Ismét meteorokban gazdag éjszakánk lehet!

Jónás Károly | 2011. december 13. 17:00 | Frissítve:

Ma este várható a Geminida meteorraj maximuma, szerencsés esetben több tucat hullócsillagot láthatunk.

A Geminida meteorraj idén december 14-én helyi idő szerint, este 20 órakor éri el maximumát, de az ezt megelőző, illetve követő napokban is sok hullócsillag tűnik fel az égen.  Sajnos az észlelést idén nagyban befolyásolja az erős holdfény, ezért a halványabb meteorok még fényszennyezéstől távoli, tiszta egű helyekről sem könnyen figyelhetők meg. Közvetítés itt!

Az előrejelzések szerint ma az esti órákban egyébként is egyre több helyen vastagszik meg a felhőzet. A raj tagjai közepes sebességüek, kb. 35km/s és sok közöttük a viszonylag fényes hullócsillag. A maximum idején, derült idő esetén akár óránként több tucat hullócsillag is feltűnhet az égen! Ez átlagos aktivitásnak számít, eléri a nyári csillaghullás, a Perseidák maximumát. A Geminidák azonban kevésbé ismert raj a nagyközönség számára, mert a téli hidegben az emberek nagy része nem szívesen sok időt a szabad ég alatt. A Geminida meteorraj radiánsának helyzete este, délkelet felé tekintve

A fenti képen a Geminida meteorraj radiánsának helyzete látható este, délkelet felé tekintve.

A Geminida meteorraj eredetét illetően kilóg a társai közül: míg a többi meteoráramlatot, mint például a nyári Perseidákat üstökösmagok szórták szét útjuk mentén, addig a Geminidák szülő égiteste a Phaethon nevű kisbolygó. A Geminidák 2007-es jelentkezéseUgyanakkor elképzelhető, hogy egykor ez is üstökös volt, csak az idők során elvesztette gáz és por anyagának nagy részét, és mára már inaktív lett, nem produkál kómát és csóvát, mint a többi üstökös.

A rajt 1862-ben említették először, ami nem azért van, mert addig nem figyeltek oda annyira a meteorrajokra! Ezt megelőzően egyszerűen még nem léteztek a Geminidák, pontosabban az áramlat nem keresztezte a Föld pályáját. A Jupiter perturbációs hatása miatt fordult be a raj a bolygónk útjába, és a nem is oly távoli jövőben meg is szűnik majd ez a szerencsés együttállás. Addig azonban még sok szép Geminida maximumot láthatunk, hiszen felfedezése óta szinte folyamatosan növekszik az aktivitása. A fentébb jobbra lévő kép Berkó Ernő csodálatos felvétele a Geminidák 2007-es jelentkezéséről, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni!

Kiegészítés - a légkörbe belépő, majd ott felizzó anyagszemcsék megváltoztatják az ionoszféra állapotát, és így az képessé válhat "tükrözni" távolabbi rádióadások hullámait. Ezt a kísérőjelenséget bárki nyomon követheti, hazánkból például a http://www.galileowebcast.hu/radiometeor oldalán. Köszönjük a kiegészítést! 
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Kiskunhalason is látható volt a jelenség, szerencsére kevés felhő volt az égen. 8-at láttunk.

 • 40 percet voltam kint. Soha ennyit nem láttam egyszerre. Aki teheti menjen még ki, igaz a Hold fénye most már elég zavaró :S Olyat ki látott már, hogy egy- másfél másodpercen belül 3db viszonylag közel egymáshoz... Míg élek nem fogom elfelejteni. Utána meg 5 percig egy darabot se... Egy élmény az biztos.

 • Mi is kinn voltunk és láttunk 5-öt kb. 15 perc alatt

 • Elég szépen potyognak a Geminidák!
  Tatai kamera: http://www.videometeor.hu/humob-mobil-kamera

 • A köd és a felhők meghiúsítják a mai megfigyelést. (Polgár)

 • egész sokat lehet látni, 10perc alatt láttam kb. 7-et (Siófok környéke)

 • Karmacson jelenleg tiszta az ég, de amikor kint voltam egyet sem láttam még igaz, hogy csak 10 percet voltam kint.

 • Úgy nézem, nálunk(Pusztakovácsi) lesz rá lehetőség h akármit lássunk... ha nem is csodásan csillagos az g, de elég sok csillag látszik és ködöt-felhőt nem látok...

 • Szokás szerint ennek a látványnak is lőttek... mindig ilyenkor borult az ég, vagy köd van!

 • Sajnos borult volt az ég, esély sem volt az észlelésre (Közép Szlovákia):(

 • No hát elmondhatjuk, a dunántúli videómeteoros kameráknak nagy-nagy szerencséjük volt: egyrészt alaposan kiderült, másrészt nem ködösödött be Tatán, Sopronban, Zalaegerszegen és Becsehelyen. Aki szép meteorokat akar látni, keresse fel a www.videometeor.hu oldalt, és kattintson ezekre a kamerákra. (Bár az éjszaka véget ért, némelyiknél az adatfeltöltés még jelenleg is folyik.)

 • Én most láttam 5 percen belül kettőt is, elég erősen látszódott a fénycsóvájuk! Gyönyörű! (:

 • Mi voltunk kint. Kettő hullócsillagot láttunk kb 1 óra alatt, de eléggé felhős volt. És az egyik biztosan nem Geminida tag volt, mert kb a bika felé ment... A másik lehet, hogy az volt, de nem biztos... Viszont mind kettő nagyon fényes volt :)

 • Jelenleg Becsehely környékén elvékonyodott a felhőzet, és az ottani videó meteoros kamera már begyűjtött jó pár Geminidát.
  http://www.videometeor.hu/hubec-becsehely-cmi-csillagvizsgalo

 • Itt meg a rádiós észlelés statisztikája..

  http://217.169.242.217/rmob/pages/liveradiometeorpage.php

  És az alábbi tökéletesen kiegészíti a lentebbi linket..

  http://www.meteorscan.com/meteor-live.html

 • Bár jeleztem az Időképes kollégáknak, a cikkbe (legalábbis eddig) nem került bele: Ismét meghallgató (sőt, nézhető!) az aktuális rádiómeteoros aktivitás a http://www.galileowebcast.hu/radiometeor címre kattintva. Sőt, ez a mostani jelentkezés nagyon markáns - késő estétől elég pár percig hallgatni-nézni a rendszert, hogy meteorbeütés jelentkezzen. Hiába, a Geminidák az év egyik legizgalmasabb meteorraja!

 • Remélem tiszta egünk lesz.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak