illusztráció illusztráció

110 km/h-s szélvihar északon

Csütörtök este Csehországban egy megdöbbentő, legalább 400 kilométeres zivatarlánc tarolt, melynek déli nyúlványa elérte hazánkat.

(Korábban) Közép-Európai kompozit radaképünkön (jobbra) jól látszik, hogy Csehországban késő délutánra egy szinte hihetelen hosszságú, minimium 350-400 kilométeres zivatarlánc alakult ki. Ha tovább halad keletnek, elérheti Szlovákia északi, ill. Lengyelország déli területeit, ahol tavaly ugyanebben a térségben tomboló óriási viharokat tornádók sokasága kísérte. Csehországban és Lengyelország délnyugati területein piros riasztás volt érvényben. A térségben orkán erejű, 130 km/h-t meghaladó széllökéseket várnak. Sopronba kora este ért a vihar szele, ahol az ágakat tört és kárt is okozott. Tekintsék meg P!T észlelőnk fényképét!

Friss (22:42): a legfrissebb radarkép szerint nemsokára eléri Sopront a vihar. Kiadták a narancs riasztást. Mosonmagyaróvár és Győr környéke is esélyes egy éjszakai viharra.

Friss (23:03): A forró és száraz levegő miatt leginkább a szél okozhat károkat, melynek erőssége a 100-120 km/h-t is elérheti. Észak-Dunántúlon ne hagyjuk éjszakára nyitva az ablakokat!

Friss (23:25): Elérte Sopront a vihar. Információnk szerint kisebb-nagyobb ágakat tör le a fákról a szél, illetve néhány cserepet is megmozdított.

Friss (23:35): Észlelőnk jelentése szerint Sopronkőhídnál porvihar tombolt, melyben a látástávolság hirtelen lecsökkent. A pozsonyi reptéren negyed 12-kor 102 km/h-s széllökéseket mértek, a zivatarláncot heves villámtevékenység kíséri.

Friss (23:42): A zivatargócok igen gyorsan, 50-60 km/h-s sebességgel helyeződnek át. Szlovákia nyugati határánál feltehetőleg egy szupercella mozog északnyugat felé. Az OMSZ az 1-3 órás riasztásaiban kiadta a narancssárga fokozatot, a Balatonnál továbbra is másodfokú viharjelzés van érvényben. A konvergenciavonal mentén kialakuló zivatarok jelenleg gyengülni látszanak.

Friss (0:07): A Győr melletti Péren 107 km/h-s széllökéseket mértek éjfélkor.

Friss (0:13): Az elmúlt percekben az OMSZ munkatársai Budapest környékén is másodfokúra emelték a riasztási fokozatot. Fél óra múlva eléri a fővárost a vihar szele.

Friss (0:22): Az MTI híradása szerint a Csehországon átsöprő zivatarlánc fákat, villanyoszlopokat tépett ki, háztetőket szaggatott fel, felfordított számos gépkocsit, míg a lezúduló víz pincéket, üzleteket öntött el. Prágában néhány helyen megrongálta a villamosvezetékeket is. Egy kidőlt fa egy asszonyt temetett maga alá, aki sajnos a helyszínen életét veszítette.

Friss (0:32): Budapesti szerkesztőségünkben élénkül a szél, áramingadozások észlelhetőek.

Friss (0:43): A legfrissebb információk szerint Lengyelországban is halálos áldozatokat követelt a vihar. 2 ember halálát kidőlt fák okozták, egy ember pedig vízbe fulladt Wroclaw térségében. Lódzban egy ember halt meg fakidőlés következtében. (MTI)

Friss (0:45): Budatétényből munkatársaink a Sopronhoz hasonlóan porvihart jelentettek, a Dunakanyarban fekvő Vácott a széllökések jelenleg a 110 km/h-t is elérik.

Friss (0:46): A Belvárosban, az Erzsébet és a Deák Tér, illetve az Astoria környékén most érkezett meg az első, 34-40 km/h-s széllökés, az alapszél folyamatosan erősödik. A Károly-körúton zacskók repülnek, nyáriasan öltözött szórakozók sietnek fedezékbe kerülni. Részletek az Astorián elhelyezett Viharvadász kameránkon láthatóak élőben.

Friss (1:04): Akár egy markáns hidegfrontnál, a légnyomás helyenként 6-8 hPa-t emelkedett az átvonulás után. A középső területeken továbbra is erős, néhol viharos széllökések csapkodják az ablakokat.

Friss (1:14): A belvárosban 80, Békásmegyeren 100 km/h-s lökéseket mérnek. A szórakozók tömegesen hagyják el az Erzsébet-teret - jelenti helyszínen tartózkodó munkatársunk.

Friss (1:24): A belváros gondozott, füves terein olyan, mintha esne az eső, pedig csak az automatikus éjjeli öntözőrendszer vízsugarát fújja el a szél, akár 30-50 méterre is. Az utcákon helyenként szeméttárolókból kiesett törmelékek csúsznak, de mintha kissé már mérséklődne a szél.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés