Áradás és havazás okoz fennakadást az olaszoknál

| 2019. november 18. 13:36 | Frissítve:
Napok óta esik, hol hó, hol eső az Olaszországot és az Alpok hegyeit ostromló mediterrán ciklon területén.

Nagy mennyiségű esőt és havazást okoz a múlt héten kialakult mediterrán ciklon a tőlünk nyugatra fekvő államok területén. A hazánkat is érintő csapadékzóna, szerencsére, nem jelentett rendkívüli időjárást, Olaszország viszont komolyabban megsínylette a ciklon átvonulását. A délebbi régiókban a villámárvizek, áradások mosták el a hétvégét, és okoznak jelenleg is károkat az országban, északabbra, az Alpok magasabban fekvő tájain pedig több méterre hízott a hótakaró, megbénult a közlekedés, útlezárások nehezítik egyes települések megközelítését, többfelé lavinaveszély lépett életbe.

A legnagyobb problémát a sűrűn lakott területekre érkező özönvíz jelentette. Toscana régióban nagy területen a 100 millimétert is meghaladta a csapadék 24 órás összege. A tetemes mennyiségű eső következtében jelenleg is több mint 40 településen zárva tartanak az iskolák. Emilia-Romagna régió Modena megyéjében nemrég átlépte a gátat Finale Emilia folyója, itt evakuálásra is sor kerülhet. A Velencében kialakult árvíz felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat és történelmi helyszíneket veszélyeztethet. A tűzoltóknak csak Velence városában majdnem 800 helyre kellett kivonulniuk, az áradás 160 centiméteren tetőzött, a híres Szent Márk téren térdmagasságig állt a víz.

 

Áradás Velencében (november 17.) /la Repubblica/

Modena (november 17.)

Pisa (november 17.) /Rete Meteo Amatori/

A hegyekben téli hónapokat meghazudtoló havazás vette kezdetét, mely Olaszország északi és Ausztria déli részére is kiterjedt. Az olasz térségben sokfelé 100 centimétert, az osztrák csúcsokon a 150-200 centimétert is eléri a hóvastagság. A hét első napjain nagy területen további 30-40 centi friss havat várnak. A Síelők.hu arról számolt be, hogy több tucatnyi lavina indult meg a völgyek felé, egyes régiókban legmagasabb fokozatú lavinaveszélyt rendeltek el. Lavinákról készült felvételek érkeztek többek közt Tirol déli és keleti területeiről is.

Solda (november 17.) /Rete Meteo Amatori/

 

Videó az Olaszország északi részén található Livigno településről (november 17.) /Livigno is magic/

Alto Badia (november 16.) /Bioch - Rifugio - Hütte/

Borítókép: Rete Meteo Amatori


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |