Kurunczi Rita | 2012. november 14. 18:59 | Frissítve:

Darvak vonulása

Évről évre madarak ezrei jelennek meg a Hortobágy és a Dél-Alföld pusztáin. Idén 112 ezren jöttek.

A Hortobágy és a Dél-Alföld pusztákkal övezett tavain évről évre megállnak pihenni a melegebb tájak felé tartó darvak, melyek akár egy-másfél hónapig is itt maradnak országunkban.

A több ezer madárból álló csapat idén szeptember végén - októberben jelent meg nálunk, hajnalonként és az esti órákban rendkívüli látványt nyújtanak, amikor tömeges fel- és leszállást hajtanak végre

A Magyar Daruvédelmi Munkacsoport honlapján október végén azt olvashattuk, hogy a műholdas adatok és a megfigyelések szerint idén a korábbinál kevesebb madár érkezett, amely leginkább a meleg időnek köszönhető. Miután még nem fagytak be az éjszakázó helyül szolgáló vízfelületek, biztonságosan át tudták vészelni az estéket, valamint - mivel máshol is az időjárás függvénye a betakarítás - természetes táplálékuk mellett a mezőgazdasági területek is ellátták a csapatokat.

Lauer Márta, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa azonban szerkesztőségünknek megírta, hogy az október utolsó csütörtökén tartott szinkronszámlálás szerint 113 ezer daru volt a Hortobágyon, ami új rekord, a korábbi 103 ezerhez képest. A számlálásokat minden héten 1 bizonyos napon tartják (évek óta mindig csütörtökön), az összes éjszakázóhelyen egyszerre számolva meg a behúzó darvakat. Ezt a feladatot a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai végzik. "Hiába tehát az idei gyatra kukoricatermés, mégis rekordmennyiségű daru vonult rajtunk keresztül" - jellemezte az idei helyzetet Lauer Márta. (Balra fent a Hortobágyi Nemzeti Park fotója, köszönjük!)

A darvak általában jellegzetes V-formában repülnek, ezt a pillanatot kapta lencsevégre Adrinatic nevű észlelőnk is (lásd fent), köszönjük!

"A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált, hazánk és a Vajdaság teljes területét lefedő, hetente egyidőben végzett daruszámlálások alapján, az idén ősszel szokatlan darumozgalmakat tapasztaltak a szakemberek. Egyrészt a meleg őszelő következtében az átlagostól jóval később érkeztek hazánkba az északi darucsapatok, másrészt viszont mind a Hortobágyon, mind a Körös-Maros Nemzeti Parkban a madarak összlétszáma újabb rekordot döntött (a Hortobágyon közel 113 ezerrel, a Dél-Tiszántúlon eddig 24 ezer madárral tetőzött) az egyidőben éjszakázó madarak száma. A számlálásokat a Hortobágyi, Kiskunsági, Körös-Maros és Fertő-Hanság Nemzeti Parkok szakemberei végzik önkéntesek segítségével, a Hortobágyon tizenhetedik, az egész országban pedig hatodik éve minden őszi hétnek ugyanazon a napján. Ezzel hazánk Európában egyedülálló adatsorral rendelkezik, aminek segítségével a darvak vonulása mellett élőhely-kezelésekhez is fontos információkhoz juthatunk" - írta meg szerkesztőségünknek később a Hortobágyi Nemzeti Park Oktatási és Turisztikai Osztálya.

Lóki Csaba képsorozata a darvakról:

Cimkék: ,
Kommentek: 8 db

Kapcsolódó hírek

 • Megint leomlott a fonyódi löszfal A sok eső miatt újra megindult Fonyódon a löszfal, részben a 7-es főutat is lezárták.
 • Itt az új iPhone app Élőben frissülő időképpel, hőtérképpel, grafikonokkal és iPhone 6 támogatással érkezik az új verzió.
 • Enyhe, kora tavaszias hétvége Gyakran felhős, többször szeles, de enyhe idő várható a hétvégén, a március is kora tavaszi idővel köszönt be.
 • Ez történt 2014-ben A korábbi évek átlagánál melegebb és csapadékosabb évet tudhatunk magunk mögött. Ennek ellenére elmaradtak a hőhullámok.

Hozzászólások

 • Elmúlt 2héten nagyon sokat láttam, pont házunk felett repültek :) :)

 • Íme: http://www.idokep.hu/keptar/album/Term%C3%A9szet/kep/2943

 • Aki közép magyarországon lakik annak nem kell feltétlenül a Hortobágyra utaznia. Évről, évre Perkáta határában is lehet látni több ezer darabot....

 • Ma reggel részem volt látni a darvak vonulását, az ablakból láttam őket, gyönyörű volt! A hangjukra lettem figyelmes,aztán pedig a látvány lenyűgözött. :)

 • Kovács Natália (anyacaka): Ne nagyon vágyódjál a keleti határhoz közeli területekre. Szerintem maradj csak ott, 30-35 km-re az osztrák határtól. :D Ide max látogatóba érdemes jönni, pl darvak vonulását nézni, utána meg uzsgyi vissza győr-mosonba. :P

 • Miért csak a Hortobágy vagy környékére jönnek vonulni? Máshol hol figyelhető meg Magyarországon?

 • Szívesen laknék arra, hogy megnézhetném...

 • Szép állóképek sorozata, de videónak mégse nevezzük!

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

(30 észlelés szükséges)

Regisztráció

Riasztás
Havazás, síelés Horgász

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2015. Adaptive Média Twitter Google+ Facebook
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak