Elektromos busszal a Margitszigeten

| 2011. szeptember 27. 19:52 | Frissítve:
A cseh SOR EBN elektromos autóbuszt szeptember 27. és október 4. között lehet kipróbálni a 26-os autóbuszok útvonalán.

A 85 férőhellyel - ebből 19 ülőhellyel, és egy kerekesszék-hellyel - rendelkező hosszú SOR EBN 10,5 autóbusz hajtása teljesen elektromos. A működéshez szükséges energiát korszerű lítium-ionos akkumulátorok tárolják, a vízzel hűtött aszinkron háromfázisú, 120 kW-os (163 lóerős) motor szabályzását korszerű félvezetőkből felépített átalakító biztosítja. Átlagos utasterhelés mellett egy töltéssel 130-160 km megtételét garantálja a gyártó, de a műszaki leírás szerint napi használatban 20 százalék alá nem szabad meríteni az akkumulátorokat. A feltöltés lassú töltés esetén 6-8 órát vesz igénybe. Az ehhez szükséges töltőoszlopot a teszt idejére az ELMŰ ingyenesen biztosítja a BKV Zrt. számára.

A 10,37 méteres, háromajtós jármű legnagyobb előnye, hogy környezetbarát hajtásának köszönhetően egyáltalán nincs lokális károsanyag-kibocsátása, és a dízelmotorokhoz képest várhatóan az üzemeltetése is lényegesen olcsóbb. A 80 km/órás végsebességű elektromos autóbusszal délutánonként találkozhatnak a Margitszigeten. Menetrendje, műszaki leírása, valamint a róla készült fotók itt találhatóak.

A teszt-autóbuszon való utazás most is ingyenes, cserébe csak utasok véleményét kéri a BKV. Különösen számítanak a véleményekre az utasülések számát, elhelyezkedését, az ülések közötti folyosó méretét, a kapaszkodók mennyiségét, a kapaszkodási lehetőséget illetően, de hasonlóan lényeges szempont az utazás során tapasztalt komfortérzet, valamint a jármű megjelenése, esztétikuma is.

Forrás: [origo], BKV


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |