Rekord méretű ózonlyuk

| 2011. március 24. 9:57 | Frissítve:
Emiatt tavalyi értékeknél erősebb lehet idén nyáron az UV-B sugárzás.

A 2010-2011-es télen rendkívül nagy mennyiségű és nagyon hideg levegő halmozódott fel az északi félteke pólusán a sztratoszférában, amely miatt a szokottnál kevesebb ózonkoncentrációt mértek az adott térségben.

Az utóbbi néhány hétben az ózon fogyása a 15-30 km-es magasságban soha nem látott intenzitással tovább folytatódott - adta hírül az Alfred Wegener Tenger- és Sarkkutató Intézet (AWI). A mintegy 30 állomás méréseire alapozott kijelentés szerint az elmúlt hetekben hirtelen a felére csökkent az ózon mennyisége a légkör ezen rétegében, és aggodalomra ad okot, hogy arrafelé még mindig nagy a hideg levegő utánpótlása, így a gáz pusztulása nagy valószínűséggel tovább folytatódik. Jelenleg 15 millió négyzetkilométernyi az ózonlyuk mérete az északi pólus felett.  (A képen  az ózonlyuk elhelyezkedése látható 2011. 03. 14-én).                                                                   

A földi légkörzés hatására az ózon fogyása (amelyre a nemzetközi kutatóhálózat február elején figyelt fel) nem csak az Északi-sark felett, hanem a későbbiekben az északi félteke más részeire is kihatással lesz. Lassan ugyanis a légtömegek elkezdenek majd dél felé vándorolni, így Európa egyes területei felett is jelentkezik a probléma. A rendkívül alacsony ózonkoncentráció miatt fel kell készülni arra, hogy az idei tavaszon és nyáron a szokottnál is erősebben kell védekezni a Nap veszélyes UV-sugarai ellen - nem lesz ugyanis, ami megvédjen minket a különböző káros elváltozásokat okozó sugárzással szemben.

Forrás: nature.com, hirado.hu, origo.hu


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |