Hirdetés
illusztráció illusztráció
Archívum

Lefagy az eső

2012. december 15.
Minden csillogott a jégtől

Szuhogy1 és Fanyuvo képei, köszönjük!
Esik, de rendesen
Szinte az egész országban szakad most már az eső, északkeleten már nagyobb mennyiségű, helyenként 10 mm feletti csapadék hullott.
Ónoseső, havazás, majd ismét ónoseső
Így változott a téli csapadékok kelléktára Debrődön néhány percen belül Szemán Viktor tájékoztatása szerint. Köszönjük a fényképet!
Vastag jégbevonat húzza le a növényeket

Tibike12 és Apacika képei az ónos esős területekről, köszönjük!
Az eső került túlsúlyba
Az ország túlnyomó részén most már eső esik, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Nyírségben hullik már csak ónos eső.
hirdetés
Mátraderecskén is fagyos a hangulat

Tóth András képei, köszönjük!
Jég súlya alatt roskadozó növények
Szilvi28 és Kovács Imre friss képei Borsosberényből és Erdőkertesről, köszönjük!
Jégbe zárva

Kovács Imre felvétele Erdőkertesről és Szoboszlai Viktor fotója Miskolcról, ahol rendkívül csúszósak a járdák. Köszönjük!
Esernyős időnk van
Délkeleten és északkeleten havaseső, eső, ónos eső egyaránt előfordul, máshol azonban már eső a jellemző. A fővárosban is eső esik.
Hangulatkép Zánkáról
Kopros Ildikó tegnapi felvétele, köszönjük!
Egyre kevesebb helyen esik ónos eső
Az ország nagy részén mostanra pozitív hőmérsékletet mérhetünk, így szerencsére egyre kevesebb helyen fagy le a járdákra, utakra a csapadék. Az Északi-középhegység régiójában azonban még előfordulhatnak jegesedések, rendkívül csúszós útszakaszok. Ebben a térségben útra kelők különösen óvatosan, körültekintően közlekedjenek akár autóban ülve, akár gyalogosan teszik azt.
Gyarapodó jég az ónos esőben

Csábi Béla és Kovács Imre képei, köszönjük!
Szeles, esős idő van nyugaton
A Dunántúlon erős déli szél fúj, Fonyódon már 60 km/h-s viharos lökést is mértünk. Továbbra is esős az idő.
Jégbe zárva - Erdőkertes

Kovács Imre fotói, köszönjük!
10 fok van Győrben
Az északkeleti országrészben élők ugyan nehezen tudják elképzelni, hogy nyugaton mennyire enyhe idő van: Győrben már 10 fokot mutatnak a hőmérők.
hirdetés
Kassa közelében
Keleti határainktól nem sokkal északabbra szintén nagy erőkkel dolgoznak a jégmentesítésen (Seaman fotója Szlovákiából, köszönjük!)
Nincs megállás - terjed az ónos eső
A Mór-Budapest-Miskolc tengely viszonylag széles sávjában továbbra is ónos eső hullik, az Alföld északi részén és északkeleten tartósan megmaradhat ez a helyzet: akár 5 mm csapadék is hullhat ebben a formában.
Jégbe fagyva
Lasi64 és Kovács Imre friss képei Salgótarjánból és Erdőkertesről, köszönjük!
Majdnem 10 fok van a Kisalföldön
Bemelegedett a Dunántúl északi fele, a Kisalföldön helyenként már 8-9 fokig emelkedett a hőmérők higanyszála.
Jégpáncél a járdákon, lépcsőkön

Donpapa fotója a II. kerületből és Roz felvétele Turáról. Köszönjük!
Egyre többfelé esik ónos eső
A középső országrészben és északkeleten továbbra is fagyott a talaj, ám fölé enyhébb, nedvesebb levegő érkezett, így ott is ónos eső esik. Már az Északi-középhegységben sem havazik.
Balatoni jégpáncél

Fonyódi webkameránkon visszatükröződik a Badacsony, a Hotel Helikonon elhelyezett kamerán szintén szépen látszik, hogy a magyar tengert jégtakaró borítja.
Kocsival inkább ne induljunk útnak
"A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeznek az utakon. A síkosságmentesítés ónos eső esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék, ezért a közútkezelő kéri, hogy a közlekedők ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak" - olvashatjuk az InfóRádió oldalán.
Nem tud kinyitni a sípálya
"Sajnos elkezdett kialakulni a JÉGPÁNCÉL a Síparkban is! A sípályák ma nem tudnak kinyitni!" - kaptuk pár perccel ezelőtt az információt a Mátraszentistváni Síparktól.
Viharos lökések is lehetnek
A Dunántúl délies szelet ott erős, olykor viharos lökések is kísérhetik, így esernyő helyett érdemesebb lesz esőkabátot viselni - előbbit ugyanis könnyen kicsavarhatja kezünkből a szél. Jelenleg 50-60 km/h közöttiek a legerősebb lökések.
Piros figyelmeztetés északkeleten
A várhatóan tartós, akár több órán át tartó ónos eső miatt harmadfokú, azaz piros figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére.
Ónos eső a Dunakanyarban

Lantos Gábor Verőcén fotózta le kocsija ablakát, amelyen jégpáncél alakult ki. Vácott az egykori havazásnak már szinte nyoma sincs.
Szakad az eső a Dunántúlon
A nyugati országrészben már mindenütt eső esik, a jelentős melegedésnek köszönhetően itt nem kell ónos esőtől tartani.
Ónos eső az agglomerációban
Ezekben a percekben Pest megye keleti felén, valamint Nógrád megye egy részén ónos eső hullik, csúszósak az utak. Tartsunk nagyobb követési távolságot!
Megérkezett a csapadékmező
Hajnali 5 óra tájban Ausztria, Szlovénia és Szlovákia irányából belépett hazánkba az a csapadéktömb, amely - hőmérséklettől függően - a Dunántúlon esőt, a Duna vonalában vegyes halmazállapotú kicsapódást, míg északon, észak-keleten várhatóan az utakat és járdákat elborító, változó vastagságú jégpáncélt eredményezhet. Rendkívül óvatosan közlekedjünk!
Pesten már sóznak
Munkatársunk helyszíni jelentése szerint Budapesten a Blaha Lujza tér környékén már elősózzák az utakat.
Mi várható?
Várhatóan a reggeli óráktól ered majd el egyre többfelé az eső, mely az ország északi harmadában fagyhat majd le a talajra. Kezdetben hó hullhat északkeleten, de a fokozatos enyhülésben később ott is esőre, ónos esőre készülhetünk. Nyugaton estig, keleten éjszakáig tarthat a csapadék.
Figyelmeztető előrejelzés
Az Országos Meteorológiai Szolgálat tartós ónos esőre szóló másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra Észak-Magyarországra (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) és elsőfokú ónos eső figyelmeztetést adott ki Közép-Magyarország és Észak-Alföld régiókra.
Ónos eső eshet
Enyhébb, párás levegő érkezik dél felől, a magasban így megszűnik a hetek óta tartó fagy, a csapadék javarészt esőben érkezik majd. Az áthűlt talajra ugyanakkor visszafagyhat a víz, veszélyes jégbevonatot képezve. Az északi és északkeleti országrészben ónos eső hullhat, a jelenséget élőben közvetítjük.

Archívum: