Eltűnhet egy alaszkai falu

| 2013. augusztus 1. 14:15 | Frissítve:
A következő bő egy évtized alatt a víz eltüntetheti az alaszkai Kivalina falucskát, örökre.

Az itt élő eszkimók lehetnek az Egyesült Államok első klímamenekültjei. A közel 400 inuit őslakos vadászatból és halászatból él. A települést eddig a sarki jég védte a Bering-tenger haragos hullámaitól, azonban az elmúlt két évtizedben a jég drámaian visszahúzódott, így a víz eróziója egyre erősebb hatást fejt ki a partszakaszra. Ezért Kivalina homokos partja egyre inkább a víz martalékává válik. 2008-ban a parton egy védőfalat húztak fel, de nem igazán tudja ez sem megvédeni a falut. Két évvel ezelőtt egy nagy vihar miatt már sor került evakuálásra. Jelenlegi számításik szerint 2025-re a falu teljesen lakhatatlanná válhat.

Azonban Kivalina esete nem egyedi példa. Alaszka arktiszi régióiban sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. Ahogy emelkedik a tengerszint, az erózió három további inuit falu lerombolásával fenyeget, valamint nyolc másik település is veszélyben van. Kivalina lakóinak ezért egy új település építését tervezik egy magasabb helyen úttal, házakkal, iskolával. A jég elvokonyodása, eltűnése a vadászidényt is megnehezíti.

Kivalinától északra felszik Barrow (Alaszka legészakibb települése). Errefelé már nincsenek utak, csak a tundra. Régebben a jég vastagsága télen a 3 métert is elérte, de most már alig haladja meg az 1 métert. Ez a hely az Arktisz tudományos városa is egyben, ugyanis nyáron rengeteg kutató vizsgálja itt a sarkvidéki jég változásait.

Forrás: BBC


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |