Lehűlés, eső

| 2010. október 25. 10:58 | Frissítve:
A múlt héten hűvös levegő határozta meg időjárásunkat.

Hétfőn érkezett hazánkba a tőlünk nyugatra kimélyülő ciklon csapadéka, mely napközben inkább még csak a Dunántúlon okozott esős időjárást. Keleten, északkeleten pár órás napsütésben is részünk volt, ennek megfelelően az ország keleti és nyugati részének hőmérséklete között éles kontraszt alakult ki.

A naposabb vidékeken általában 13-16°C közé, de délkeleten néhol akár 17-19 °C-ig is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Ezzel szemben a borongós, esős nyugati tájakon sokfelé még 10 °C-os csúcshőmérsékleteket sem mérhetünk. Hatalmas hőmérsékleti kontraszt uralkodik az ország két fele között. 

A hideg mellé sajnos a Dunántúlon erős szél társul, melyet időnként viharos lökések kísérnek majd - ennek "köszönhetően" még jobban fogunk vacogni, a hőérzetünk jelentős mértékben csökkenhet. 

Kedden reggel már hazánk nagyobbik részén a ború és az eső jellemzi majd időjárásunkat: a csapadékzóna kelet felé halad, és az északi, északnyugati szél is sokfelé megélénkül, megerősödik. Délután nyugat felől ugyan elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet, és az eső is egyre nagyobb területen eláll, a ciklon hátoldalán észak felől beáramló hideg levegő miatt viszont a hét nagy részén mérhető maximumhőmérsékletek messze elmaradnak majd a kellemestől. 

Szerdától már országszerte csapadékmentes idő várható, egyre inkább anticiklonális hatások érvényesülnek majd. Ez viszont az egyre erősödő éjszakai lehűlésnek, valamint helyenként sűrű ködfoltok kialakulásának  fog kedvezni. Kedden még viszonylag enyhe reggelre ébredhetünk, de szerdától ismét visszatérnek a hajnali fagyok, sőt, a hét vége felé már országszerte 0 °C alatti minimumok várhatók majd. Délutánonként a már említett hideg levegő beáramlása miatt általában 5-8 °C közötti csúcshőmérsékletekre készülhetünk, érdemes lesz tehát elővenni a melegebb kabátunkat. Péntektől van esély némi enyhülésre, a hétvégén a legtöbb helyen már ismét 10 °C fölé melegedhet a levegő.

A szél a viharos kedd után jelentősen mérséklődik, ez pedig kedvezhet a hajnali ködfoltok kialakulásának.


hirdetés


Cimkék: , , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |