Jön a tavasz!

| 2011. március 8. 11:39 | Frissítve:
Az elmúlt napok hideg, szeles időjárását követően szinte kívánságszerűen: a hosszú hétvégére megérkezik a kellemes idő.

Az elmúlt hétvégén csapadék ugyan nem nehezítette napjainkat, ám egy markáns hidegfront mögött erős, többfelé viharos széllel az ilyenkor szokásosnál több fokkal hidegebb levegő érkezett hazánk fölé, melyet a mai napon és kissé még holnap is érzékelhetünk. Csütörtöktől azonban erőteljes felmelegedés kezdődik, olyannyira, hogy szombaton és vasárnap szinte az ország egész területén 10°C fölé kúszhat fel a hőmérő higanyszála.

Ebben az évben viszonylag sokat váratott magára az igazi, márciusi "jóidő": hol változékony, sokszor hideg időben teltek a mindennapok, reggelente fagypont alatti hőmérsékletekkel, gyakran erős széllel, máskor egy anticiklon hatására ködfelhős, nyirkos levegő töltötte ki a Kárpát-medencét. Nem csoda, hogy sokan már türelmetlenül várják a napos, enyhe, rügyfakasztó tavaszt ("tavaszváró" oldalunk nekik adhat segítséget a kérdés megválaszolásában).

A napsütés - talán éppen nőnap alkalmából - már megérkezett: ma és az elkövetkező napokban általában kevés felhő lesz az égen, sok napsütésben bízhatunk, és jelentős csapadéktól sem kell tartanunk, inkább csak csütörtökön nyugaton, míg pénteken északon lehetnek kisebb záporok. Az egyre magasabb napállásnak köszönhetően a hőmérsékletek is napról napra emelkednek: a kezdeti 2-7°C-ról 10-15°C-ig, miközben a reggeli fagyok is fokozatosan megszűnnek.

Így hát elkönyvelhetjük: a hosszú hétvége első napjaiban hamisítatlan, rügyfakasztó márciusi tavaszban bízhatunk, igazi kirándulóidővel, szombaton több, vasárnap kevesebb napsütés kíséretében. A következő hét elején csapadékosabbra fordulhat ugyan az időjárás, ám akkor sem fogunk fázni: az átlag körüli hőmérsékletekre van kilátás.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |