Ez történt júliusban

| 2014. augusztus 3. 12:29 | Frissítve:
Az elmúlt száz év legcsapadékosabb júliusai közé fog tartozni az idei, a felhőszakadásokból egyes tájakon 200 mm-nél is több esett.

Július első hidegfrontjára nem kellett sokat várni. 2-án este a Dunántúl nyugati felén, majd az éjszaka folyamán keletebbre, illetve északon is zivatarok törtek ki a front nyomán. Napközben aztán nyugat felől felszakadozott a felhőzet. Nyugaton és északon esett jelentősebb – 10 mm feletti – mennyiségű eső. Nem esett vissza a hőmérséklet, maradt az átlagosan meleg idő. 3-án este és 4-én hajnalban több szerencsés olvasónk éjszakai világító felhőket kapott lencsevégre, látványos felvételek készültek. 4-től erősödő déli áramlással afrikai eredetű, a korábbinál jó néhány fokkal melegebb légtömegek érkeztek fölénk. Melegebbé váltak az éjszakák, a nappali csúcshőmérsékletek pedig egyre inkább meghaladták a 30 fokot.

 

 

Országos viszonylatban a kánikula 7-én tetőzött, hét megyére másodfokú hőségriasztást adtak ki. 8-án egy délnyugat felől érkező hidegfront vetett véget a hőségnek, délnyugaton már hajnalban zivatarokra ébredhettünk. A nap folyamán a júliusi eleji viharok átterjedtek más égtájak felé, legkésőbb északkeleten frissült fel a levegő. A felhőszakadással, olykor erős széllökésekkel kísért zivatarokból másnap sem volt hiány, Debrecenben tubát láttak, míg máshol egy-két óra leforgása alatt 20-40 mm esett. 10-én újabb zivatarok érkeztek, Baján szupercella söpört át. Több helyen elképesztő felhőstruktúrával vonultak el aviharok, ezúttal az ország déli megyéi kaptak jelentős mennyiségű csapadékot. A kedvezőtlenre fordult időjárás miatt második alkalommal is elhalasztották a Balaton-átúszást. Mindeközben Szombathelynél egy érdekes jelenségre figyelhettünk fel, lyukfelhőt fotóztak.

 

 

A következő napokban némileg jobbra fordult időjárásunk, ugyanakkor az igazán kellemes nyaralóidő nem tért vissza. A délelőtti sok napsütést követően délutánonként többfelé megnövekedett a gomolyfelhőzet és szórványosan záporok, zivatarok alakultak ki, melyek az éjjelek folyamán „elültek”. 11-én az egyik erősebb cellát kísérő felhőszakadást követően Budapest több kerültében hömpölygött a víz. Szerencsére 12-én este általában kevés volt a felhő felettünk, így zavartalanul gyönyörködhettünk a szuperholdban. 13-án ismét erőteljesebb volt a gomolyképződés, zivatarok kényszerítették a napozókat védett helyre.

 

20-ig egy fokkal még kevesebb helyen voltak záporok, zivatarok, ebből tulajdonképpen csak a 17-e volt kivétel. Ekkor átmenetileg a kissé nedvesebb és labilisabb levegő hatására az ország több pontján – nagyobb számmal északon – felhőszakadássalsért zivatarok hoztak felfrissülést. A soron következő hétvégén ugyanakkor csaknem zavartalan napsütés volt jellemző. Az egyre melegebb miatt hőségriadót rendeltek el, 20-án és 21-én tetőzött a kánikula, helyenként közel 35 fokot mértek. Olvasóinkban felmerült a kérdés hol marad a felhőtlen nyár, igyekeztünk kielégítő választ adni rá.

Ezzel tehát ismét változékony időszak kezdődött, 21-én szórványos zivatarok hoztak felfrissülést a kánikulát követően. A Balaton és a Hajdúság felett is tubát láttak. A főváros térségében intenzív és huzamosabb ideig tartó esőzés volt, az agglomerációban sokfelé 50-70 mm esett egyetlen egy nap alatt. 23-án a Balatonra látványos felhőzettel érkezett egy vihar, heves kísérőjelenség nem kísérte. A soron következő két napban főleg északon és északkeleten voltak záporok, zivatarok; ettől függetlenül azonban a napos, gomolyfelhős, kánikulai idő volt jellemző.

 

 

A nyár második hónapjának vége is a változékonyság jegyében telt. Végig sekély ciklonális mező és részben hazánk érintésével elhaladó hideg légörvény határozta meg időjárásunkat. A meleg, fülledt, labilis légrétegzettségű levegő kedvező feltételekkel szolgált a sorozatos záporok, zivatarok kialakulásának. Az első komoly események 27-én következtek be. Ekkor már délelőtt a földet érintették a felhők, majd még több helyen törtek ki zivatarok, melyeket felhőszakadás és viharos széllökések kísértek. Szeged belvárosa az esti zivatar után a lagúnák városává vált, 93 mm zúdult le aznap. 28-án ugyan kevesebb helyen, de meglepetésszerűen öntöztek az égiek. 29 én egy kisebb, de annál erősebb zivatarcella áthaladását követően Újpesten az autók tengelyig ért a víz. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Alsóbereckiben minden bizonnyal tornádó söpört végig, gyökerestől dőltek ki a fák, háztetők tűntek el. A hónap utolsó vihara 30-án csapott le országunkra, egy zivatarlánc haladt át hazánk nyugati felén. Nyugaton és a Balatonon intenzív felhőszakadás és erős villámtevékenység kíséretében érkeztek a zivatarok. A legnagyobb vihar Kisbéren söpört át, 3-4 centis jégdarabok hullottak ott, Zalában pedig özönvízszerű esőzés volt.

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |