Kiadós havazás Ausztriában

| 2019. november 12. 14:45 | Frissítve:
Hétvégén sem volt hiány, most extrém havazás várható Ausztria egyes részein.

Az októberi nyár után a november igencsak belehúzott és havazás követ havazást az osztrák hegyekben. Az elmúlt hétvégén jelentős hó esett, de az igazán nagy havazás csak most érkezik. Egyes előrejelzések a magasabb, 2000 méter feletti hegyekben nem zárják ki a 200-300 cm friss havat. 

Szombati friss hó Kaprunban 2000 méteren - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)

Hétvégén délről jött a csapadékzóna, így Karintia és Kelet-Tirol mellett a salzburgi Lungau térsége, továbbá a Magas-Tauern síterepei (Weißsee, Kaprun, Sportgastein) kaptak jelentős havat. Tirolban főleg az Ötztali-Alpokban esett sok hó (síterepek: Obergurgl és Sölden).

70-80 cm hó Katschbergen - Fotó: Bergbahnen Katschi facebook oldala

Kiemelendő Katschberg (Salzburg-Karintia határa), ahol 70-80 cm hó esett és a héten legalább ennyi várható még. A nagy havazások ellenére a legtöbb síterep kivár, Katschbergen ugyanúgy november 29. a tervezett nyitás.

Nassfeld a hétvégén - Fotó: Nassfeld facebook oldala

Ausztriában jelenleg nyolc gleccseren csúszhatunk, továbbá Kitzbühelben. A héten a kínálat Schladminggal (Planai), Turracher Höhével és Obergurgl-lal bővülhet.

Kitzbühel vasárnap - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)

Turracher Höhe - Fotó: Turracher Höhe facebook oldala

Az igazán nagy havazás csak most érkezik.

Egyes előrejelzések a magasabb, 2000 méter feletti hegyekben nem zárják ki a 200-300 cm friss havat. Észak felől sarkvidéki eredetű levegő árasztja el Nyugat-, Közép-Európa térségét, ezzel egyidejűleg északnyugat felől frontok közelednek. A hideg levegőből a Földközi-tenger térségébe is jut. Mivel a Földközi-tenger még mindig az átlagnál melegebb vízhőfokkal bír, ezért ez frontokat (alacsony nyomású képződmények) generál.

Szépen havazik Obertauernen - Fotó: foto-webcam.eu

A frontok az Alpok felé veszik útjukat, majd beleütközve a 2000-3000 méteres hegyvonulatokba hatalmas havazás kezdődik. Karintia (különösen Nassfelden, Mölltali gleccseren és Heilgenblutban) és Kelet-Tirol mellett sok hóra lehet számítani az Ötzvölgyi-Alpokban (Sölden, Obergurgl), a Magas Tauernben (Kaprun, Weißsee, Sportgastein), illetve Salzburg tartomány délebbi vidékein, azaz Lungau (Katschberg, Grosseck, Fanningberg), Pongau (Obertauern, Zauchensee, Kleinarl, Bad Gastein) és Pinzgau déli részén (Rauris).

Igazi télies hangulat Karintia magasabb völgyeiben - Fotó: foto-webcam.eu

A völgyek már most sok felé havasak 1000 méter alatt,

pl. Kapruni völgy 750 méteren hófehér, de esik a hó Raurisban is (950 m). A havazás két hullámban érkezik, kedden és szerdán, majd egy csütörtöki szünetet követően pénteken is havazni fog, igaz akkor várhatóan már magasabb (1500 m) hóhatárral.

Kals (Kelet-Tirol) is szép havas - Fotó: foto-webcam.eu

A havazás kedden Salzburg tartományban 600 méterig csökken, szerdán 400-900 méter között várható. Ezzel szemben kedd estére akár 300-400 méteren is havazhat Felső-Ausztriában, továbbá Alsó-Ausztria nyugati részén. Karintiában magasabban, 1200-1900 m közt várható hóesés, igaz az emelkedő csapadékintenzitás mellett ez csökkenhet. A legújabb előrejelzések vasárnap délutántól egy újabb hóhullámot mutatnak.

Rekordmennyiségű hó jöhet

A mostanra várt hómennyiségek a szezon kellős közepén is kimagaslónak számítanak, de így novemberben meglehetősen párját ritkítóak. Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat a fentebb nevezett hegységekben 80-150 cm havat vár, egyes völgyekben sem zárják ki a 60-80 cm közti mennyiségeket, így a Karavankák és a Gailvölgyi-Alpok közt fekvő Lesach völgyében. Bizonyos modellek ezeknél az értékeknél is nagyobb mennyiségeket várnak.

Forrás: Síelők.hu

 


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |