illusztráció illusztráció

Állózivatar Budapesten

Szerdán, a hőségriadó kellős közepén egy intenzív, jégesővel keveredő zápor (zivatar) ontotta magából az égi áldást szinte mozdulatlanul, órákon át. Videóval!

Immár második napja vannak jelen hazánkban az ún. "állózivatarok", amelyek nem igazán jönnek "sehonnan",  és nem is igazán tartanak sehová, egyszerűen csak kialakulnak és megszűnnek, mintha ott sem lettek volna. Ezek a zivatarok ált. nem kapcsolódnak semmilyen fronthoz, inkább csak a rendkívül erős nappali besugárzás által létrehozott feláramlás kelti életre őket, még csekély légnedvesség esetén is.

Ettől függetlenül a felfelé száguldó felhőtornyok előbb-utóbb beleütköznek egy-egy magassági  hidegcseppbe, vagy éppen a troposzféra felső, 8-10 km-es határába, és ott elkerülhetetlenül kicsapódnak - heves zápor, zivatar, vagy éppen jégeső formájában.

Ez történt a hét első felében, tegnap és tegnapelőtt is - a hét közepén a fővárosban gyakorlatilag 2-3 óráig egy helyben állt egy intenzív zivatarcella, amelyből néhány helyen fagyott csapadék is hullott. Radarunk szinte végig, élőben volt elérhető az Időkép nézői számára.

Az Időkép-Meteopress radar Bp./HD felvételét 720p módban érdemes megnézni.

Valamivel később, szürkületkor ill. sötétedés után Budapesttől délre, ill. nyugatra alakult ki 2-3 intenzív cella, amelyek először hatalmas üllőt vetettek az esti égboltra, majd igen inzenzív villámlás közepette a fővárostól 20-30 km-re erősödtek meg igazán. 

A jelenség mintegy másfél-két órán át tartott még, mielőtt elenyészett. Várjuk érintett nézőink véleményét, élményeit, fotóit, videóit, Köszönjük!

A következő képet Tóth Zoltán II. kerületi olvasónk készítette a Martonvásár környéki zivatarcelláról, köszönet érte!


Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés