illusztráció illusztráció

Elfoglalta téli szállását Kikelet, hazánk legrégebben áttelelő gólyája

Bizony, vannak olyan példányok, akik nem repülnek el délre. Kikelet például Hortobágyon fészkel.

A legtöbb gólya nem hazánkban tölti a hideg, téli hónapokat, azonban - ahogyan azt már a minap is láthattuk -, vannak olyan példányok, akik egész évben Magyarországon maradnak, nem repülnek el melegebb éghajlatokra, hogy aztán tavasszal visszatérjenek hozzánk.

A menetrend a szokásos: január közepe táján érkezett meg Kikelet

Kikelet névre hallgat az a madár, aki a legrégebb óta Magyarországon áttelelő gólya címet viseli: ő az utóbbi néhány évben január közepétől mindig megjelent a Hortobágyon található fészkén, s februárban általában már az otthonát rendezgette, míg a párját várta.

A Telelő gólyák - Gólyateleltetés nevű Facebook csoportban jelent meg pár nappal korábban a hír, hogy Kikelet idén újra a szokásos menetrend szerint jelent meg Hortobágy településen, egészen pontosan 2024. január 24-én.

illusztráció
Kikelet | Fotó: Molnár Mária (Telelő Gólyák - Gólyateleltetés)

Molnár Máriának, aki hosszú évek óta figyelemmel kíséri a fehér gólya mozgását, a gyűrűszámát is sikerült leolvasnia, így semmi kétség, hogy Kikeletről van szó. 

A madár egyébként már egyáltalán nem fiatal, annyit lehet még tudni róla, hogy 2007-ben súlyosan megsérült, amikor feltehetőleg nekirepült egy vezetéknek, kevés remény volt a felépülésére.

Borítókép: Molnár Mária (Telelő Gólyák - Gólyateleltetés)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés