Megi lecsapott

| 2010. október 19. 10:52 | Frissítve:
Legkevesebb tíz ember meghalt a Fülöp-szigeteken tomboló tájfunban.

A 2010-es tájfunszezon jelenleg is aktív vihara, a Megi (a név koreaiul azt jelenti, hogy "harcsa") hétfőn érkezett meg a Fülöp-szigetekre, és kedden tovább folytatta a pusztítást. A hatóságokat nem érte felkészületlenül az 5-ös kategóriába sorolt, azaz "szupertájfunnak" nevezett vihar, több mint háromezer embert telepítettek ki. Ennek ellenére a helyenként 260 km/h-s széllökésekkel kísért heves esőzésekben már legalább 10-en meghaltak - többségük az összedőlt házak romjai alatt lelte halálát, de villámcsapás is szedett áldozatot. Egy ember pedig vízbe fulladt a töménytelen mennyiségű csapadék okozta villámárvízben. Több helyen szünetel az áramellátás és a telefonok sem működnek, repülőjáratokat kellett törölni, ezrek váltak hajléktalanná.

 

Megi október 17-én (fotó: NASA)

A szigetcsoport északi részét érintett a vihar legerősebb része, azon a területen vannak az ország legnagyobb rizstermő területei. Tegnap közel 120 ezer hektárnyi rizsföldet árasztott el a rengeteg víz.

2010-ben Megi az első tájfun, mely a csendes-óceáni térségben elérte az 5-ös erősséget. Középpontjában a légnyomás egészen 885 hPa-ig süllyedt (október 17-én), ezért ez az egyik legintenzívebb trópusi ciklon, amit valaha feljegyeztek (legutóbb 2005-ben a Vilma nevű hurrikánban csökkent 900 hPa alá a légnyomás). Október 10-én észlelték először, akkor még csak egy kicsi képződmény volt, majd 2 nap alatt trópusi depresszióvá fejlődött, 13-án pedig már trópusi viharrá minősítették. A Fülöp-szigeteken 4-es fokozatú viharjelzést adtak ki az érkezése előtt. 18-án a tájfunban tomboló szél átlagsebessége elérte a 230 km/h-t - a megfigyelések óta eddig csak 3 tájfunban mértek ekkora átlagos szélsebességet-, emellett 305 km/h-s széllökést is regisztráltak benne.

Az előrejelzések szerint Megi Kína déli része felé halad tovább 195 km/h-s széllökésekkel; tegnap ott már megkezdték a part menti lakosság figyelmeztetését, és az érintett területek kiürítését. (A képen a tájfun útvonala látható - forrás:wikipedia)

 

Forrás: HVG, Wikipedia

 

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |