illusztráció illusztráció

A Nap élőben

A hétfő hajnali, M9-es napkitörés és születésnapunk együttesen ihlették életet adó csillagunk aloldalának létrehozását.

8 éves az Időkép, ennek alkalmából a következő napokban számos fejlesztésről rántjuk le a leplet. Elsőként a téma aktualitása miatt a napkitöréseket figyelő oldalunk kerül nyilvánosságra.

Ahogy azt a 2012-es, "Végső visszaszámlálás" c. cikkünkben ígértük, némi - tudományos alapot sem nélkülöző - apró meglepetéssel szolgálunk a maja hitvilág 2012-es világvége - jóslatain túlra is tervező nézőink számára.

Ahogy központi csillagunk a 11 éves ciklus legújabb, 2013-as maximumához közeledik, egyetlen oldalra gyűjtöttük a naptevékenységet élőben vizualizáló képeket, animációkat és ábrákat. Emellett az űridőjárás legfontosabb, akár szabad szemmel is látható, vagy életünkre közvetlenül hatással lévő események horizontját is bemutatjuk; így például a kollekcióban megjelenik az Aurora Borealis (más néven a sarki, vagy északi fény)  NASA által becsült megfigyelhetőségének pillanatnyi határa.

Saját tartalomként létrehoztunk a Képtárban egy teljesen külön kategóriát, amelybe csillagunk, illetve az űridőjárás iránt érdeklődő megfigyelőink feltölthetik saját fotóikat, videóikat. Ezek készülhetnek magáról a Napról  megfelelő szűrővel, és/vagy napkeltekor, napnyugtakor; de ide várjuk az esetleges északi/sarki fény fotókat is (ha valakinek sikerül lencsevégre kapnia ezt a hazánkban a gömbvillámoknál is ritkább tüneményt).

www.idokep.hu/nap

Most történik

Különös aktualitást ad aloldalunknak a hétfőn hajnalban, magyar idő szerint hajnali 4 óra 59 perckor történt hatalmas, masszív korona-kitörés ("flare"), amely több millió km/órás sebességgel száguld éppen most a Föld felé.

A kitörés erőssége rendkívül nagy - M9-es besorolású volt, amely éppen csak elmarad az X-skálától, amely már az extrém űridőjárást jellemző eseményeket, illetve kísérőjelenségeket vetítheti előre. Gyönyörű északi fényt okozhat, ugyanakkor veszélyes is lehet; megzavarhatja a műholdak, így a GPS navigációs rendszerek működését is, fennakadásokat okozhat az áramellátásban és a kommunikációban is.

A mostani kitörés milliárdnyi apró részecskét tartalmazó lökéshulláma a becslések szerint kedden (magyar idő szerint 15 órakor, +-7 óra bizonytalansággal, vagyis reggel 8 és este 10 között) éri el a Földet. Ha szerencsénk lesz, tiszta időben, éjjel, fényszennyezéstől mentes magaslati pontokról akár Magyarországról is megpillanthatjuk az északi fényt.

Mi történne egy X-skálájú kitörés esetén?

Bár az ilyen erősségű flare-ek és koronakitörések igen ritkák, egy-másfél éven belül jó eséllyel talákozhatunk majd ilyennel. A 2013-ra becsült naptevékenységi maximum tartogathat ilyeneket és hatása civilizációnkra nézve bizonyos okok miatt pusztítóbb lehet, mint korábban valaha.

Ezzel kapcsolatban hamarosan cikksorozatot indítunk, amelyben megpróbáljuk részletesen elemezni, milyen társadalmi, gazdasági és szociális jelenségek sorát indíthatja el az esetleg dominószerűen összeomló navigációs, kommunikációs, logisztikai és energetikai infrastruktúra.

Reméljük, tetszik majd nézőinknek Nap aloldalunk, és - amellett, hogy érdeklődve nézegetik majd a NASA látványos fotóit és videóit - akár saját fotóikkal is hozzájárulnak annak sikeréhez. Köszönjük!

Frissítve (január 28.): Oldalunkat egy röntgensugárzást jelző grafikonnal is kiegészítettük.

Forrás: NASA, NOAA, Időkép (Képtár, Cikkek)

2012. január 23.
Időkép.hu

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés