illusztráció illusztráció

Szél, víz, napsütés

2009 a megújuló energiák éve is az Időképen. Saját stand a Millenárison, valós idejű széladatok. Részletek cikkünkben!

Egyre többen ismerik fel hazánkban is, hogy folytonosan növekvõ energiafelhasználásunk káros hatásaitól nem tudjuk magunkat függetleníteni, fosszilis tüzelõanyagaink pedig nem csak a távoli erdõket, tavakat károsítják. Jó példa erre a legutóbbi budapesti szmogriadó, ami bár ellenintézkedéseit tekintve inkább komikus volt, mintsem végrehajtható, mégis jelzésértékû mindannyiunk számára. Az autósok talán ma még mosolyognak a rendõrön, aki figyelmezteti õket arra, hogy elvben ma nem is közlekedhetne, ugyanez az autós 10 év múlva talán már nem lesz ilyen jókedvû. Városaink levegõje ködös lesz, opálos és nehezen lélegezhetõ; fulladozni fogunk, asztmától szenvedünk majd és az év felében az Erzsébet-hídról sem látni majd a Szabadság-szobrot.

Ez nem egy világvége-film forgatókönyve, hanem reális lehetõség itt, a Kárpát-medencében is, ha nem teszünk legalább egy kicsit ellene. Sajnos az elektromos, hibrid vagy éppen hidrogén-cellával hajtott autók elérhetetlen árúak, ám szerencsére más módja is van a légszennyezettség csökkentésének.

A szél- és napenergia a lehetõ legtisztább forrás, ami szinte korlátlanul és ingyen a rendelkezésünkre áll. Ilyen volna még a tengerek hullámzásának, árapály-ciklusainak kihasználása is, de hazánban erre sajnos nincsen lehetõség. Viszont egyre több háztartásban ismerik fel azt, hogy a világításhoz, hûtéshez-fûtéshez, tévézéshez vagy éppen laptopunk használatához szükséges energia nem csak a távvezetékeken szállított, hõerõmûvekben elõállított, amúgy méregdrága villamos energiával lehetséges.

Egyre több kormányzati és úniós program, pályázat és támogatás létezik, ami segíti a családokat, cégeket, kis- és nagyvállalatokat abban, hogy háztartási és ipari energiaszükségleteiket ilyen, tiszta forrásokból nyerhessék.

Az Idõkép.hu, hazánk vezetõ idõjárási portáljaként kiáll az ilyen törekvések mellett, és 2009-ben fejlesztéseinek jelentõs részét a megújuló energiák kinyerésének ilyen formában történõ megvalósíthatóságára optimalizálja.

Ennek egyik elsõ lépéseként 2009-ben állandó standdal jelentkezünk a májustól decemberig tartó, több mint fél éves kiállításon a Millenáris Parkban, ahol meteorológus hallgatóink és egyéb meghívott vendégek segítségével elõadásokat és prezentációkat tartunk majd a témában az oda látogató, családok és iskolai csoportok számára.

Az oktató-nevelõ célzatú társadalmi programon kívül a látogatók itt élõben is megnézhetnek és ki is próbálhatnak jó néhány, a témához köthetõ eszközt, kelléket és prezentációs elemet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy vagy több, mûködõ idõjárás-állomás is helyet kap a kiállításon, teljes kültéri állványzattal a bejárat mellett, amely fel is tölti adatait térképeinkre. Ugyanez az állomás asztali változatban a standon kézbe fogható és kipróbálható lesz, természetesen csak helyi kijelzõvel - demonstrációs célra. Emellett kipróbálható lesz ugyanott napelem, kézi szélmérõ, ventillátor és még jó néhány apró kiegészítõ, ami a kísérletezõ kedvû látogatókat segítheti a megújuló energiaforrások használata lehetõségeinek megismerésében.

A másik fontos, ehhez kapcsolódó fejlesztés (vagy inkább fejlesztési irány) 2009-ben széltérképünk és széladataink pontosságának, használhatósági szintjének javítása az Idõkép, illetve az Idõkép Pro keretein belül.

Ennek elsõ lépéseként átalakítottuk a Pro-val együttmûködni képes IP illesztõ modulok szélerõ és szélirány kiolvasó, kiértékelõ és feldolgozó szoftvereit, amely most kb. 7-szer pontosabb, mint a jelenleg is futó PC-s feltöltõk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mostantól nem csak 1 vagy 5 percenként veszünk figyelembe egy pillanat-értéket, hanem 8 mp-enként átlagoljuk és keressük a kiugró, maximális széllökés, szélerõ és szélirány jellemzõket. Ez a módszer lehetõvé teszi, hogy elkülönítsük a széllökéseket és az alapszelet, valamint nagyságrendekkel pontosabb képet ad az adott legutóbbi 1, 5 és 10 percben uralkodó szélirányra nézve is.

Ez a feldolgozási mód lehetõséget teremt majd arra is, hogy az Idõkép Pro rendszer résztvevõi teljesen valós idejû, külön ablakban, 5-10 másodpercenként frissített grafikonokat, térképeket vagy egyéb vizualizációkat kérhessenek le élõben, saját idõjárás-állomásaikra, és azok közvetlen környezetére nézve is.

Az Idõkép Pro rendszerrel együttmûködni képes új, beltéri ill. kültéri IP-illesztõ modul szoftveres és hardveres fejlesztései nem jöhettek volna létre Kiss András rendkívüli hozzáértése, segítsége és segítsége nélkül, akinek ez úton is szeretnénk köszönetet mondani. András 2009-tõl hivatalosan is az Idõkép mûszaki fejlesztési vezetõje. Köszönjük Neki!

2009. január 22.
Idõkép.hu


A Millenáris Park a Millenáris Közhasznú Kht. védjegye.
Az Idõkép Pro az Idõkép Professzionális felhasználók számára fejlesztett szolgáltatási rendszere.
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés