Kopogtat az ősz

| 2010. augusztus 26. 15:53 | Frissítve:
A hétvégén egy hidegfront érkezése vet véget a nyárias időjárásnak

Aki teheti, használja ki a holnapi napot a nyaralós, szabadidős tevékenységekhez: érkezik ugyanis egy hidegfront, ami szombattól egy időre véget vet a nyárias időnek, a magas hőmérsékleteknek.

Az elmúlt napokban a csípős reggelek és a hajnalban többfelé megjelenő ködfoltok már jelezték, hogy közeleg az ősz, de napközben a sok napsütés hatására a hőmérsékletek még a nyarat idézték. Úgy tűnik, szombattól jó pár napra búcsút mondhatunk mindennek: pénteken éjjel egy hidegfront éri el hazánkat, nyomában pedig jelentősen visszaesnek a maximumhőmérsékletek.

 

Mindehhez sokfelé erős, helyenként viharos szél társul, esővel, záporokkal, pénteken este a nyugati országrészben (akár hevesebb) zivatarok kialakulására is esély van. Szombaton aztán a front hatására nagy lesz a hőmérsékletbeli különbség az ország északnyugati és délkeleti része közt: a hűvösebb területeken mindössze 20 °C körül alakul a délutáni hőmérséklet, míg ott, ahova később érkezik a front, még 30 °C közelébe kúszhat a hőmérő higanyszála.

Pénteken este előbb nyugaton, majd mindenütt fokozatosan északnyugatira fordul és megerősödik a szél, melyet többfelé viharos széllökések is kísérhetnek.  Szombaton átmenetileg mérséklődik a légmozgás, de aznap estétől újra erőssé, viharossá fokozódik - igencsak kellemetlen időjárásban lesz tehát részünk a hétvégén.

És úgy tűnik, a jövő hét elején is folytatódik az őszies idő: többször erős, néhol viharos széllel, csapadékkal kell számolni, és a hőmérsékletek is messze az átlag alatt alakulnak majd. Hétfőn és kedden helyenként csupán 15 °C köré melegszik a levegő, és a hajnalok is hűvösnek ígérkeznek. (Aktuális előrejelzésünk itt olvasható)

Az viszont, hogy a hétvégi hidegfront nevezhető-e "évszakváltó"-nak, még a jövő titka. Az azonban elmondható, hogy szeptemberben az alacsonyabb napállás, valamint a hideg reggelek miatt a napi átlaghőmérsékletek már nem esnek a "nyár" kategóriájába - viszont délutánonként még ősszel sem nem kizárt a 30 °C-os maximumhőmérséklet ("vénasszonyok nyara").


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |