőfényes napsütésben, kellemes hőmérsékletek mellett kirándulhatunk majd a parkokban, erdőkben.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |