Szeptemberi események a világból

| 2010. szeptember 10. 15:45 | Frissítve:
Áttekintés szeptember eddigi rendkívüli külföldi eseményeiből

Szinte minden nap érkeznek hírek a világ különböző részéről valamilyen rendkívüli időjárással kapcsolatban. Szemezgessünk most a szeptemberi eseményekből!

Hurrikánok, tájfunok

Ugyan szeptember 5-én feloszlott az Earl nevű hurrikán, előtte viszont még jelentős károkat okozott Kanadában, Új-Skócián. A tomboló szél következtében egy ember meghalt, és a 111 km/h-s szél rengeteg épületben okozott kárt, fákat döntött ki.  A Fiona névre hallgató trópusi vihar -mely közvetlenül az Earl mögött haladt- augusztus 30-tól szeptember 4-ig tombolt, majd következett a Gaston, mely szeptember 1-4-ig volt aktív az Atlanti-óceán területén. Tegnap oszlott fel a Hermine, mely az Egyesült Államokban a heves áradások mellett tornádókat is okozott: Dallas belterületén évek óta nem ért földet tornádó. Jelenleg a Zöld-foki Köztársaságtól nem messze helyezkedik el az aktív Igor névre keresztelt trópusi depresszió, melyet várhatóan ma trópusi viharrá minősítenek. A légörvény nyugat-északnyugat felé mozog.

Az Igor nevű trópusi vihar       

A texasi tornádó


A Csendes-óceánon augusztus 28 és szeptember 4-e közt jelezték a 3-as erősségű  Kompasu tájfunt. Ezt követően szeptember 1-10-ig volt aktív a Malou tájfun, mely a Ryukyu-szigeteken okozott jelentős áradást Tajvantól nem messze. A 15 éve nem tapasztalt erősségű vihar Dél-Koreára is lecsapott, és a jelentős károk mellett halálos áldozatokat is követelt, sőt, az USA és Dél-Korea tervezett közös hadgyakorlatát is le kellett halasztani miatta. Jelenleg a Meranti nevű tájfun aktív a Csendes-óceán térségében. A 6-án megjelent vihar Tajvantól délkeletre helyezkedik el, és észak felé mozog.

Közben a tudósok összefüggést véltek felfedezni a Fülöp-szigeteki áradások, a hosszú napokig tartó orosz hőség, valamint az idén kissé szokatlan jelleget mutató észak-atlanti hurrikánszezon között: ebben az évben ugyanis a szokásosnál lassabban indult be a szezon, és a korábbi évek hasonló időszakához képest a keletkező viharok közül jóval kevesebbet kellett hurrikánná minősíteni (ezidáig hármat).

Meleg

Szokatlanul meleg van mindeközben Izlandon: az ott élők "kánikulát" tapasztalnak a napokban. Az év eddigi legmelegebb napja szeptember 4-én volt, 24 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A még most is tartó hőhullám azért is egyedülálló, mert e hónapban eddig minden nap 20 °C feletti maximumokat mértek. Izlandon egyébként gyakran már augusztusban beköszönt az ősz, és nem szokott szeptemberre esni az év legmelegebb időszaka -az jellemzően júliusban következik be.

Spanyolországban is kellemetlen perceket okozott a meleg: a Calpe és Alcoy közötti kerékpárverseny résztvevői 35 °C-os hőségben vették be a nehéz terepet szeptember 5-én.

Sajnos szeptember elején ismét lángra kaptak az erdők Oroszországban. Volgográdi területeken gyulladtak ki újabb tüzek, melyben közrejátszhatott az is, hogy a Moszkvában jelenleg mért 10 °C helyett ott még mindig aszály és 28-29 °C van.

Egy friss kutatás szerint pedig még sosem volt ilyen vékony a jég a Jeges-tengeren az utolsó ineterglaciális óta - írja a  Quaternary Science.

Földrengés

Szeptember 4-én erős földrengés rázta meg Új-Zélandot, melyet a Richter-skálán 7,1-es erősségűnek mértek. A földmozgást közel 300 utórengés követte eddig, jelentős károkat okozva, melyek közül a legerősebb szeptember 8-án volt: 5,4-es utórengést jeleztek a műszerek.

Chilében tegnap 6,1-es földmozgást regisztráltak, Conception városától 35 km-re.

És a szép dolgok...

Földünk rendkívül változatos klímájának következtében tehát minden napra esik jónéhány szokatlan esemény, ezek mellett ugyanakkor jóval több helyen gyönyörködhetünk az időjárás sokféleségének szépségében: gyönyörű naplementék, felhőformák, optikai jelenségek - és sorolhatnánk a végtelenségig. Szerencsére ezekből jóval több van, mint a balszerencsés eseményekből - csak észre kell venni!

 

 

Forrás: HVG, Index.hu, Népszava, hirszerzo.hu, wikipedia.org, newscientist

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |