illusztráció illusztráció

Ónos eső jön szerda éjjel

Csütörtök reggelre nagy területen jégpáncél alakulhat ki az utakon.

Ónos eső és fagyott eső nehezítheti csütörtökön a közlekedést. Szerda éjjeltől csütörtök reggelig nagy területen - főként a Dunántúlon - majd napközben és este a fagyosabb északi tájakon várható ónos csapadék, az utakon jégpáncél is képződhet.

illusztráció

Jelen állás szerint szerdán, az éjszaka második felében egy térségünket megközelítő mediterrán ciklon csapadékzónája eléri az Alpokalját. Itt kezdetben rövid ideig hószállingózás, havazás valószínű, azonban reggelre a magasban enyhülés kezdődik. Ebből adódóan a csapadék eső formájában éri el az alsóbb légrétegeket, ahol a hőmérsékleti rétegződéstől függően vagy megfagy, és fagyott esőként ér talajt, vagy ónos esőként a fagyos felszínen képez jégburkot. Ekkor már a Dunántúlon kiterjedt csapadékmező valószínű, mely a nap folyamán észak, északkeletre tolódhat.

illusztráció

Fotó: Vikisz

A vertikális hőmérsékleti eloszlás, tehát a csapadék halmazállapota, illetve a térbeli kiterjedése ilyen nagy időtávlaban még nehezen előrejelezhető, így az esetleges változásokkal és részletekkel a későbbiekben jelentkezünk.

Borítókép: Pál Krisztina

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés