illusztráció illusztráció

A szombati pirkadat előtt lesz a Leonidák maximuma

Óránként 5-öt, 6-ot is kívánhatunk, ha jó helyen leszünk a csillaghulláskor.

Az őszi hónapok egyik legismertebb meteorraja a Leonidák. Ezen a héten éri el maximumát, november 17-éről 18-ára (azaz péntekről szombatra) virradó éjjel produkálhatja a legtöbb hullócsillagot. Viszont idén, valamint a következő években is jócskán elmarad a maximuma attól, hogy igazi meteorzáport láthassunk - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

A péntek esti órákban még nem igazán lesz érdemes kémlelni az eget, ugyanis a radiáns későn kel fel. Így valójában csak az éjfél utáni órákban érkezhet meg a hullócsillagok java.

A legtöbb meteort a szombati pirkadat előtti órákban láthatjuk,

de akkor is csak óránként 5-6 hullócsillag ragyoghat fel felettünk. A Hold fénye ezen az éjjelen nem lesz zavaró tényező.

illusztráció
Meteor Csákvárról nézve - a kép illusztráció | Fotó: Sbaliko

Az oroszlán csillagkép fejénél van a Leonidák meteorraj radiánsa, azaz a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja. Valójában az 55P/Tempel-Tuttle üstököshöz köthető ez a meteorraj, amelyből származó porszemcsék nagyon gyorsan mozognak. Ezért általában csak rövid ideig ragyogó hullócsillagok villannak fel az égen, mikor a meteorraj darabjai elégnek a Föld légkörében, de egy-egy meteor akár nagyon fényes is lehet, illetve akadhat köztük egy-két olyan is, melyek füstnyoma megmaradhat az égen.

Felhős vagy derült lesz az ég?

A jelenlegi számítások szerint november 18-án éjjel 1 óra és a szombat hajnal közötti időszakban a Dunántúlon és helyenként a középső tájakon lehet szakadozottabb a felhőzet, így ezeken a tájakon nyílik esélyünk a Leonidák meteorraj hullócsillagait megpillantani. Máshol sajnos még összefüggő lehet a felhőtakaró, helyenként a keleti, északkeleti országrészben még az eső is eshet.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Sbaliko (Csákvár) - a kép illusztráció

Szavazás

Szoktál kívánni, ha hullócsillagot látsz?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés