Hirdetés
Narancs figyelmeztetés zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek

Délután záporok, zivatarok jönnek

Pénteken egy hullámzó hidegfront hatására nyugat felől a Dunántúlon, majd a középső tájakon is egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és a délutáni, esti órákban több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok is. A hidegfront előoldalán a déli-délkeleti szél többfelé élénk, erős lesz. Nyugaton már nem kell a hőségtől tartani, a csúcshőmérséklet a Dunántúl nyugati felén 28-31, máshol 31 és 40 fok között alakul.

Szombaton gyakran erősen felhős lesz az idő, és több tájegységünkön kell számítani záporokra, zivatarokra, valamint hevesebb viharok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Sokfelé élénk, helyenként erős lehet az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 36 fok között alakul, északkeleten lesz a legmelegebb.

Vasárnap sok felhő lesz az égen, és sokfelé kell számítani esőre, záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra is. Az északias szél az ország nagy részén élénk, erős, a Dunántúlon többfelé viharos lehet. Napközben 20-31 fokra van kilátás, északkeleten lehet a legmelegebb, a Dunántúlon a leghűvösebb.

Hétfőn és kedden is még többfelé kialakulhat időnként eső, zápor, zivatar. Hétfőn sokfelé élénk, erős, néhol viharos lehet az északias szél, kedden már csak nyugaton, északnyugaton lehetnek erős széllökések. Hétfőn 20 és 32, kedden 23 és 30 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, a csapadékosabb tájakon mérhetjük az alacsonyabb maximumokat.
Kiadta: Bayer-Szabó Bea (ma 08:42)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Nyári ruha, esernyő
Nyári ruha, esernyő
Hirdetés
19 P
36
20
20 Sz
25
20
jeles nap
23 K
25
16
24 Sz
26
16
25 Cs
27
17
26 P
29
17
27 Sz
32
17
28 V
32
17
29 H
32
18
30 K
31
17
31 Sz
30
16
1 Cs
28
15
2 P
28
16
3 Sz
26
17
4 V
26
17
5 H
23
15
jeles nap
6 K
24
15
7 Sz
23
14
8 Cs
25
13
jeles nap
9 P
26
13
Hirdetés

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékalacsony
Csalánfélékközepes
Útifűalacsony
Libatopfélékközepes
Kenderfélékközepes
Parlagfűmagas
Ürömalacsony
Gombákmagas
Itt a parlagfűszezon

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas, az Észak-Alföldön nagyon magas szintet érhet el.

A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas tartományban alakul.

Az üröm és a kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes, helyenként magas lehet.

Helyenként közepes szintet érhet el a libatopfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja.

A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országszerte magas, helyenként nagyon magas szintet ér el.

Hirdetés

Orvosmeteorológia

Pénteken a kánikula miatt még sokan tapasztalhatnak migrént, illetve koncentrálási problémákat, tompaságot és vérnyomás-problémákat.

A szívbetegek és keringési rendellenességgel küzdők könnyen kimerülhetnek.

Többeknél jelentkezhet alvászavar, ennek következtében napközben kialvatlanság, fáradtság.

A naposabb tájakon fennáll a napszúrás veszélye is.

A szelesebb tájakon élők ingerlékenységet, nyugtalanságot is tapasztalhatnak.

A hőségben különösen ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra, érdemes könnyű ételeket fogyasztani.

A Dunántúlon élők már érezhetik a közelgő hidegfront okozta tüneteket, körükben görcsös panaszok, fejfájás jelentkezhet, valamint zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, így ők lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben.

11 és 16 óra között a napos tájakon és időszakokban erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Közlekedésmeteorológia

Pénteken nyugat felől a Dunántúlon, majd a középső tájakon is egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és a délutáni, esti órákban több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok is lehetnek, így ezeken a tájakon ekkor vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők, helyenként vízátfolyások is kialakulhatnak.

Zivatarok környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, a viharos széllökések pedig jelentős mértékben ronthatják a járművek menetstabilitását.

A déli-délkeleti szél zivataroktól függetlenül többfelé élénk, erős lesz, mely szintén ronthatja az autók egyensúlyát.

A napos tájakon és időszakokban vezetés közben érdemes lesz napszemüveget viselni.

A hőségben tompulhatnak reflexeink, nő a reakcióidő.

Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk körültekintően! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Pénteken napközben megnövekszik a felhőzet a tó térségében, és délutántól nagyobb területen eső, zápor, zivatar is kialakulhat. Élénk, olykor erős lesz a szél. Délután 31-36 fok körül alakul a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokot hűlhet a levegő. 11 és 16 óra között a napos időszakokban erős lesz az UV-sugárzás.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
25°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Pénteken és szombaton a napos időszakok mellett többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok az Adria térségében. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a szél. Pénteken 26 és 33, szombaton 25 és 30 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Részletes előrejelzés
felhős
24°C
felhős
30°C
felhős
31°C
Horvátország térkép