illusztráció illusztráció

Havat hoz a Mikulás a Dunántúlra

Nem is keveset, nyugaton-északnyugaton 15-20 centi is hullhat.

Ismét változás előtt áll időjárásunk, érkezik a soron következő mediterrán ciklon, ami pár fokkal enyhébb, de újra nedvesebb levegőt szállít majd fölénk. Csütörtökig főleg a Dunántúlon hullhat nagy mennyiségű csapadék, a Győr-Nagykanizsa vonal mentén akár 30-40 milliméter.

Kedd reggel az agglomerációban és északon már előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, de legfeljebb lepel - 2, 3 centiméter friss hó hullhat.

illusztráció
Kedd reggel északon havazhat | Fotó: Nixeed

A déli óráktól délnyugaton elered az eső, majd a csapadék északkelet felé terjeszkedik, estig főként a Dunántúl déli és keleti felén, illetve a Duna mentén eshet, a főváros környékén este gyenge ónos eső sem zárható ki.

Szánnal érkezik a Mikulás a Dunántúlra

Szerdára virradóan a Dunántúlon dél felől újabb hullámban érkezik a csapadék: a kezdeti esőt átmeneti ónos eső, havas eső, majd havazás váltja fel, szerda reggel nagyjából a Tatabánya-Pécs vonaltól nyugatra ébredhetünk havazásra. Napközben is főként az említett vonaltól nyugatra folytatódik a havazás, majd lassanként kelet felé terjeszkedik a csapadékmező, de a középső tájakon inkább eső, havas eső valószínű. Este a Dunántúl keleti részén, a főváros környékén és az Északi-középhegységben is havazás válthatja az esőt. 

10-15, a Bakonyban és a Kisalföldön 15-20 cm hó hullhat

A Dunántúl nagy részén hosszú idő után így havazással telhet Mikulás napja, nyugaton, északnyugaton sokfelé vastagabb, 10-15 centiméteers hótakaró is kialakulhat, sőt a Bakonyban és a Kisalföldön még ennél is több hullhat.

illusztráció

A csapadékzóna súlypontja csütörtökön kelet felé helyeződik, itt inkább eső, havas eső lehet a jellemző csapadékforma. A Dunántúlon a havazás fokozatosan megszűnik, viszont feltámad az északnyugatira forduló szél.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Szemán Viktor (Debrőd)

Szavazás

Jó helyen leszel az országban?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés