Meddig tart a jóidő?

| 2010. október 15. 6:57 | Frissítve:
Ma még sokat süt majd a Nap; vajon a jövő héten is?

A múlt heti ciklon után szárazabbra fordult időjárásunk, már több mint egy hete egy anticiklon alakítja időjárásunkat. Ennek köszönhetően országszerte napos, száraz az idő, bár az év ezen szakához képest kissé hűvös van: reggelente több helyen 2 méteres magasságban is fagypont alatti értékeket mérhetünk, és a napi maximumhőmérsékletek is több fokkal elmaradnak az október közepi átlagtól. A gyenge légmozgás miatt hajnalban sokfelé párás, ködös az idő, de ezek a ködfoltok a délelőtt folyamán megszűnnek. Alapvetően azonban kellemesnek érezzük az időjárást, hiányzott már ez a hosszabb ideig tartó napfényes, száraz őszi időszak.

De vajon meddig tart még?

Nos, úgy tűnik, hogy holnaptól fokozatosan változás kezdődik az időjárásunkban: a hétvégén már több lesz a felhő felettünk, elszórtan csapadék is várható.  A hét első napjaiban sem tér vissza a zavartalan napsütés: változóan, többször erősen felhős lesz az égbolt, változatos területi eloszlásban (egy tőlünk délnyugatra kialakuló mediterrán ciklonnak köszönhetően) kisebb eső, záporok is kialakulhatnak, de országos csapadéknak csütörtökig kicsi az esélye.  

Ami pedig a hőmérsékleteket illeti: reggelente eleinte még hűvös lesz, majd fokozatosan megszűnnek a hajnali fagyok. Délutánonként viszont nem lesz melegünk: hétfőtől napról napra egy-egy fokot csökkennek a maximumhőmérsékletek, csütörtökön pedig - a szokásosnál sokkal nagyobb bizonytalansággal- egy hidegbetörés fenyeget. Ha az észak felől érkező sarkvidéki eredetű levegő valóban megérkezik hozzánk, akkor csütörtökön és pénteken délután sokfelé csupán 6-8 °C-ig emelkedik majd a hőmérséklet (ez akár a magasabb vidékeken hózáporokat is jelenthet). A hőérzetünket ráadásul tovább ronthatja majd a többfelé erős, néhol viharos lökésekkel kísért északnyugati szél.

Fontos azonban, hogy jelenleg az átlagosnál is nagyobb az előrejelzések bizonytalansága. Az viszont biztos, hogy egy ideig búcsút mondhatunk a verőfényes, nyugodt, eseménytelen őszi időnek; csupán az a kérdés, hogy a késő őszi idő mekkora mértékben mutatja majd meg magát.

Érdemes tehát minden nap nyomon követni aktuális előrejelzésünket!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |