illusztráció illusztráció

Hol holdkoszorú, hol felhő takarta a Hold és a Szaturnusz párosát

Nem a legjobbak az időjárási feltételek a megfigyeléshez, de néhány szerencsésebb észlelő azért elkapta az együttállást.

Sajnos az időjárás most nem a mi oldalunkon áll, az ország nagy részén felhők takarják az eget, délnyugaton pedig helyenként párásság rontja a látási viszonyokat. Pedig neves égi esemény, a Hold és a Szaturnusz együttállása figyelhető ma meg az esti égbolton.

A Szaturnusz a Holdtól kicsit magasabban és jobbra található, párosuk nagyjából késő este 23 óra körül bukik a délnyugati-nyugati horizont alá.

illusztráció
Igen, az a picike pont ott a Szaturnusz| Fotó: Szerkesztőségünk

A Hold körül több helyről is megfigyelték az ún. koszorú-jelenséget, mely akkor tud létrejönni, ha egy megfelelően vékony és egyenletes cseppeloszlású rétegfelhőn átsüt a Hold fénye. 

illusztráció
Holdkoszorú és a Hold-Szaturnusz páros | Fotó: Kolibakata

Volt, akinek egyéb érdekességet sikerült lencsevégre kapnia az este folyamán, egészen pontosan a menetrendszerint Antalyából Londonba tartó repülőgépet:

illusztráció
Azért ez is egy ritka pillanat | Fotó: Prikoszovits Attila

A következő bolygóegyüttállásra egyébként nem kell olyan sokat várnunk, 5 nap múlva, november 25-én a Hold és a Jupiter párosát figyelhetjük majd meg.

Borítókép: Kolibakata

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés