Közeleg az influenzaszezon

| 2010. szeptember 22. 20:58 | Frissítve:
Hamarosan elkezdődik az idei influenzaszezon. Íme néhány jó tanács.

Ma tartották a 2010/2011-es influenzeszezon nyitó sajtótájékoztatóját az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban. Mint minden évben, az idén sem árt felkészülni az influnzavírus elleni küzdelemre. A mostani derült, száraz idő nem kedvez a kórokozók terjedésének, de az óvatosság sosem árt. Ráadásul szombattól ismét csapadékosabbra fordul időjárásunk, így hasznos lehet megfogadni néhány jó tanácsot.

Tünetek

Az influenza leggyakoribb jele a magas láz és a hidegrázás. Emellett fej- és izomfájdalmak, gyengeség, levertség jelentkezhet, gyakori a torokfájás és az orrfolyás. Könnyű összekeverni a "szimpla" megfázással, de mivel ezt a betegséget egy vírus okozza, így a szövődmények akár súlyosak is lehetnek, ha nem kezeljük időben és megfelelően a tüneteket. Mindenképpen menjünk orvoshoz, de a gyógyszerek mellett a házi praktikák is segíthetnek: egy csésze forró tea, sok méz, és mégtöbb folyadék segíthet abban, hogy gyorsabban szűnjenek panaszaink. És ha már elkaptuk az influenzát, pihenjünk sokat, ha tehetjük.

Fontos a megelőzés

Nagyon fontos, hogy járvány idején, vagy ha influenzás van a környezetünkben, még a szokásosnál is jobban ügyeljünk a megfelelő higiéniára: gyakran és alaposan mossunk kezet, kerüljük a közvetlen érintkezést a beteggel; cseppfertőzéssel ugyanis könnyen terjednek a kórokozók egyik emberről a másikra. Emellett az immunrendszerünk erősítése a legfontosabb. Ez a módszer ráadásul még "kellemes" is: a sok-sok alma, körte, szilva, szőlő ott mosolyog a fákon, tőkéken, és amellett, hogy mennyire ízletesek, rengeteg vitamint tartalmaznak, különösen nyersen fogyasztva. Kedvünkre válogathatunk belőlük! A megfelelő mennyiségű C-vitamin fogyasztása is hasznos lehet a megelőzésben.

Mindemellet ne feledkezzünk meg a védőoltásról sem: várhatóan novembertől lesz kérhető háziorvosunktól a háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltás (amely véd az A(H1N1)v, továbbá két másik szezonális influenza vírustörzs ellen) - nyilatkozta dr. Paller Judit országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |